• o to jest gra Autor: ~zrozumciE [83.7.219.*]
    1) wARTOŚC AKCJI WYNIKAJĄCEJ Z MAJATKU TO 2,00 ZŁ AKCJA.
    2) Jest ponad 9mln akcji, majatek 19mln, ułątwijmy: jest 10 mln akcji / majtek 20 mln

Zobaczcie teraz:

Puszczamy 2 mln akcji na WZ:

Cena nominalna spada do: 1,66 zł.

Zatem wszystko co sprzedajemy do tej kwoty ma podwojny sens:
    - sprzedajemy drozej
    - mamy pieniadze na emisje

Emisja akcji oczywiscie bedzie po wyzszej cenie niż nominalna ale musi uwaględnic stan giełdy.
    Zatem najprosciej: 1,3 zł + 1,7 / 2 = 1,50 zł. Zatem do WZ cena akcji musi byc wyzej niz 1,50 zł. Sprzedaz niższa nie ma sensu ekonomicznego.

Zakladam ze nie zostanie wyemitowanych 2mln akcji a mniej w tej sytuacji (stawiam na 10% ) co od razu podnosi wartosc nominalna o 0,20 zł / akcja.
  • Re: o to jest gra Autor: ~75atos [46.171.4.*]
    o czym Ty piszesz?
    odniosę się tylko do tego co zrozumiałem: wbrew temu co piszesz emisja akcji nie obniża ich wartości nominalnej. jak zrozumiałem - jest to warunek wstępny Twoich rozważań, czyli jeżeli założenie jest błędne - to teza też.
    dodam, że tu nikt nie sprzedaje nowych akcji przy emisji, tylko zamienia długi na akcje...

• Re: o to jest gra Autor: ~SERIO [83.7.219.*]
    Wzór: WARTOSC SPOLKI / ILOSC AKCJI = NOMINAŁ
    WYPUSZCENIE AKCJI po KWOCIE (czysta sprzedaz): WARTOSC SPOLKLI + KWOTA Z AKCJI / AKCJE + NOWE AKCJE

Tu sytuacja: NOMINAŁ -> AKCJE ZA DŁUGI (brak wplywu) -> WARTOSC SPOLKI - ew dług / AKCJE + NOWE AKCJE
    Miłego rozwazania.

Tu wygrała spekuła, bo bywa tak ze przed emisja akcji ludzie je skupują aby wartosc była jak najwieksza przed dzielniem ale oczywiscie wtedy mamy wartosc dodana ze sprzedazy akcji.

znów niewiele z tego zrozumiałem ;)
    mieszasz wartość nominalną spółki z wartością rynkową. wartość nominalną akcji z ceną emisyjną...
    podam Ci prosty przykład- jak wyglądała tutaj "emisja po 4 złote":
    dam Ci 100 złotych
    tak : "dam" - a nie pożyczę ;)
    spiszemy tylko warunek: że na moje żądanie Ty mi dasz 107 złotych.
    o ile jesteś bogatszy?
    tak samo wyglądała ta "emisja" ;) z punktu widzenia księgowego: wyemitowali ileś tam akcji i w wyniku jest + (z różnicy między ceną emisyjną a nominalną) a jednocześnie spółka jest zobowiązana do odkupu tych akcji na żądanie , w wyniku czego jest -
    cała emisja to pic. wychodzi na 0. no może na -7% ;)
  • Re: o to jest gra Autor: ~fxf [83.3.65.*]
    No dobra. Niech juz przyjdzie to odbicie bo zaczynam panikować...
  • Re: o to jest gra Autor: ~Serio2 [83.7.219.*]
    Koniec sesji bedzie 1,45, mniej wiecej. Albo PKC po stronie lewej.
    Na dwoje babka wróżyła. Trzymają nisko przez całą sesję, więc jest szansa że ruszy dziś w gorę. Wówczas raczej do ok 1.39 dziś. Wyżej nie pójdzie.
  • Re: o to jest gra Autor: ~abc [193.239.83.*]
    Jestem zainteresowany ale póki co nie zrozumiałem tego bełkotu.
    Skoro nie potrafisz w sposób prosty uzasadnić to nie wiesz o czym piszesz.
  • Re: o to jest gra Autor: ~SERIo3 [83.7.219.*]
    zEBY BYC NA GIEŁDZIE WARTO ZNAĆ PODSTAWY MATEMATYKI: MNOŻENIE, DZIELENIE ITD.

Ale ogólnie to wyglada tak, jak ktos wywołuje panike, to panika SPRZEDAJE a ROZSĄDNY KUPUJE.
    Nie jest wazne kto sprzedał pakiet 50000 akcji, ważne KTO I DLACZEGO GO KUPIŁ
  • Re: o to jest gra Autor: ~fXf [83.3.65.*]
    Straszne bzdury. Przemyśl to co napisałeś. Pzdr
  • Re: o to jest gra Autor: ~SERIO [83.7.219.*]
    Jesli posiadaczami akcji są tu tacy matematycy to ja się nie dziwie że to leci, ale luz - widzę ze ktoś kupuje nawet po 50 000 szt wiec to na pewno sie jestescie wy... aloha Panowie bez matury i won na CIGAMES< tam jest wasz level.
  • Re: o to jest gra Autor: ~abc [193.239.83.*]
    Emisja akcji może będzie i po 4,00 zł jak ostatnio ale nadal nijak się nie ma to do twojego bełkotu.
    Wiemy tyle że emisja nie może być mniejsza niż nominał czyli 2,00 zł i że dzisiaj mamy minima roczne 1,27.
    To jednak jest trochę masakra, nieprawdaż?
  • Re: o to jest gra Autor: ~dron [89.69.207.*]
    coś te rozważania są kompletnie zapętlone, wartosci też zamienione

póki co 1,23 i nowe minima
    spadek boli, ale w tym momencie mamy ostatnie podrygi
    Co rozumiesz przez ostatnie podrygi?
  • Re: o to jest gra Autor: ~mms [212.191.80.*]
    Nie podniecajmy sie wysokim nominałem. Wystarczy uchwała o obnizeniu kapitału zakładowego społki i można bedzie naprodukować tanich akcji ile sie chce. Ale co da spolce np 30 mln pozyskane z emisji przy dlugu ponad 350 mln? Tu misi być mega emisja ratunkowa na powiedzmy 100-150 mln. Tylko kto wyłozy taką kase? A może wymyślą konwersje długu na akcje jak w PBG? Jak nie zdobędą kasy to spólka do piachu
    no nie mogę się pohamować i napiszę -
    czytaliście jak olo nagania na spadki na qumaku?
    i znów ta sama śpiewka - że przecież tam robili emisję po 1zł - to dlaczego jest po 2. a przecież na cube emisja po 4 ;)
    chyba naprawdę nie rozumie różnicy między emisją a "emisją" akcji;)
    w qumaku robili emisję pod Inwestora przez duże I. i rynek to docenił. a tu - szkoda gadać...
[x]
CUBEITG -1,52% 0,20 2019-05-06 11:20:25
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.