• relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Alex [188.146.162.*]
    Żałosne są te ich relacje inwestorskie, jakość komunikowania się z rynkiem. Zero dbałości o inwestorów, a przecież obracają naszymi pieniędzmi, z naszych pośrednio pieniędzy płacą sobie pensje. Poza podawaniem wyników do czego są zobowiązani jako zarząd spółki giełdowej prawie nic więcej. Ostatnio coś tam było o jakichś planach rozwoju w krajach nadbałtyckich. Jedno info na rok. A więcej nic. Od czasu do czasu tylko się jakiś członek u nich zmieni...To tak jakby to była giełda w jakimś Kazachstanie albo na Białorusi. Powiem tak : siedzą i tylko pierdxzą w stołki, nic nie robią, tylko sobie pensje płacą. Całe szczęście że jest dobra koniunktura w budownictwie, a więc popyt na te ich zawory i nakrętki. Ale jak to się przekłada na kurs akcji ? Kurs wlecze się i ślimaczy przy prawie zerowych obrotach, niedługo spadnie pod własnym ciężarem na 13. Wpakowałem się w to Ferro bo dywidenda i dobra koniunktura w budownictwie itd. Jeszcze jestem na plusie ale już nie dużo. Pytanie do zarządu: gdzie są dobre relacje inwestorskie, gdzie jest dbałość o akcjonariuszy i o kurs ? Dlaczego potrafią to robić takie spółki jak Kęty, Kruk czy Budimex na przykład ? A MOŻE PO PROSTU TRZEBA POŁOWĘ TEGO ZARZĄDU WYMIENIĆ ?
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~eneja [79.98.149.*]
    O tak, popieram przedmówcę,
    ale niestety winni są współwłaściciele, czyli akcjonariusze.
    Trzeba pojawiać się na WZA i takie postulaty przestawiać.
    Zarząd jest rozpasany, nie rozliczany należycie, więc tak postępuje.

• Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~mini24 [89.65.188.*]
    co za bzdury piszecie. polityka informacyjna spółki jest taka sama od początku jej pobytu na gpw. jak na wiosne kurs wynosił 12-13 i a w czerwcu zrobiło sie prawie 19 to Wam relacje pasowały? sam jestem rozczarowany kursem bo uwazam że powinien być na poziomach co najmniej 20 zł, niemniej takie jest giełdowe życie. ta spółka jest świetna, osiąga świetne wyniki. jestem na giełdzie od 1999 r. i wiem że tak czasem bywa. Nie odpowiada Ci to sprzedaj i wejdz w coś innego. ale może sie okazać że będzie taki tydzień, czy miesiąc kiedy kurs urośnie o 50%. kiedy on nadejdzie nie wiem. a właściwie wiem, znajdzcie kilku inwestorów którzy mają 5 mln i w ciągu dwóch sesji mając taką kase zrobi sie tutaj ponad 20. po Waszych postach i hasłach o rozpasaniu zarządu od razu widać, że brak Wam doświadczenia. Żeby zainwestować coś to trzeba najpierw zrobić analizę w szczególności wskaźnikową to raz. Dwa to inne czynniki takie jak kwestia dywidendy, czynniki makro i wówczas decyzja czy wchodzisz czy też nie. ferro to dobra firma. nie dowartościowana patrząc na wskaźniki itd, ale to nie znaczy że trzeba uciekać na coś co akurat rośnie, to oznacza że trzeba wejść teraz w ferro, poki jest niedowartościowane. powodzenia
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Alex [188.146.166.*]
    @mini24

Nie zrozumiałeś mnie i nie potrzebnie się unosisz. Nie twierdzę wcale że ta spółka jest zła. Gdyby tak było już bym ją sprzedał póki mam jeszcze trochę zarobku. Przede wszystkim w ogóle bym w nią nie wchodził. Być może nawet, że ta spółka jest świetna, tym bardziej szkoda że zarząd nie komunikuje się z rynkiem, nie dba o inwestorów ani o kurs. I to jest powód że spółka jest całkiem zapomniana przez rynek, że przy prawie zerowych obrotach kurs jest zbijany paroma akcjami przez różnych kombinatorów. Spółka jest dobra ale zarząd nie potrafi dbać o jej wizerunek na giełdzie, nie potrafi dbać o inwestorów. Wystarczyło by pare rzeczowych i prawdziwych informacji o tym co się dzieje w spółce, o planach na przyszłość, dane sprzedażowe miesięczne, jakieś prognozy itp. i wtedy zobaczyłbyś kurs przy 30 a nie jak teraz przy 16 a wkrótce może znowu będzie 13. Krótko mówiąc denerwuje mnie arogancja i nonszalancja zarządu Ferro.
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Leśny_Dziad [193.106.230.*]
    Takie zachowanie zarządu, rzekomo złe, służy jednemu celowi - by tacy jak Ty sprzedali swój pakiet, bez urazy.
    Po pierwsze spółka została wyróżniona w tym roku przez Parkiet za swoją działalność informacyjną, a takie wyróżnienie nie bierze się z nieba.
    Po drugie, z twojej uwagi wynika że masz jakieś nawyki z innych papierów, spekół itp. więc to jest tylko Twoje subiektywne odczucie którego nie przenoś na forum ferro.

