• VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~swiss [84.253.38.*]
    czy to nie chore? hehe.
    caly arkusz kupna sklada sie w tej chwili z DWOCH zlecen!!!
    W Ruandzie jest lepiej
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~Max [5.133.12.*]
    To dobry znak zazwyczaj, że trzeba wchodzić :)

A tak z innej strony ... Kto wie ile jest ukrytych. Tu jest potrzebna 1dna wiadomość która rzuci rynek w tym kierunku. Jak to na giełdzie. Cierpliwość.
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~swiss [89.217.111.*]
    niezle manipuluja kursem.
    arkusze migaja az milo ;))
    Ale zabawa ... na całego, już stłukli z 395 na 300 a więc 33% właściwie za nic, choć patrząc na wolumeny od 395 to ktoś sporo nałykał się.
    no i niech kto zaprzeczy ,ze to nie dziki kraj .
    moze maciarczynski chce miec wiekszosc bo to przeca strategiczna spolka..jeszcze ruskie wykupia?
    Za to jutro zobaczymy pewnie z +10% i wszyscy się zaczną rzucać na spółkę.

Wyleszczyli, kurs zmiażdżyli, teraz czas odbijać w drugą stronę żeby ludzi dołączyć
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~cool_head [83.10.109.*]
    spory obrót na spadku,
    A dlaczego mieliby jutro nagle kupowac po wiecej, gdy wlasciwie moga zjechach tak gleboko jak im sie podoba.
    To nie przypadek ,ze nagle od paru dni na otwarciu w arkuszu byly po dwa zlecenia. Wycofywali wszstkie by wystraszyc po raz ktorys tam
    Ulica tu nie kupuje, a jezeli to po pare akcji.
    ostatnie leszczenie trwalo prawie rok.
    moga sobie zjechac nawet do 200 i to w ciagu kilku dni.
    Ten ,ktory wchodzi bierze pod wzrosty ,ktore beda zwiazane z otwieraniem nowej linii produkcyjnej,(jezeli do tego dojdzie) i te 100 tys
    detektorow rocznie.
    Ja gdybym byl na miejscu kupujacych, szedl bym na calosc i uwalal kurs do bolu.No bo dlaczego nie ,jezeli pozwalaja?

• Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~investtt [77.95.51.*]
    a gdzie ta nowa fabryka? w lipcu mieli wybrać wykonawce jest prawie październik i cisza ...
    Ale co sugerujesz, że przez system komunikatów giełdowych dadzą info, że wybrali inwestora i wbili łopatę, a potem co tydzień będą raportowali, że cegły stawiają? Nie muszą tego robić w/g mnie.

O ile ja dobrze pamiętam to w 2018 ma powstać już fabryka a w 2019 zacząć produkcję, niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu jak tak nie jest.

A co do zakładu to 26/09 był wywiad z prezesem i cytuje :

Elementem rozwoju spółki jest budowa nowego zakładu produkcyjnego w Ożarowie Mazowieckim. Na jakim etapie znajduje się inwestycja?

Trwają roboty budowlane. Na obecnym etapie instalujemy pompy ciepła. Cała inwestycja powinna być ukończona zgodnie z harmonogramem i od początku 2019 roku powinniśmy ruszyć z produkcją w nowym zakładzie. Umożliwi on produkcję nawet 100 tys. detektorów rocznie. Obecna produkcja to około 5 tys. sztuk.

• Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~investtt [37.190.148.*]
    jest wywiad i info o nowej fabryce:
    http://evertiq.pl/news/20001
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~Inwestor [31.183.200.*]
    Witam jestem poważnie zainteresowany zainwestowaniem długoterminowym w tą spółkę. Jedyna rzecz która mnie powstrzymuje to obecna wycena, gdzie C/WK jest ponad 6 i cena do zysku to tez 5%. A wiec obecna wycena raczej uwzględnia już wzrost zysków. Moje pytanie dotyczy nowej fabryki czy skoro obecnie roczna sprzedaź około 5k detektorów daje 12mln zysku rocznego czy przy spodziewanym wzroście do 100k rocznie można przełożyć to na proporcjonalny wzrost zysków - czyli 20 krotny? Ten pusty arkusz i małe zainteresowanie kupnem też mnie odstrasza bo jednak świadczy o braku zainteresowania i przy złej fundamentalnie informacji może skonczyć się bardzo głębokim dynamicznym spadkiem. Co uważacie?
    C/WK = 6 jest normą dla tego typu spółkek, a P/E czyli C/Z = 20-25 właściwie też.

