• pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~makao [46.105.97.*]
    lupin (celon ma umowę) z 1500 na 950 od maja
    teva to samo, a od szczytu już 70% tutaj to masakra
    mylan (mabion ma umowę) 25% w ciągu miesiąca a już ponad 50% od szczytu
    glenmark (parner celona) to samo 30% w dół a 50% od szczytu

coś nie bardzo branżą pharma, bo leci cała branża a nie pojedyncze spółki, może dlatego u nas też spadki, największe na selvicie ale reszta też nie zachwyca
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~makao [46.105.97.*]
    przyszedł przewalacz, nawet już nie udaje że to normalny handel, ustawił się z dwóch stron coś tam kręci żeby wykręcić obrót, do końca sesji pewnie obie piątki znikną sypnie na lewo i weźmie z prawej czyli ping pong żeby nabić obrót
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~Delphinus [156.218.183.*]
    Spadki Biotech właśnie się kończą teraz jest czas zakupów kolego. Zdrowa korekta i ponownie do góry.
    Spadki na świecie pharma mają się w najlepsze i nie widać końca. A u nas mizeria bo brak kapitału na giełdzie na małe spółki, poza tym wyniki biotech są tragiczne u nas. Mabion nic nie zarabia, Celon jakieś grosze a kurs zdyskontował już rejestrację salmexu na całym świecie z nawiązką. Selvita zamiast zarabiać to wydaje i robi emisje. Wszystko to porosło po 100% a wyniki żadne i tylko przewalanie.
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~panda [87.205.245.*]
    Trolujesz prawda? :D
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~melon [46.238.241.*]
    po co naganiacze, jak widac co sie dziej spolka zachowuje sie tragicznie, brak poweru, powolne opadanie bedzie
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~ciekawe [130.185.237.*]
    @makao a powiedz jakie wyniki będą z samego salmexu z całego świata? skoro trujesz banie że już z salmexem wszystko jest wliczone i zdyskontowane w obecnej cenie. Oczywiście pomijam już leki z pipelinu.
    No właśnie z tego Salmexu nie będzie kokosów. USA to można zapomnieć na 2 lata co najmniej, a Europa z tego co mówi Glenmark, partner Celona, rynek będzie zdobywany stopniowo.

EU growth to improve with Seretide launch: GNP expects to launch gSeretide
    Dry Powder Inhaler (DPI), ~USD 700 mn respiratory product in-licensed from
    Celon, by Q4FY17/FY18 in EU. Given lower competition in DPI segment, it
    expects to scale up from USD 5-10mn in FY18 to USD 30-40mn by FY20 

No i można sobie policzyć ile z tego będzie zysku. Zakładając 30% tantiemy, które i tak są wysokie i marżę 50%, to jest między 10 mln zysku na początku do 40 mln zysku przy pełnej rejestracji w Europie, co daje z obecnymi 20 mln powtarzalnego zysku 30 - 60 mln rocznie. I tyle da Salmex w 2020roku z Europy. Kapitalizacja 1,6 mld i 60 mln zysku powtarzalnego to nie wygląda na jakąś rewelację, a na pewno nie jest to powód do wzrostu kursu. A to tylko pod warunkiem że wszystkie rejestracje w Europie pójdą dobrze., a jak będą opóźnienia, a zawsze są to będzie mniej.

Policzyłem nazbyt optymistycznie. 40 mln USD sprzedaży do podziału z dystrybutorem Glenmark, zakładając, że Celon dostanie 1/3 i marżę 50% to daje 25 mln zł zysku z Europy w 2020roku. Do tego dochodzi obecny zysk ok 20 -25 mln powtarzalny oczyszczony z kamieni milowych it. To nie jest dużo, razem 40 -50 mln zł.
    Nie chcę mi się na tyle mysleć zeby to sprawdzać wszystko, ale według mnie jest bład w Twoich wyliczeniach, bo dochodzimy do paranoi gdzie Polska odpowiada za połowę europejskiego zysku, co jest po prostu nierealne. Gdyby tak było to wszystkie firmy powinny olewać inne kraje i rejestrować lek najpierw u nas zeby dużo zarabiać. :)
    To jest wypowiedź firmy Glenmark cytowana przez wydającego rekomendację. Oni po prostu cytują Glenmark "GNP expects"  Szczena opadła nie? Rynek Seretide w Europie jest wart około 700 mln z tego oni wezmą 10 mln na początku i przez 3 lata planują zwiększyć do 35 - 40 mln USD i to jest Europa i to jest pozytywny scenariusz. Oczywiście to jest do podziału i to są przychody.

