No i mamy ogłoszenie wezwania przez Porozumienie, ale bez ceny... W poniedziałek więc pewnie poszybujemy w górę na sesji, a potem ogłoszą cenę już dostosowaną do, być może nareszcie, realnego kursu, zbliżonego chociaż do prawdziwej wartości tej spółki. I to powinno być na pewno powyżej 13 zł.
Fundusze widza jak spolka sie rozwija i wiedza ile moze miec w tym roku zysku na akcje. Zatem jesli wzywajacy chca kupic akcje bez oporu drobnych i funduszy to musza dac wyrazna premie. W innym razie nie kupia wielu akcji
Też tak myślę, nie jest też powiedziane że będzie wezwanie na 100% akcji. Może być na razie na przykład na 5% lub 10%. W sumie to na razie niewiele wiadomo po tym komunikacie.
To bede od nich zbieral. Jesli beda probowali wycofac spolke przy niskiej wycenie to planuje walczyc z uchwa wz w sadzie. Na razie czekam na dalsze newsy bo moze celem wezwania bedzie tylko prog 66 proc. I moze nie bedzie planow wycofania spolki.
Jest też opcja że rozłożą wykup na dłuższy czas. Wiadomo że jak chcą kupić 5 lub 10% to mniej cierpliwi oddadzą po cenie niższej jak będzie później. Argumentem przemawiającym za takim scenariuszem jest to że przy takiej płynności z rynku nie skupią takiej ilości akcji i zapłaciliby dużo więcej za pakiet a tak wiedzą ile chcą przeznaczyć i ile chcą kupić. Muszą też liczyć się z tym że wykup musi być skuteczny więc cena też musi być odpowiednia. Jedno jest pewne spółka stoi przed prawdopodobnie skokowym wzrostem wartości w najbliższych miesiącach/latach więc główny akcjonariusz chce zarobić na tym jak najwięcej.
zobaczymy zatem co wymyślą. Czekamy! Niezależnie słowa uznania za pracę zarządu nad wartością spółki i świetną restrukturyzacją. Mam nadzieję, że również uczciwie potraktują inwestorów, którzy przez lata wierzyli w zarząd i to co zarząd realizował
Pieniądz robi pieniądz. Nikt się nie będzie liczył z małymi. Nie oszukujemy się. Liczyłem tu na dobry zarobek rzędu kilkuset procent ale teraz trochę w to wątpię. To by był juz któryś raz kiedy z giełdy zniknie perspektywiczna spolka której akcjonariuszem jestem...
Ci co będą cierpliwi zarobią dużo więcej, nie warto teraz sprzedawać. Coś mi się wydaje że wezwanie nie jest ogłoszone by skupić wszystkie akcje tylko pewną część.
No widzę, że zainteresowanie symboliczne, szczerze pisząc nie rozumiem, ale niech będzie, osobiście uważam, że cena 12zł za ten papier to takie minimum ;)
Ludzie, opanujcie się. Po co tego typu hasła, "oczernianie" wzywających itd. Cieszmy się, że mamy spółkę która fajnie się komunikuje, która dba o jasny przekaz w raportach, która pokazuje świetne wyniki, która od miesięcy powolutku sobie rośnie (piszę o akcjach). Cieszmy się, że mamy Prezesa z wizją, który to wszystko poskładał do kupy, zrestrukturyzował i realizuje swoją wizję dywersyfikacji przychodów, która jak widać zaczyna fajnie trybić i przynosi spółce i nam efekty. Mieliśmy piękny kwartał, przed nami pewnie dobre półrocze. Po co więc ten lament? Spójrzcie na przepisy, zanim będziecie rzucać niektóre hasła. Osoby/podmioty, które zawarły porozumienie musiały wykonać formalny obowiązek przepisowy i wezwały na minimalną ilość, na którą musiały wezwać (wezwanie do 66%) po minimalnej cenie (wynikającej ze średnich). To jasny komunikat, że to jest wyłącznie spełnienie formalności przepisowych i nic więcej (wzywającym nie zależy na kupieniu, a jedynie na wykonaniu formalności, bo doskonale wiedzą, że nikt przy tej cenie nie odda akcji). Musieli wykonać takie wezwanie i wezwali. Ja się obawiałem, że będzie tu próba wycofania spółki po zbyt niskiej cenie, wezwania na 100% akcji itd. Nic z tych rzeczy nie mamy, wiec jest okej, a wzywający wykonują elementarny obowiązek przepisowy, który musieli spełnić.
A całe zamieszanie jest o to że Dariusz Stokowski przejął pakiet kontrolny Nova Group i stał się pośrednio posiadaczem akcji 4fun media w ilości ponad 33% co obligowało go do ogłoszenia wezwania na 66%. Czyli obowiązek prawny do spełnienia co też czyni. W sumie po dzisiejszym komunikacie dopiero zrozumiałem o co chodzi.
Czyli koledzy i koleżanki się zgadali żeby swojemu koledze pomóc i w grupie dobić jak najbliżej 66%, zeby mógł zrobić wezwanie na jak najmniej akcji... dobrze rozumiem?