Dnia 2017-08-01 o godz. 09:49 ~APR napisał(a):
> A widziałeś co w arkuszu rano wisiało byle tylko podkręcić otwarcie ? Nie rozumiem kto i po co podejmuje takie działania na walorach spółki, wydawało mi się, ze będzie to jeden z lepszych papierów na GPW, teraz nie mam już zdania.
APR, piszesz raz tak raz tak... jakieś zdanie trzeba mieć jak się inwestuje i chce się merytorycznie wypowiedzieć. Przecież jak o tym pisałem i przewidywałem tą "kiszonkę" to nikt nie brał tego pod uwagę.
Zobacz wątki dotyczące Auto Partner Zobacz profil Auto Partner Autor: ~spokojny [62.87.129.*] 2017-04-07 08:53
Opublikowano przy kursie: 5,05 zł , zmiana od tamtej pory: -1,39%
Re: budowa księgi popytu
ale ja nie panikuje, ja jestem spokojny :)
Tylko zawsze myślę logicznie i tak trzeba moim zdaniem działać na giełdzie, kierując się informacjami i odpowiednio je czytać.
Tu jest podane:
https://www.bankier.pl/wiadomosc/AUTO-PARTNER-S-A-wyniki-finansowe-7509418.html
Wartość księgowa na akcję 1,37 a obecny kurs 5,05, zysk na jedna akcję 32 grosze TYLKO. Spółka jest na giełdzie dopiero rok czasu. Pierwsza informacją o sprzedaży akcji, zwiększeniu FF i dokapitalizowaniu firmy można odebrać za naturalną a nawet pozytywną przy dobrym kursie sprzedaży, a był godziwy bo wynosi 4,9 pln według informacji.
Ale jest druga strona medalu... firma sobie wymyśliła emisje akcji i rozwodnienie kapitału, zamiast dążyć do wzrostu zysków na akcję i wartości księgowej i umacnianie swojego wizerunku i pozycji na giełdzie. Ja bym rozumiał takie posunięcie gdyby zysk na akcję był znacznie wyższy, ale przy tych danych?
A inwestor kupując 12 kk akcji po 4,9 logiczne jest, że będzie chciał sprzedać wyżej i zarobić - ile jego sprawa. Tak więc szykuje się perspektywa obrotu dużej ilości akcji + emisja.
Tak więc jeszcze raz pytam, kto przy takich danych i perspektywach kupi te akcje wyżej?