A zysk celona teraz to nie jest sam Salmex, Salmex daje teraz ok 60% z tych powtarzalnych 20 -25 mln,reszta to pozostałe leki. Pora wrócić na ziemię i zacząć liczyć.
    Nie bardzo wiem, dlaczego miałaby mi opaśc szczena. Jeżeli ktoś inwestuje w te akcje bo jest Salmex to jego sprawa. Inni patrzą szerzej i na dłuższy termin. :) Dla mnie nie jest problemem czekać 3-5 lat i mieć wycenę razy 5, bo dochodzi USA oraz inne leki. Dla innych to fantastyka za daleka, bo inwestują góra na tydzień. A i tak nie uważam, żeby tyle zarabiali tylko bedzie więcej, ale to skonfrontujemy za jakieś 2 lata. Mam nadzieję, że nie zmienisz do tego czasu IP i nicka. :)
    PS to nie mówi Glenmark, a firma która wydała rekomendację dla Glenmark. To jednak co innego. Dziwnie napisałeś. Tym bardziej jako człowiek, który podobno nie jest zainteresowany żadną z tych 3 firm, czyli celon, mabion i selvita.
    i generalnie to wygląda nawet dobrze, skoro zarabiają teraz na Salmexie 10 baniek a zarobią 25 nawet 30 i wezmą 10% rynku w europie to jest wzrost o 300%, problem w tym że do kapitalizacji 1,6 mld to nie jest dużo, bo każdemu sięwydawało że celon to zarobi miliardy
    \
    acha i obecny zysk nie jest z polski to jest też austra, gruzja i inne mikrusy, poza tym w polsce nie dzieli się z dystrybutorem, a w europie musi,
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~panda [87.205.199.*]
    Już wiem, co mi się nie podoba w tych wyliczeniach i czym się różnimy. Według ciebie i tej analizy Celon zdobędzie 6% rynku - maksymalnie. Według mnie patrząc na ich dokonania obecne, będzie to w widełkach 20-40. Wystarczy spojrzeć na bardzo trudny rynek w postaci Austrii. Czy wtedy Salmex jest już w cenie? Nie rozumiem tylko, czemu poświęcasz czas na spółki, które według ciebie są kiepskie do inwestycji, bo zbyt drugie. :D
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~Skynet [89.67.79.*]
    Bardzo dobrze ze przedstawia racjonalne argumenty i ryzyka a nie tylko pisze w kółku wzajemnej adoracji jak jest tanio i jak spółka dojdzie do 6 mld kapitalizacji jak kiedyś Bioton czy Petrol
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~jest_ok [188.146.97.*]
    odnośnie zysku CLN z Salmexu w EU to nie są argumenty, tylko swobodna interpretacja co do planowanej sprzedaży i udziału w rynku. Za dużo jest zmiennych aby te wyliczenia traktować poważnie i dołować się lub być wielkim optymistą.
    Ja jestem z tych optymistycznych, może dlatego siedzie tutaj od IPO :) Firma ma potencjał wzrostu, produkuje leki, które przynoszą zyski, no i dobrze sprzedaje swoje wizje :)

procent z Austrii dotyczy generyku a nie całej wartości leku referencyjnego, tzn że jeżeli rynek w austrii wynosi x, a generyki odbiorą GlaxoSmith z tego 10% i z tych 10% ponad połowę ma Celon, to się mówi że ma ponad połowę rynku genereyku a nie ogólnie całej sprzedaży, tak samo 700 mln rynku Europejskiego oznacza że tyle wynosi rynek leku referencyjnego

