Patytet wymiany na poziomie 0.82 co przy obecnych kursach daje 2.70 za bytom! Do tego dodajmy z 15% premii za połączenie - zakładam że w ciągu kilku miesiecy grupa Vistula będzie po około 3.80-4 złote czyli wychodzi nam jakieś 3.30 ale jedynie pod warunkiem przytrzymania akcji. Ogólnie parytet niestety słaby:(. Nie widać premii za przejęcie bo ona dopiero pojaei się o ile wogole przy wzroście kursu całej grupy....Teraz trzeba kupić vistule chyba, żeby podciągnąć jej kurs!
dla Vistuli przy tak negatywnych wynikach przepływów finansowych to byc albo nie byc dla akcjonariuszy Bytomia to żadna oferta teraz beda chodzic jak po sznurku na giełdzie wg parytetu i w zaleznosci od decyzji bedzie wg 0.77 lub 0.87 czy ktos bedzie kupował czy sprzedawał jedyny rozsadny parytet dla akcjonariuszy bytomia to 1:1 a jak nie to vistula za jakis czas bedzie miała ogromne problemy
Zgadzam się niestety. Dla bytomia to nie jest oferta. Przynajmniej w krótkim terminie. Zobaczymy jak potoczy się rozwoj grupy, dywidenda itd. Bo połączenie staje się faktem. Zwróć uwagę że parytet to nie jest ostateczna cena a jefynie będzie stanowić podstawę do ustalenia ceny przejęcia. Może coś jeszcze podniosą...
skoro znamy szczegóły co do wymiany akcjii to mądry ten który dokupi i tym samym sobie obniży średnią -oczywiście każdy jest odpowiedzialny sam za swoje kroki i nie namawiam nikogo.
masz racje że to będzie podstawa do uzgodnienia ...... czyli baza wyjściowa od której zaczną pertraktacje do uzgodnienia wymiany akcjii czyli rozumię że niżej nie będzie tylko wyżej , to by miało pokrycie z artykułem który niedawno wstawiałem tu na forum
Też uważam, że niżej nie będzie niż 0,82. Może lekko lepiej... Rynek jest ostrożny i wzrosty bytomia również bo jaką mamy gwarancję, że przed podpisaniem papierów ktoś nie uwali kursu vistuli o 10%? Z drugiej strony chyba to dość uczciwie jest rozgrywane bo gdyby vistula chciała poprawić swój parytet to w raporcie pokręciliby sobie tak, żeby zejść z kursu. A wyniki pokazali mocne więc tu będziemy mieć tendencję raczej wzrostową... Cóż. Ja mam średnią zakupu bytomia w granicach 2,80 i liczę, że za kilka miesięcy będę przy tych parametrach minimum 15-20% do przodu. Uważam, że cała grupa po połączeniu warta będzie ponad 4 zł za akcje. Bo przecież nie 2.80???? :).