I Meritum .....

ostatnio niejaki Tomasz Nawrocki na konkurencyjnym forum napisał taki tytuł :

" RDZA ATAKUJE KRANIK Z ZYSKAMI "

I napiszę Wam tylko tyle........Świeć mu Panie, bo, zastanawia mnie co on napisze w listopadzie po wynikach za 3kw.

Szczęść Boże!

---------------

@ Leśny Dziad

W pierwszym zdaniu piszesz że zarząd celowo tak się zachowuje, by tacy jak ja sprzedali swój pakiet, a w drugim że spółka została wyróżniona przez Parkiet za swoją działalność informacyjną. Może najpierw zostali wyróżnieni a potem zaczęli się celowo tak perfidnie zachowywać żebym sprzedał swój pakiet ? Leśny Dziadzie, przyznaj się, było coś dzisiaj ? jakiś bimber z kartofli ? albo ze sznurka od snopowiązałki ?
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Leśny_Dziad [193.106.230.*]
    Synu, dziadzio zawsze zachowuje jasność umysłu....
    Ale ze wszystkich złych rzeczy... Już wolę się raczyć swojskim trunkiem, niż machać tęczową flagą na jakimś europejskim heppeningu w obronie demokracji.
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~vieira [82.177.80.*]
    Dnia 2017-09-29 o godz. 21:33 ~Leśny_Dziad napisał(a):
    > Synu, dziadzio zawsze zachowuje jasność umysłu....
    > > Ale ze wszystkich złych rzeczy... Już wolę się raczyć swojskim trunkiem, niż machać tęczową flagą na jakimś europejskim heppeningu w obronie demokracji.

Ależ 'dziadziu' nie ma to jak 'swój' trunek, ja z wieczorka raczę się czymś..., coś jakby z orzecha...:) A ci którzy narzekają na spółkę, to niech zerkną na kurs, początkiem grudnia na przykład, ciekawe co wtedy będzie z tą polityką informacyjną... Na zdrowie....
    Dodam jeszcze że takie rzeczowe informacje musiałyby się pojawiać w miarę regularnie, w każdym kwartale. Tak jak to robią np. Kęty albo Budimex czy Livechat. ( popatrzcie na wykresy tych spółek ) . Na tym polega właściwa komunikacja z rynkiem i dbałość o inwestorów. Ale do tego trzeba mieć europejskie standardy a nie takie jak ma zarząd Ferro. Wtedy zobaczylibyśmy kurs 30.
    Jak już czytam sformułowanie "europejskie standardy", to już widzę z kim mam do czynienia...

Weź to lepiej sprzedaj.
    do Alex,
    jak to sie stało, że kupiłeś ferro? czym sie sugeorwałeś można wiedzieć?
    spółka jest spoko, wzrosty przyjdą. poza tym jak ktoś kupił 4 lata temu za 9-10 zł, to dostał ponad 3 zł z samej dywidendy czyli 30%. jak uwazasz ze Kety itd są lepsze sprzedaj i odejdz, zamiast sie żalić. dziś na zamknięciu ktoś łyknął 5k, dzieje sie tak prawie codziennie że na koniec ktoś bierze duży pakiet, więc sprzedaj i uciekaj na spółki które są w twojej opinii lepsze. ja tu zostaje i wiem że sie nie zawiodę.
    do alex,
    przeprowadziłem sobie szybką analizę budimex, livechat oraz kety i powiem Ci tak:
    - nie widzę absolutnie potencjału do wzrostu na żadnej z tych spółek,
    - przez ostatni rok ferro zdecydowanie lepiej sie zachowywała niż te 3 spółki,
    - jakbym miał obstawiać to kęty moze jeszcze da najmniej stracić:)
    nie pisz mi tylko że chodziło Ci o politykę informacyjną, że porównywałeś bo akurat to jaką politykę informacjyną ma spółka średnio ma znaczenie. ważniejsze są inne rzeczy, jesli masz kasę w tych 3 spółkach to proponuje Ci sprzedać i.....wejść w ferro.
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Alex [188.146.36.*]
    Dnia 2017-09-29 o godz. 23:21 ~mini24 napisał(a):
    > do Alex,
    > jak to sie stało, że kupiłeś ferro? czym sie sugeorwałeś można wiedzieć?
    > spółka jest spoko, wzrosty przyjdą. poza tym jak ktoś kupił 4 lata temu za 9-10 zł, to dostał ponad 3 zł z samej dywidendy czyli 30%. jak uwazasz ze Kety itd są lepsze sprzedaj i odejdz, zamiast sie żalić. dziś na zamknięciu ktoś łyknął 5k, dzieje sie tak prawie codziennie że na koniec ktoś bierze duży pakiet, więc sprzedaj i uciekaj na spółki które są w twojej opinii lepsze. ja tu zostaje i wiem że sie nie zawiodę.