poza tym to nie są luźne szacunki, to jest dość poważna estymacja specjalisty od dystrybucji w europie - firmy Glenmark, gdyby Celon umiał sam bez pomocy Glenmarka to robić to pewnie by robił, więc te liczby należy traktować poważnie, wiem że się nie podabają, bo mi się też nie podobały ,ale takie są fakty, celon nie jest tani, a Salmex ma już w cenach i to grubo w cenach, a leki innowacyjne, na teraz to jest za dwa lata, a w przyszłym roku pewnie będzie się mówiło o roku 2020 i tak to będzie się przesuwać, bo się zawsze przesuwa, więc jeśli chodzi o zyski w tym i w przyszłym roku wygląda to słabo, nawet jeżeli zarejestrują Salemx w kilku krajach europy
    Nic nie wiesz. Mi te liczby też się podobają. Bo uzasadniają wycenę, a gdzie jeszcze panie cała Ameryka i Azja? Te liczby bardzo mi się podobało to pokazują, ze to pewny lek na którym Celon zarobi na utrzymanie i rozwój kolejnych leków, które będą sprzedawane :D Austria to trudny rynek, a potrafili wejść i wyciągać kasę. To jest dobry przykład, że potrafią zdobywać nowe kraje. I niech się przesuwa. Nawet jakby sprzedali leki nowe w 2025 to mi pasuje. Za to dalej mi nie odpowiedziałeś. Co tutaj robisz, skoro ta firma jest za droga? :)
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~stary [213.186.75.*]
    Przyłączam się do pytania.
    makao masz akcje Celon Pharmy ?
    No właśnie te liczby nie uzasadniają wyceny. Azja jest bez znaczenia, chiny też, podobnie jak gwatemala, kazachstan i tego typu nieistotne kraje, gdzie liczba ludzi nie przekłada się w ogóle na sprzedaż , liczy się Europia i usa tylko. Usa jest tak trudno zarejestrować, że nawet nie warto o tym wzpominać, napiszę tylko , że od złożenia wniosku o rejestrację jak już wszystko jest ok i po badaniach, do decyzji upływa ponad rok , więc usa nie będzie ani w tym, ani w przyszłym. Jak złożą wniosek w 2018-2019 to decyzja przyjdzie w 2020 o ile FDA nie będzie miała zastrzeżeń, a jak wiemy FDA ma liiczne zastrzeżenia i potrafi przedłużać vide Hikma..

Widzę że niewiele wiesz o spółce którą gotowy jesteś trzymać w nieskończoność jak deklarujesz i prezentujesz postawę 'musi rosnąć i koniec bo to celon', Tymczasem okazuje się, że pozytywny scenariusz zakłada zyski wielokrotnie niższe niż wielu takich jak ty sobie uroiło. Na giełdzie liczą się zyski, rynek dyskontuje przyszłość, ale nie 20 lat do przodu, a tutaj nie będzie porządnych zysków ani w tym ani w przyszłym roku. A trzymanie dla samego trzymania to trochę nieracjonalne, biorąc pod uwagę jak zachowują się firmy farmaceutyczne na świecie, które potraciły po 50% ostatnim czasie.

Co ja tu robię? staram się dyskutować, liczę że ktoś przestawi racjonalny argument za tym że zyski celon pokaże lepsze i mnie przekona, niestety większość posiadaczy nie ma bladego pojęcia o tej spółce i poza wiarą nie popartą wiedzą w rodzaju 'music rosnąć bo to celon' nie ma nic ciekawego do napisania. To samo tyczy się selvity zresztą.
    Zafiksowałeś się na tym, nie bedzie za rok, ani za dwa. Tak trudno to pojąc rozumkiem, że ktoś moze czekać i 5 lat na USA? :)
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [87.205.199.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~Ciekawe [130.185.237.*]
    @makao Mylisz sie w całej rozciągłości w tych danych co do wartosci procentowej chodzi o caly rynek leku w poszczegolnych krajach a nie zamiennikow w poszczegolnych krajach. Po drugie twoje twierdzenia ci do wielkosci rynków też sa bzdurne.Z samej Polski generuja 60mln pln przychodów a sama Francja czy niemcy czy UK to rynki wielokrotnie wieksze niz rynek Polski. Poza tym proponowalbym zwrocic uwage na ti co mowi sama spolka i Prezes w 2019~2020 szacuja ze przychody beda wynosily 300~400mln wiec jak to sie ma twouch bzdurnych wyliczanek. Oczywiscie mozesz twierdzic i przekonywac ze to co mowi prezes to Bzury i sciema i ze ty masz wieksza wiedze o przyszłosci spółki, ale w takim wypadku powinienes sobie darować poświecanie swojego cennego czasu na przekonywanie innych ze Prezes ścieme wali , bo twoim prioryteem powinno być szukanie właściwej spółki dla siebie a nie zabawa w dobrego samarytanina przekonujac innych ze wiesz najlepiej o przyszłych wynikach podpirając się swoimi BZDURNYMI wyliczankami i postami
    to nie są moje wyliczanki, to jest estymacja firmy Glenmark - partnera Celona, jak uważasz że Glenmark pisze bzdury to znaczy że celon wybrał słabego partnera

natomiast ty mylisz zupełnie dolary ze złotówkami i przychody z zyskami i nie uwzględniasz podziału z dystrybutorem, ja i tak założyłem wysokie 30% tantiemy, normalnie to one wynoszą 10% max

a jeśli chodzi o to co mówi prezes to tak mówił po debiucie

"Za 2-3 lata eksport będzie dla nas stanowił dużo większy biznes niż dzisiaj. Według naszych projekcji za 2-3 lata udział sprzedaży eksportowej będzie dwu- trzykrotnie większy niż sprzedaży w Polsce" - powiedział dziennikarzom Maciej Wieczorek, prezes Celon Pharma."

