Piekny raport :) Przychody prawie idealne co kwartał wcześniej, ale zapanowali nad kosztami. Różnice kursowe wreszcie bez znaczenia. r/r wzrost zysku netto cudowny gdzie rok temu był 1 milion z walut. Idę czytać dalej.
Otworzyli koleją spółkę. Skierowaną na Czechy i Słowację. Szkoda, że nie było komunikatu, bo to jednak też istotne jest według mnie. Czy dobrze rozumiem, że w tej spółce kontrolując 50% mają też tyle kasy z zysku zamiast 100%?
Raport jak zawsze spoko, nic więcej złego nie widziałem, dobrego też nie. Ewentualnie można się zastanowić nad kwotœ w bilansie po stronie WNiP czy to jest zakup licencji do amortyzacji, czy tworzenie programu, bo wtedy wrzucenie w koszyty by wyglądało trochę inaczej, ale przy takiej skali to już te pół miliona dużej róznicy nie tworzy.
Przychody: 16,75 mln zł (+39% r/r) Zysk oper. 7,33 mln zł (+47% r/r) Zysk netto: 5,96 mln zł (+21% r/r)
Przy czym jak słusznie zauważyłeś, rok temu zysk był podbity różnicami kursowymi (około 1mln zł), czyli rzeczywisty wzrost zysku netto w tym kwartale r/r wynosi 51%. Super, oby tak dalej :)
No niestety ta historia z Imagine nabruździła. Szkoda, bo przecież spółka ładnie się rozwija. Pewnie cierpliwość popłaci, tylko pytanie, ilu jest cierpliwych na rynku newconnect?
Według mnie to brak zainteresowania ze strony TFI. Spółka niestety całkowicie olewa komunikację. Jeszcze bym zrozumiał gdyby wyniki były zwalające z nóg, typu 15 baniek netto to można milczeć, ale jezeli rok do roku jest poprawa o kilkadziesiąt procent tylko, to komunikacja jest bardzo ważna.
Ciekawy też jestem zestawień funduszy. Powinno być niedługo na dzień 30 czerwiec.
Całkiem ciekawy artykuł. Sporo tego samego, ale kilka fajnych zdań. http://informacjebranzowe.pl/wiadomosc,5670,kolejny_dobry_kwartal_cloud_technologies_spolka_zanotowala_39_proc_wzrost_przychodow_rdr
Myślę, że ostatnie wydarzenia, takie jak rozpoczęcie strategicznej współpracy z domami mediowymi Grupy Media Direction czy decyzja o przejęciu sieci reklamowej OAN przełożą się na jeszcze lepsze wyniki w przyszłości – mówi Piotr Prajsnar, prezes zarządu Cloud Technologies.
Spółka w drugim kwartale tego roku jako jedna z pierwszych na świecie wprowadziła na rynek dane z urządzeń mobilnych takich jak smartfony czy tablety.
Szczególnie to drugie może przynieść interesuje źródło przychodów. Kwestia ile miesięcy potrzeba aby nabrać wprawy w sprzedaży danych na dużą skalę.
Tutaj przydałby się taki solidny skok przychodów i zysku. Tylko kwestia czy to jest realne np na 40mln zysku netto w przyszłym roku :)
Tylko tamten ma lepszą marżę. Ten po prostu nagle zaczął być gorzej wyceniany. Albo prawidłowa jest wycena. :) Dochodziło pod C/z 40, a teraz połowa tego. Może za rok coś się zmieni. :D