1) 4 lata temu Kęty czy Budimex kosztowały 100 zł. O czym ty w ogóle chłopie piszesz ? Zarobiłem na tych spółkach 300 % , tylko dlatego że są dobrymi spółkami i szanują swoich inwestorów, a ty mi piszesz o jakichś tam 30% przez 4 lata na Ferro.
    2) Ferro jest dobrą spółką tylko ma problem z polityką informacyjną - z podawaniem prognoz, danych o miesięcznych przychodach
    itp., a to akurat jest b. ważne. Gdyby z tym było ok. kurs byłby dzisiaj 25 a nie 15. I o tym cały czas pisałem, ale może ty masz
    problemy z czytaniem po polsku ze zrozumieniem ?
    3) To kiedy sprzedam Ferro ja zadecyduję, myślę że pod koniec roku, skoro już w to wdepnąłem. I nie żalę się - każdy ma prawo do
    swoich opinii, to jest publiczne forum.
    4) Prawie codziennie ktoś na koniec bierze duży pakiet ? O czym ty piszesz ? Jakie są przeciętne dzienne obroty za ostatni miesiąc
    A za ostatni kwartał ?
    5) Z kim ja w ogóle koresponduję ? Może z jakimś dzieciakiem ? To jakaś paranoja. Nie zapomnij jutro kanapek do tornistra.
    A kieszonkowe lepiej wydawaj ze swoją panną zamiast na giełdzie.

do alex,
    słuchaj kolego to że w punkcie 5 obrzuciłeś mnie błotem to raczej słabo świadczy o Tobie a nie o mnie. ja akurat Ciebie nie wyzywałem. co do kieszonkowego to myślę że jeśli to co inwestuje na giełdzie miałoby być kieszonkowym dla mojej "panny" to by była mega podjarana tym że ma w je w takiej kwocie, co więcej podjaranych byłoby 99% kobiet w Polsce. i nie żebym obracał milionami na giełdzie, bo tak nie jest, ale jest to wielokrotność średniej kwoty inwestowanej przez inwestora indywidualnego w Polsce. Odnoszę sie do konkretnych badań żeby nie było wątpliwości. Ponadto nie jestem debilem i widziałem ile "twoje" typy urosły na przestrzeni ostatnich lat, Ferro akurat miało dołek na poziomach ok 5 zł a maks na 19 niespełna. dolicz sobie z 4 złote dywidendy i masz sporo ponad 20 zł. ale mniejsza z tym. Analizę twoich spółek zrobiłem po to by uzyskać odpowiedź na pytanie ile potencjalnie mogę na nich zarobić w ciągu najbliższych miesięcy, kwartałów. Uzyskałem odpowiedz, że mniej niż na Ferro. Dlatego Ci napisałem, że jeśli nadal wierzysz w te spółki to lepiej wejdz w Ferro. ani słowa merytorycznie sie do tego nie odniosłeś...Analizę sie robi po to by uzyskać odpowiedz na pytanie ile mogę zarobić w przyszłości. Ty sie jarasz przeszłością, o której ja nie powiedziałem ani słowa, a mogłem np. powiedzieć że JSW kupiłem za 11 i sprzedałem za 36, kupiłem za 48 i sprzedałem za 63, kupiłem za 83 i sprzedałem za 105, kupiłem za 94 i mam zamiar sprzedać za 120. Wszystko działo się na przestrzeni 18 mcy. Nie chcę żebyś mi odpisywał na tego maila tylko dlatego że ostatnie słowo należy zawsze do tego typu ludzi. kusi mnie żeby napisać buraków, ale napiszę że tylko mnie kusi nie nazywając Cie tak.. wolałbym żebyś za kwartał, pół roku, rok zrobił sobie rachunek sumienia i wówczas odpowiedział sobie czy warto być na ferro czy też był to stracony czas.
  • Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~Alex [188.146.41.*]
    @mini24
    nie " jaraj " się tak, " podjarana panno ", albo " buraku " ( jak wolisz )

• Re: relacje inwestorskie zarządu z rynkiem Autor: ~az [79.191.199.*]
    Myślę, mam przekonanie ,że Alex MA RACJĘ ! kurs spółki giełdowej to pokłosie INFORMACJI a jeżeli te są bardzo skąpe i ogólne to spółka jest DO ZAPOMNIENIA ! CAŁE SZCZĘŚCIE ŻE FUNDAMENTALNIE JEST DOBRA ! W INNYM RAZIE BYŁBY DUŻY ZJAZD !!!!!
[x]
FERRO -3,23% 30,00 2025-09-26 17:02:15
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.