i wszystko się zgadza 2-3 razy więcej, czyli zamiast 10 mln będzie 20 - 30 mln zysku i tyle, czy to jest dużo, to nie jest dużo, pora zejść na ziemię

Ale czyją ziemię pora zejść. Człowieka który nie ma akcji, ale wie wszystko najlepiej, czy człowieka który potrafi poczekać i 5 lat cierpliwie zeby dostać sowitą nagrodę lub zaakceptować porażkę? :)
    mógłbyś coś ciekawego napisać o spółce albo o zyskach? bo jak na razie piszesz głównie o sobie i swoim czekaniu, mnie nie interesuje ile zamierzasz czekać to jest dyskusja o spółce celon a nie o tobie i tym czy masz akcje czy nie, ręce opadają...
    Tak samo mnie nie interesuje co masz do powiedzenia. :) Nie chcesz, nie czytaj. Poświecaj dalej zycie dla spolek nic nie wartych :D
    MAKAO po raz kolejny gadasz BZDURY. Prezes mówi o przychodach zakładajac ze w Polsce będa nadal na poziomie 100 MLN PLN to za parę lat szacują że z exportu beda mieli 200-300 MLN PLN co w sumie da ok 300-400 mln przychodów. Rentowność na poziomie ok 20% biznesu celonu to jest takie minimum przyzwoitości o czym prezes kilka razy mówił. Policz wiec koleś na jakie zyski może liczyć prezes np z 400 mln Przychodów.

piszesz o jakis 700 MLn jesli chodzi o UE. w roku 2016 ADAVIR mial spzredaz w UE ok 840 MLN ale FUNTÓW. co daje jakies 4 MLD PLN. jesli zdobęda 10 % tego rynku to bedzie jakies 400 MLN PLN. Z samego salmexu.

https://www.statista.com/statistics/312366/revenue-of-seretide-advair-worldwide-by-region/

Motasz sie koles ze swoimi wyliczankami w wielu kwestiach tak jak np w procentowym udziale na różnych rykach sprawa jest prosta w Polsce maja z salmexu 60 mln PLN rocznie a Rynek Polski jest dużo mniejszy niż parę innych rynku w UE. a ty ciagle podpierasz swoje bzdurne wyliczenia o zwiększeniu zysków o 10 - 20 mln jakimiś BZDETAMI zasłyszanymi "gdzieś tam".

• Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: tobik69 [94.254.165.*]
    No ja się skłaniam ku postrzeganiu CLN jak Panda.
    Już mi się nawet nie chce pisać dlaczego uważam, że warto mieć te akcje. I tak jak Panda pisze, czy coś się stanie w tym roku czy w następnym, czy będzie tak czy trochę inaczej.... Jeśli wierzysz w spółkę i Ci się podoba to co robią i jak robią to to czy zarobisz na niej za 2 lata czy za 5 lat - nie ma jakiegoś wielkiego znaczenia.
    Jak w przyszłym roku i w tym jeszcze, rynek będzie wyceniał akcje tanio CLN to sobie kupię więcej i jeszcze więcej bo tanie będą. Z mojego punktu widzenia to nawet lepiej jak długo będą miały 3 z przodu. Więcej zarobię po prostu.
    I rzeczywiście jak sprzedałem PGE to napisałem tam jakiegoś ostatniego posta i nie przekonuję tam ludzi, że źle robią kupując te akcje.
    Ja mam 100% portfela w CLN i po zakupie tłustych 2 akcji wczoraj, mam 1606 akcji i biegnę małymi kroczkami na 1700;

pozdrawiam
    dodam tylko ze Rest of world to kolejne ok 800 mln FUNTÓW czyli ok 4 MLD PLN, wiec nawet bez US gdzie rynek jest najwiekszy( ze względu na CENE leku który jest kilkakrotnie drozszy w US niż w krajch europejskich i na świecie), jest mozliwośc potęznego zwiększenia przychodów zysków i wielkości firmy . Juz nie wspominając o kasie z umów dystrybucyjnych kolejnych leków z PIPELINU gdzie w faze kliniczna ma wejść ich 6 w latach 2017/2018 . Prezes tak mówi o lekach z PIPELINU i kasie z tym zwiazanej :

"Standardem są płatności za kamienie milowe. W przypadku naszych transakcji oczekujemy opłaty z góry za podpisanie kontraktu na poziomie kilkudziesięciu milionów dolarów" - powiedział Wieczorek.