Co do arkusza, to faktycznie może przerażać, ale trzeba wziąć pod uwagę, że 80-90% wszystkich akcji jest w rękach :

a) Starych akcjonariuszy (gdzie nie widać, żeby upłynniali akcje)
    b) Funduszy inwestycyjnych
    c) OFE
    d) Private Equity

Tak więc handlu nie ma, bo nie ma tu detalu praktycznie wcale, właśnie dlatego fundusze sobie tak łatwo manipulują kursem w zamkniętym kółku, co ewidentnie robią patrząc co tu się wyprawia (każdy kto siedzi na giełdzie i ma status nie początkującego od razu zobserwuje tą manipulację tutaj).

Potencjal nie przełoży się x20, bo fabryka da możliwość może produkcji 100tys, ale tu chodzi o to, że dzięki temu obniżą cenę i ich produkty staną się "masowe" a nie "unikalne i wysoce-wyspecjalizowane". Tak więc sprzedadzą 20x tyle, ale cena zjedzie np. o 50%.

Jak spojrzysz w raport to przy fabryce szacują (nie oni a fundusz) 80MLN przychodów i ok 20MLN czystego zysku, ale szacunki i prognozy na tak odległy termin trzeba raczej włożyć między bajki.

Trzeba odpowiedzieć na pytanie gdzie poleci taki produkt jako masowy. Ja tego niestety nie wiem.
    Spółka w/g mnie ma w generalnym ... poważaniu inwestrorów. Zna swoją wartość i robi swoje a nie sprzedaje PR, może to i dobrze, wole takie spółki które są mega zyskowne, zwiększają obroty, wypłacają dywidendy i mają gdzieś inwestorów z punktu widzenia PR, niż te, które dużo gadają mają ujemne zyski, za to są wszedzie i w każdej gazecie.
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~Inwestor [31.183.200.*]
    Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Tak wiem że spółki technologiczne mają wysokie wskaźniki c/wk i c/z ale jest tak międzyinnymi dlatego że często wyceniają drzemiący w spółce potencjał. Według mnie Vigo jest bardzo interesująca, innowacyjną spółką ale trochę mnie zmartwiłeś tą prognozą zysku 20mln pln. Osobiście myślałem, że urochomienie fabryki nie przyczyni się do spadku marży a jednocześnie efekt skali spowoduje spadek kosztów. Przy obecnej wycenie ponad 200mln, potencjalny zysk 20mln nie wygląda jakoś rewelacyjnie - myślałem że jednak tak duże przedsięwzięcia jak budowa fabryki da im większe możliwości. Fakt , że firma mi się bardzo podoba i też wolę takie co robia swoje i dzielą się dywidendą niż te które dużo obiecują ale liczyłem na większe możliwości po uruchomieniu zakładu. Z drugiej strony rozumiem że handel jest nikły bo jest mało akcji w obiegu ale z drugiej strony gdyby jakiś fund chciał wyjść to kaplica i moze być na prawdę dramatycznie - wiem że to wszystko tylko hipotezy ale chcę zainwestować długoterminowo i jednak według mnie przydałaby się niższa cena. Pozdrawiam.
    O ile dobrze pamiętam 20MLN zysku jest prognozowane na pierwszy rok działania fabryki (czyli rozumiem, że jeszcze bez jej udziału), potem spółka, a właściwie Vestor nie daje prognoz, więc jest pewna niewiadoma.
  • Re: VIGO spolka,ktorej nie ma Autor: ~swiss [213.74.205.*]
    10 pazdziernika odbywa sie na GPW panel dyskusyjny (pisze Parkiet) zorganizowany przez Rzeczpospolita.
    wsrod dyskutantow Selvita i Vigo.
    Powinien tam ktos pojsc i spytac sie facetow czy zdaja sobie w ogole sprawe ,ze sa spolka gieldowa?
    I jak dojrzale spolki gieldowe traktuja akcjonariuszy (Selvita moze sluzyc przykladem)
    powinni sie wyniesc z gieldy i nie zawracac glowy.

[x]
VIGOPHOTN 2,59% 554,00 2026-05-14 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.