W H1 2017 roku Grupa zanotowała 68,3 mln przychodów wobec 74,4 mln w tym samym okresie 2016 roku. Spadek przychodów był zgodny z planami Grupy, które zakładały koncentrację na kontraktach i zleceniach najbardziej marżowych i odcięcie tych najmniej rentownych. Grupa zrealizowała sprzedaż z tytułu usług na poziomie 36 150 tys zł, a ze sprzedaży towarów i materiałów w wysokości 32 124 tys zł. Osiągnięty przez Grupę Zysk Brutto na Sprzedaży wyniósł 12 129 tys zł wobec 11 667 tys zł rok wcześniej co stanowi wzrost o 4%. Jest to istotne dokonanie przy spadku przychodów potwierdzające przyjętą strategię sprzedaży. Koszty Sprzedaży oraz Koszty Ogólnego Zarządu w sumie spadły r/r o 2,7%, a wdrożony przez Grupę program oszczędności w kolejnych okresach ma w założeniu przynieść kolejne korzyści na poziomie kosztów. Zysk operacyjny (EBIT) wzrósł do poziomu (powinno byc ze spadl do poziomu) 2 290 tys zł wobec 3 174 tys zł rok temu, a EBITDA w H1 wyniosła prawie 4 mln zł. Istotnym elementem kosztowym jaki pojawił się w H1 2017 roku są rozpoczęte projekty badawcze realizowane przy dofinansowaniu z NCBiR. Nakłady poniesione z tego tytułu widoczne są w wydzielonej pozycji w Rachunku Wyników a ich poziom to 2,6% przychodów Grupy. Projekty te są dofinansowane a korespondujący z tymi kosztami przychody widoczne są w pozostałych przychodach operacyjnych. Rentowność Grupy uległa poprawie na poziomie Marży Zysku Brutto na Sprzedaży co potwierdza słuszność koncentracji na najbardziej rentownych projektach i zleceniach. Poziom Marży EBITDA i EBIT były na porównywalnym poziomie co wiązało się ze zwiększeniem wydatków na B&R oraz opóźnieniem widocznym na optymalizacji kosztów, które pojawią się w kolejnych okresach. Marża Zysku Netto jest niższa z uwagi na wyższe koszty finansowe Grupy niż rok wcześniej. Grupa analizuje płynność poprzez Wskaźnik Płynności bieżącej i szybkiej oraz kapitał pracujący, definiowany jako różnica pomiędzy aktywami obrotowymi a zobowiązaniami krótkoterminowymi. Kapitał pracujący przedstawia skalę finansowania majątku obrotowego krótkoterminowymi kapitałami Spółki. Lekko niższy poziom kapitału pracującego spowodowany jest obniżeniem zarówno aktywów obrotowych jak i zobowiązań krótkoterminowych. Wskaźnik Płynności bieżącej był na tym samym poziomie co rok temu. Wskaźnik Płynności szybkiej uległ poprawie do poziomu 1,28 wobec 1,26 rok wcześniej głównie poprzez niższy poziom Zobowiązań krótkoterminowych służących do jego wyliczenia. Grupa analizuje zadłużenie poprzez wskaźnik zadłużenia ogólnego liczonego jako suma zobowiązań długo i krótkoterminowych do aktywów Spółki. Wskaźnik uległ poprawie z poziomu 51,08% do 47,14% za sprawą niższego poziomu zobowiązań Grupy, pomimo spadku o ponad 5% wartości Aktywów.
Dwa fixingi i wszyscy, którzy spodziewali się maga straty są poza rynkiem. Teraz nie będzie już tak łatwo o kupno większej ilości akcji. Energa dostała 166 mln na inteligentne sieci i bardzo prawdopodobne jest, że Indata uszczknie z tej kwoty całkiem niezłą część. Komentarze o kiepskich wynikach i dwóch fixingach to łabędzi śpiew marzycieli o zapakowaniu się po 30 groszy.
To na razie pierwsze ostrzeżenie. Na fix-y jeszcze za wcześnie. Myślę, że w następnym tygodniu wracamy powyżej 0,50 gr i będzie po "sprawie".
Z drugiej strony zarząd spółki może teraz podjąć decyzję o scaleniu, bo kiedy jak nie teraz?
Twoje prognozy o 7 mln odpisie się nie sprawdziły ale dalej upierasz się, że będzie zjazd na 30 groszy. Podaj powody, dla których kurs miałby nadal spadać bo według mnie rynek tak jak Ty spodziwał się gorszego wyniku więc reakcja powinna być raczej pozytywna.
Panowie nie jestem przeciwko wam. Piszę od dawna jak dobrze pamiętam od 0,8x ze nas prezes dyma! czy nie miałem racji? wywaliłem po 0.8x, 0.7x, 0.6 i 0,52. tez wierzyłem ze odbije. Bez scalenia nie wrócicie na ciągłe! nie wierze w to. rok temu podjeli decyzję o scaleniu nie ze względu na skup akcji tylko na to co od dziś stało się faktem. fixy!!!
hehe 7 mln to oni jeszcze odpisza. mają czas. Prezes myśli jak tu leszcza wykiwać zeby kupił akcję a później odpis. Tych 2 co naganiają na 80 gr nie wystarczy na podbicie. coś innego musi wykombinować
Człowieku, pisz na forum pisz … ludzie się na te akcje rzucać będą po twoich wpisach, że hej. Fixy powodują tu nikły obrót. Jedynie scalenie da powrót do ciagłych, bo prezesika na podbitki już nie stać. Czapla kombinuje jak koń pod górę tyle, że coraz słabiej mu to wychodzi, bo na GPW frajerzy to towar deficytowy zaczyna być.