Wskazał, że średnia wartość dla projektów w drugiej fazie klinicznej wynosi około 50 mln dolarów.

"Nasze leki mają potencjał osiągnięcia całkowitych kamieni milowych na poziomie kilkuset milionów dolarów. To może być 150 mln USD, ale też 500 mln USD" - ocenił Wieczorek.

Wiec koleś sprawa jest taka .Nie wiadomo jak to wszystko sie rozwinie bo jest wiele czynników ryzyka, ale też są możliwosci olbrzymiego zwiększenia wartości firmy w przyszłosci. Ryzyko istnieje wszędzie Zycie jest jednym wielkim ryzykiem nie ZNASZ DNIA ANI GODZINY, ale twoje PISANIE BZDETÓW jest po prostu denerwujące bo albo NIE KUMASZ o czym piszesz albo MANIPULUJESZ CELOWO żeby wywołac jakis konkretny efekt . Co jest gorsze?. czy bycie mało rozgarniętym kolesiem piszącym na spółce czy bycie manipulacyjną "szuja "forumową.
    jak grochem o ścianę:) jeszcze raz napiszę - w Europie Celon ma partnera, któremu sprzedał licencję - firmę Glenmark i to ta firma szacuje procent rynku który będzie zdobywany - nie ja :) więc nie do mnie pretensje o te szacunki, oni szacują że w szczycie przychody wyniosą 40 mln dolarów, a w pierwszym roku ok 10 mln dolarów, niezleżnie od tego jaki jest rynek czy 700 mln czy 840 mln euro czy funtów, to jest mniej więcej to samo, poza tym oni już są w europie, są w austii i chorwacji, polsce, więc z tych 700 czy 840 mln zostało do przejęcia już mniej o to co już mają

I druga rzecz - Celon dzieli się zyskami z patnerem i to patner bierze większość a nie celon. Firma Glenmark jako że kupiła licencję i za nią zapłaciła Celonowi z tych 40 mln przychodu będzie miała zysk i z tego zysku odpali celonowi jakiś procent jaki? tego nie wiemy dokładnie bo procent tantiemów nie został ujawniony, to jest przeważnie kilka kilkanaście procent, ja założyłem aż 30% dla celona, więc optymistycznie

nie ma co się złościć na rzeczywistość, po prostu salmex od dawna jest cenach, obecnie w cenach jest ponad 100 mln zysku powtarzalnego, a rzeczywisty zysk powtarzalny celona to 20 -25 mln , więc wyniki muszą się zwiększyć czterokrotnie żeby nadążyć za kursem, Boś w rekomendacji wyśmiewanej i cenie 25 zł zakładał chyba (piszę z pamięci więc jak ktoś ma dostęp niech mnie poprawi) za dwa lata 70 mln zysku netto
    stockwatch zakładał przy pełnym obłożeniu mocy czyli rejestracji w usa i europie 130 mln zysku i wycenę na poziomie 1,3 mld

https://www.stockwatch.pl/forum/wpis-najnowszy-331674_CELONPHARMA.aspx#331674
    Jednak biorąc pod uwagę, że spółka chce 10 krotnie zwiększyć moce produkcyjne dotyczące Salmexu możemy optymistycznie założyć, że potencjał sprzedaży może zwiększyć się o ok. 600 mln zł, a uwzględniając marże zysku ze sprzedaży mamy potencjalne dodatkowe 132 mln zysku operacyjnego i ok. 107 mln zysku netto. Przy takim poziomie generowanych wyników (130 mln zysku netto) mamy wycenę rentą wieczystą na poziomie 1,3 mld zł przy wycenie spółki po ofercie na kwotę 735 mln zysku. Jest to oczywiście założenie bardzo optymistyczne, zakładające pełne obłożenie mocy produkcyjnych i powtarzalną strukturę kosztów, która prawdopodobnie się jednak zmieni na skutek umów licencyjnych, ale mimo wszystko pokazuje gdzie Celon Pharma mierzy i jak jest możliwa skala sukcesu. Można powiedzieć, że w wycenie spółki ten sukces jest już zawarty, natomiast upsiadem dla akcjonariuszy mogą stać się inne realizowane przez spółkę projekty,.
    wystarczy zobaczyć jak Salmex zdobywa faktycznie rynek tam gdzie sie pojawia. Piszesz o 10% z 10% co jest oczywistym KŁAMSTWEM .

