ja uważam że jest lepiej niż miało być, a miało być 320 a jest tylko 112 mln zł i perspektywa jednak poprawy sytuacji segmentu po dokonaniu stosownych działań restrukturyzacyjnych. Mam nadzieję na znaczące wzrosty w poniedziałek, tym bardziej że za tydzień raport kwartalny, który pomimo odpisu powinien być bardzo bobry, lub co najmniej dobry.
Czytając raport odniosłem wrażenie, że został przedstawiony negatywnie bo chcą odpisać 112 mln, czy segment ma słabe perspektywy. Nie bardzo mi się chce wierzyć, że nie przeanalizowaniu trendów na najbliższe kilka lat, tak pochopnych decyzji miliarder nie podejmuje. Mam małą satysfakcję, obsta
Coś mi się wydaje że kupili coś co miało szybko zarobić ale się okazało że tak szybko nie zarobi co nie znaczy że w ogóle nie zarobi. Branża trudna ale nie stojąca na przegranej pozycji będą zmiany w firmie którą kupili po to żeby poprawić rentowność. Wystraszyli się trochę tych opakować ale to jest 21 % tego biznesu i mam wrażenie, że wiedzieli że ta działka jest i będzie problematyczna a że jest okazja zrobienia odpisu to czemu go nie zrobić. Nie wiem tylko jak te 110 mln wpłynie na zysk za rok 2017 ale wydaje mi się że zysk jest na tyle pokaźny że jest od czego odpisywać więc wolą teraz odpisać i "urealnić" wartość zakupu niż robić to w 2018 który nie wiadomo jaki będzie.
kupili za 80mln euro a odpisują prawie jedną trzecią wartości po roku. Mocno naciągane - delikatnie pisząc. A ceny styropianu na rynku idą do góry, czas oczekiwania na styropian blisko dwa tygodnie u producentów, pogłoski mówią że producent obipianu(synthos) nie dostarcza tyle surowca na jakie jest zapotrzebowanie na rynku. Tym bardziej odpis a szczególnie jego wielkość jest zastanawiająca. Jednym słowem ja dalej czekam na 7 zł. pozdrawiam wytrwałych.
Ceny polistyrenu dyktuje głównie cena styrenu - sprawdź o ile wzrosła i zastanów się co z tego wynika, bo drożejący styropian nie oznacza automatycznego wzrostu marży Synthosa. Poza tym powiedz pogłoskom że Synthos produkuje i sprzedaje Synthos EPS - zobacz na ich www. Co to obipian Nie wiem skąd masz informacje o niezaspokojonym rynku - wg mnie to bzdura wyssana z palca. Producent (nie ten to inny) dostarczy każdą ilość jeśli marża będzie dobra, a to nie to samo co wysoka cena. Co do wysokości odpisu przypomnę ciąg zdarzeń w ostatnim półroczu 2016: Synthos kupił trzy fabryki a 3-4 miesiące później zmienił się prezes - to plus odpisy pokazują że ten zakup nie był taki trafiony jak się czekającym na 7zł wydaje.
Mówisz że to taki mityczny król Midas ? Chętnie zobaczę jak zamienia byłe fabryki Ineosa w złoto - ale sądząc po tym co już wiemy to ich zakup nie był najlepszym posunięciem i pewnie trzeba tam zainwestować trochę grosza.
A ten inny to BASF i w rejonie to tyle. Jest DOW ale to inna bajka. Ceny kulek w EUR to też ma znaczenie. Popyt na EPS faktycznie ogromny a jego producenci - czytaj klienci Syntka w takich okresach specjalnie ograniczają zamówienia w celu podbitki cen ale to nie musi się przełożyć na producenta kulek. Mają prostą zasadę: chcesz kupić pierwszy płać więcej..... i płacą bo robotę muszą skończyć.