też bardzo mi się podoba nasz akcjonariat, szczeglnie to, że praktycznie każdy z nas jest bardzo swiadomym inwestorem i doskonale zdaje sobie sprawę gdzie ta spolka może być, jeśli obecnie trwająca restrukturyzacja nadal będzie przynosić efekty w wynikach. w dodatku jak na nielicznych forach można tu normalnie i merytorycznie podyskutować
ktoś sypie, a drugi ktoś widzi, że ktoś inny się niecierpliwi i podłożył koszyczek, do którego spokojnie każdego dnia coś zbiera korzystając, że spółka skorygowała kurs po bdb o blisko 20%, a do tego, że wycena na dziś to.... śmieszne 14,8 mln zł :)
nie każdy jest mentalnie gotów czekać po parę miesięcy na jakiś ruch i tkwić w trendzie bocznym. W krótkich okresach to jest może i męczące i nie każdy ma cierpliwość, żeby to wytrzymać, ale wystarczy już włączyć wykres kilkunastomiesięczny i jak na dłoni widać, że każdy trend boczny jest bardzo zdrowym przystankiem i momentem, w którym wymięka spora część niecierpliwych (acz stanowiąca mniejszość patrząc na obroty). Im więcej niecierpliwych na tym boczniaku wypadnie tym lepiej dla przyszłego trendu.
Pma ma o 3 salony mniej niz rok temu w 3q a rok temu mieli duzo towaru. Zatem sukcesem duzym bedzie w przypadku pma jesli przychody nie spadna im o wiecej niz np 5 proc wobec 3q 2016.
Najwazniejsze bedzie aby ten przychod dal wynik +/- 0,2 mln w 3q i bedzie ok. Mocno licze na duza poprawe (wyniku netto) w 4q i sadze ze juz wkrotce zaczniemy pod to grac
Biorąc to pod uwagę naprawdę będzie super, jeśli wynik PMA zamknie się na poziomie od -0,2 do +0,2 mln zł i spadkiem przychodów nie większym niż 8-9%. Grunt by spółka nie przepaliła zbyt dużo kapitału w tym okresie. Będziemy mieli wtedy fajną bazę przed kluczowym w skali roku czwartym kwartale. W tym roku spółka szybciej się zatowarowuje kolekcją jesienną niż rok temu (zaczęła już pod koniec sierpnia). Rok temu dopiero w październiku zaczęli powoli wprowadzać kolekcję jesienną (bo nie mieli kasy na towar) i nawet na koniec października słabo to wciąż wyglądało. Zatem 4Q może być całkiem przyjemny.
wyniki konkurencji pokazują i jedynie uświadamiają nam jak duży sukces w restrukturyzacji osiągnęła Prima Moda.
Cześć obuwnicza Gino Rossi w pierwszym polroczu 2017 zarobila 1,4 mln zł przy 94 mln przychodów (jako grupa z Simple zarobili lacznie 2,2 mln przy 149 mln przychodów).
Wojas przy 108 mln zł stracił 1,6 mln zł.
Co z tego, że Wojas i Gino mają spore przychody i więcej salonów skoro Prima przy 17,3 mln zł potrafiła zarobić 0,84 mln zł. Efektywność i rentowność PMA w stosunku do istotnych konkurentów zdecydowanie przemawia na korzyść naszej perełki. Co ciekawe Gino wyceniane jest na 88 mln zł, Wojas na 60 mln zł, a Prima wciąż zaledwie na 15,1 mln zł. Ciekawe jak rynek wyceni na po wynikach za 2017 r. Prima Modę jeśli ta łącznie zarobi np. więcej od Wojasa?