Czas pokaże jak salmex będzie sobie z czasem radził na coraz większej ilości rynków, ale patrząc na to jak sobie radzi ze zdobywaniem swojej pozycji w tych krajach w których jest już obecny jest bardzo obiecujące że onbędzie miał ogólnie znaczący udział w rynkach i nie będzie to raczej 10% tylko duzo duzo więcej. I w tym kontexcie wielkość rynów ma znaczenie bo może sie okazać ze po juz wszytkich opłatach i podziałach do kasy spółki bedzie wpływało owe np 10% z rynków. I wtedy to ma olbrzymie znaczenie czy mowimy o rynach wartych 4- 8 mld PLN czy np 700 MLN PLN.

Natomiast chcę zaznaczć jeszcze jedna kwestie CLNPHARMA to nie tylko salmex. Salmex jest tylko jednym z ogniw , który jest jak prezes mowi Chlebem dla spółki , która ma znacznie wieksze ambicje niż tworzenie generyków. I w tym kontekscie w dłuzszej perspektywie to może być spółka która poteżnie moze wzbogacic akcjonariuszy .

Celltrion jest warty 12 MLD USD P/e ma ok 45 jeśli większośc spraw pójdzie OK moze sie okazac ze za pare lat ( np 5-6-7)CLN moze miec wlaśnie tego typu wartosci rynkowe w mloim odczuciu podczas gdy obecnie jest warty ok 400 mln $.

jedno wydaj sie pewne akcji w obrocie jest malo wbew pozorom , bo te pozory sa tworzone pojedynczymi wiekszymi wymianami prawdopodobnie wynikajace z tego żeby spółke utrzymac w indexach . Natomiast wszytko ma sówj czas i kto wie czy CLN pharma za pare lat nie bedzie jedna z najwiekszych spółkek gieldowych na naszym rynku.
    nie będą komentował większość tego co piszesz bo musiałbym powtarzać 10 raz to samo
    napiszę tylko jeszcze o c/z, że oczywiście można sobie wybrać spółkę która pasuje, ale c/z pharma wcale nie są takie wysokie

np Mylan ma c/z 13 i kurs wali w dół - przypomnę że to partner mabiona

a co do prezesa i tego co czas pokazuje, to tutaj mała próbka jak się to sprawdza, artykuł z lutego 2015 roku z pulsu biznesu o tym że Salmex będzie w USA w 2017 roku - i warto mieć to z tyłu głowy myśląc o umowie z plexusem i terminie 2019, bo na pewno nie będzei to 2019 roku:)

Celon Pharma jest o krok od spełnienia american dream. Ponad tydzień temu biofarmaceutyczna spółka podpisała umowę dystrybucyjną z koncernem farmaceutycznym Lupin Atlantis, z siedzibą w Szwajcarii, notowanym na giełdach w Nowym Jorku i Bombaju. Z jego pomocą w 2017 r. zadebiutuje na amerykańskim rynku z lekiem salmex

Makao
    nie wiem o co chodzi z mylanem ale ma kapitalziacje ok 16 MLD $ P/E to 25 podali ostanio wyniki za 1 polrocze mieli ok 360 mln $ zysku z tym ze 300 mln w ostatnim qw to znaczy ze w 1 wszym mieli tylko ok 60 mln zysku. Nie wiem z czego wynika tai spadek i w sumie mnie to nie interesuje bo MYLANA NIE MAM. Mnie interesuje rozwój CLN ne jestem tu w celach spekulacyjnych ale inwestycyjnych to jest inwestycja w przyszle fundamenty spółki a nie liczenie na spekulacyjna "pompke". Jak te fundamety beda wygladaly za jakis czas i co za tym idzie jaka bedzie wartość spółki NIE WIEM bo wrózka nie jestem ale liczę na to ze spółce i prezesowi uda sie zrealizować swoje ambitne cele o czym mówi w nie jednym przekazie.

To jest PROSTE JAK DRUT.
    masz nieaktualne dane, p/e spadł bo kurs spadł ostatnio, tak jak spada wszystkim spółkom pharma

http://www.stocktradersdaily.com/stockchart/MYL/pe-ratio

powyżej link do tego jak się kształtował p/e w mylanie przez lata
  • Re: pokaźne spadki spółek pharma na giełdach Autor: ~panda [77.254.101.*]
    Ale jedną rzecz makao pisze prawidłowo i powinienieś to zauwazyć. Przychód z Polskie jest większy bo zdominowali rynek i sprzedają samodzielnie. Z innych rynków trzeba sie podzielić z dystrybutorem. Dlatego ta kasa nie bedzie tak ogromna jak by mogła być sprzedając samemu, ale na tyle istotna według mnie, że będą mogli spokojnie funkcjonować.
    Jasne że tak dlatego nie twierdzę że CLN będzie z salmexu miał taki udział jak w Polsce procentowo i ze nie będzie miał np 2 mld PLN wpływów rocznie z rynku swiatowego. Załozenia spółki i prezesa wszyscy znamy I bedziemy sprawdzali z czasem jak sie one realizują. Natomiast to traci wiocha jak makao twierdzi ze na temat lepiej niz Prezes i jest o tym swiecie przekonany ze wie lepiej jak umowa z dystrybutorami jest podpisana i jak będą wygladaly wyniki spółki bo gdzieś cos usłyszał . Myli przychody z zyskami , myli zapowiadane wzrosty 200- 300 mln przychodów z tym ze sobie wydedukował iz chodzi o 10-20 mln większe zyski za pare lat ITP ITD.

jednym słowem będac akcjonariuszami bedziemy rozliczac i sami bedziemy rozliczani z tego czy prezes sie mylil czy nie bo od tego bedzie zależała przyszła wycena spółki i jej kurs, natomiast czytanie takich bzdur pisanych przez makao powinno sie spotykać z reakcja która obnaża jego BZDETY często wystepujące w jego postach.
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~jest_ok [188.146.97.*]
    po co karmicie trolla ?
    prezes i fundamenty kłamią, on przecież wie lepiej, w dodatku prawie płacze nad spółką, nic niewartą.
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: tobik69 [94.254.164.*]
    Tak to prawda, wszyscy się rozpisali jak nigdy.
    Aż miło poczytać... :)
    Sobota w pełni, giełda śpi a tu na forum tyle emocji.
    I fakt faktem, że coś Pan Makao nie za bardzo wierzy w spółkę....
    To troszkę ja ja bym się wbił w forum Bumechu czy CIGa i żarliwie im tłumaczył, że źle oceniają spółkę.....
    że to bida i już nic lepiej nie będzie bo coś tam.....
    Jedyna i główna różnica jest taka, że CLN to nie Bumech:)

Panie Makao!
    Pytanie ode mnie, jak nie masz Pan akcji CLN (bo to wiemy), to proszę napisać jakiej spółki na GPW ma Pan akcje, w domyśle spółki lepszej niż Celon? Bo odpowiedź może ciekawa. Jak nie masz żadnej toś Pan Duży Teoretyk, a jak masz Pan akcje to jakie? :)))))))))))))

pozdrawiam

• Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~symbian [37.47.224.*]
    kolega makao, czego nikt zdaje się nie zauważać , albo udaje że nie zauważa

wynalazł w necie założenia dotyczące spodziewanej sprzedaży salmexu w europie i to założenia wiarygodne bo pochodzące od dystrybutora

które delikatnie mówiąc nie powalają i nic tu nie da poklepywanie się po pleckach bo wglądają one słabo
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~panda [77.254.101.*]
    No wiesz, jak ktoś uważa, że Salmex osiągnie 6% w Europie to rzeczywiście może go to nagle otrzeźwić. ale ktoś taki nie inwestuje na giełdzie. Na giełdzie inwestuje koleś który liczy na większy udział leku w rynku i albo mu się uda i zarobi, albo nie. Gdybym zakładał, że Spółka tyle tylko wyciagnie to bym w poniedziałek sprzedał. :D A to czy to jest tekst wiarygodny to trudno stwierdzić. Nie znam tej firmy, która zrobiła rekomendację. Tak samo nie wiem które zdania są zacytowane i pochodzą od słów glenmarka, a które to zwyczajne projekcje analityka od reko. Tak samo nei wiem, czy to jest rzetelna analiza, czy zwyczajna za kasę. Tak czy siak. 6% rynku uzasadnia obecną wycenę. Z samej Europy. Czy to jest w pełni zdyskontowany lek to się przekonamy za dwa lata wiedząc jaki procent rynek udało się Spółce osiągnąć. Co gdy to będzie 30%? A za jakieś 3-4 będzie USA. Ale oczywiście makao już wie, że Salmex osiągnie tyle co w analizie i dlatego cała sobotę dokształca nas biednych ostrzegając przed dalszą inwestycją. :)
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~ciekawe [130.185.237.*]
    Każdy ma swoje spojrzenie na pewne kwestie. Chciałbym tylko zauwazyć ,że im później ktoś podpisuje umowy dystrybucyjne tym ma mniejsze ryzyko ale tez i mniejszy kupon od sprzedazy Mówie o Dystrybutorach. Wiecej ryzykoujesz wieksze kupony sobie zapewniasz mniej ryzykujesz mniejsze kupony sobie zapewniasz.