W odzieżówce dla rynku ważniejsza jest efektywność biznesu niż przychody, które nie generują zysków (bo nierzadko spółki mają mnóstwo salonów nierentownych, które zżerają zyski z tych rentownych - Prima dawno się z tym problemem rozprawiła, inni stoją dopiero przed tym problemem i powielają teraz ruchy Prima Mody). Dowodem na to, że nie przychód a efektywność są najważniejsze jest przykład Monnari i Bytomia, które odpowiednio przy przychodach za ostatnie cztery kwartały 247 mln zł i 169 mln zł wyceniane są na 269 i 189 mln zł. Tymczasem taki Redan, który wypracował w grupie 625 mln zł przychodów wyceniany jest na zaledwie 55 mln zł, co dobitnie pokazuje, że dla rynku ważniejsze jest to ile spółka wyciąga zysku z danego przychodu niż sam pusty nieefektywny przychód. Jeśli cały bieżący rok Prima zamknie fajnym wynikiem, to myślę, że coraz szersze grono inwestorów (w tym może instytucjonalni) zaczną dostrzegać przełom jaki nastąpił w spółce. Spółka po restrukturyzacji stała się w mojej ocenie świetnym kąskiem do przejęcia i dalszego rozwoju. Myślę, że niedługo promocja na akcjach się skończy. Niemal 20% korekty od szczytu po bardzo dobrych wynikach myślę, że już wystarczy.
ja już poskubałem trochę ostatnio, ale między 4,6 a 4,75 nie wiem, czy wiecie, ale spółka remontuje kolejne dwa salony (galeria Klif w Gdyni oraz Galeria Bałtycka w Gdańsku). Z jednej strony wpłynie to niestety dodatkowo na niższą sprzedaż w 3Q (przy konieczności ponoszenia kosztów stałych za wynajem, czy wynagrodzenia bez pokrycia tych wydatków w sprzedaży z obiektów, co obciąży wynik), a z drugiej strony wyższy standard salonu powinien wpłynąć na poprawę sprzedaży w kolejnych okresach. Remont salonów świadczy też o tym, że Spółka dalej systematycznie się restrukturyzuje, a dodatkowo o tym, że Prezesowi ani myśli się zwijanie biznesu, tylko jednak rozwijanie w oparciu o te obiekty, które dają największy potencjał na dodatnie wyniki spółki. Biorąc pod uwagę powyższe obniżam swoje oczekiwania odnośnie wyniku netto za 3Q do przedziału między -0,33 mln zł, a +0,1 mln zł i z każdego wyniku z tego przedziału będę jak najbardziej zadowolony.
Ostatnio bylem w Promenadzie przy ul. ostrobramskiej i zauwazylem ze tam tez maja sklepik co prawda maly ale wazne ze otwieraja kolejne. Wczesniej go tam nie widzialem.
w krótkim terminie pewnie trudno oczekiwać jakichś szczególnie pozytywnych informacji więc kurs się osuwa. Pewnie dopiero wyniki za 4Q coś zmienią (a może wcześniej gra pod te wyniki). W wyniku za 3Q trudno liczyć na jakieś sensacje, czy zaskoczenia. Zaskoczę się jedynie wtedy jeśli spółka straci w tym okresie więcej niż 0,33 mln zł lub zarobi więcej niż 0,1 mln zł. To spółka dla cierpliwych. Trend jest dość męczący na tej spółce, ale 350% wzrostu przez kilkanaście miesięcy pokazuje też, że warto w taki sposób się "męczyć". Obecny boczniak charakterem praktycznie powiela wszystkie wcześniejsze boczniaki w obecnym trendzie wzrostowym.
Po co tak bez sensu pompowac oczekiwania? Tym bardziej ze sam widzisz ze kazdy kwartal oceniales do tej pory zdecydowanie zbyt optymistycznie. Pozniej naczytaja sie ludzie, nakupia akcji i wywalaja bo wynik za 2q byl 'tylko' na poziomie 1.18 mln zamiast np. 1.6 mln
Ja odnosilem sie o wpisu o 3 mln. Oczywiscie zeby nie bylo. Nie mam nic przeciwko takiemu wynikowi. Bede w niebie jak zobaczymy 1.8-2 mln. Odnosnie dzisiejszej sesji to bbb pelna zgoda. Szkoda tu nawet komentowac. Niemniej jak przez tygodnie nie ma obrotow to pozniej najzwyczajniej niektorzy korzystaja z pierwszego przeblysku plynnosci. Co tu duzo gadac. Byli tacy przy 1 zl. Przy 2 zl itd. Dzis juz ich z nami nie ma i dzisiejszego zawodnima tez wkrotce nie bedzie