Poza tym nie chodzi tylko o salmex to tylko jeden z potencjalnych elemetów potencjalnego wzrostu przychodów, zyskow i wyceny CLN

Makao sa inne strony podajace rozne P/e. Oczywiscie wybrałes najbardziej dogodny dla swoich postów

http://www.nasdaq.com/symbol/myl

https://finance.yahoo.com/quote/MYL/

http://www.marketwatch.com/investing/stock/myl

jesli chodzi o teva to tam jest chyba mocna załamka wyników i ciagna na minusach -6 $ na akcje w rok i dlatego pe na wielu stronkach nie istnieje wiec ta zwała wcale nie musi byc wynikiem ogólnego klimatu tylko po prostu załamaniem wyników finansowych.

.http://www.nasdaq.com/symbol/teva

http://www.marketwatch.com/investing/stock/teva

• Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~Delphinus [156.218.183.*]
    Zapewniliście mi Państwo dzisiaj troszkę rozrywki podczas urlopu, bardzo dziękuje.
    A co do aktualnej wyceny Celiny, podobno zawyżonej, jak twierdzi Makao to chciałbym wszystkim przypomnieć, że to RYNEK wycenia w tej chwili CLN na 35.05 i z tym trzeba się zgodzić i tyle. Jeżeli Makao chcesz mieć wycenę niższą z jakiegoś powodu ( nie dociekam jakiego) to musisz panie kolego postawić na sell kilkanaście kilo i to tak codziennie przez tydzień dokładać. Może wtedy ujrzysz niższa wycenę.
    Poza tym życzę owocnej soboty i dużo wypoczynku.
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~stary [83.6.153.*]
    makao, mordujesz się 2 dni, zaklinając rzeczywistość !
    A prawda jest taka że żadnego wpływu na kurs nie masz !
    Ci od których to zależy,  tego forum nie czytają !
    A gdyby nawet, to prowadzą Celon według własnego planu i wiedzy !
    Także musisz zaakceptować obecną wycenę i kupić !
    Taniej raczej nie będzie !
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~herta [217.12.203.*]
    za 4 tygodnie wyniki, okaże się czemu główna księgowa sprzedawała
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~stary [83.6.153.*]
    Oj tam.
    Sprzedała 641 szt. za 24 tyś.
    Na porządne wczasy potrzebowała !
  • Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: tobik69 [37.128.32.*]
    dokładnie tak... to nic nie znaczy
    Jak ja całość sprzedałem akcji CLN to co to znaczyło?
    Jak znowu kupiłem to co to znaczy?
    Jak kupuję cały czas to co to znaczy?
    a jutro rano pierwsze będzie 6 akcji za 210PLN moje i co to znaczy?

NIC.

Babka opyciła bo potrzebowała akurat troszku kasy.
    Na wczasy albo na dokładkę do auta albo chaty.
    Zapewne ma dużo więcej i nie sprzedaje.

• Re: pokaźne wzrosty spółek pharma na giełdach Autor: ~melon [46.238.241.*]
    ja mam akcje celony i to duzo
    i dla mnie wartosciowa jest wymian zdan nie rozumiem po co stwierdzenia ze jak ktos nie ma akcji danej spolki to nie moze sie o niej rzeczowo wpowiadac albo miec watpliwosci ktore sa rozwiewane przez innych akcjonariuszy takze jestem zadowolony z obecnosci tego watku i oby wicej takich dyskusji bylo
    teraz obecnie akcji cln, uwazam ze sa drogie, ze obecnie na razie wyczerpaly swoj potencjal wzrostu i po zachowaniu kursu widac ze nie tylko jak tak sadze-cena spada wiec podaz wieksza nad popytem
    co ruszy kurs? w mojej ocenie infa o wielkich rynkach dla salmexu co moze potrwac , moze do 1q 2018r, wiec teraz kiszenie i zapewne dlugi, odpalu nie spodziewalbym sie
    co do wypoiwedzi prezesa to na mabionie pookazal ze niestety troche jest na bakier z datami
  • Makao - daj typa Autor: ~Solejuk [217.70.49.*]
    Makao skoro uważasz że CLN jest przewartościowany
    to napisz co nie jest przewartościowane i ma lepsze perspektywy
    wzrostu .

Daj typa.
[x]
CLNPHARMA -1,39% 21,30 2026-05-08 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.