• poważne pytanie Autor: ~krak [195.245.224.*]
    Mam poważne pytanie i proszę bez głupich uwag o mojej niewiedzy. Otóż niecały rok temu Alma weszła w stan sanacji , w lutym miała być umorzona ale było zażalenie i było odrzucone.
    Pytanie - jaki jest obecnie stan Almy - sanacja ( jeśli tak to jak długo bo przecież z tego co wiem to może być na rok) , upadłość , czy może jakiś inny stan?
    Pozdrawiam i czekam na sensowne odpowiedzi.

Jak dla mnie to niezależnie od stanu formalnego - wszystko się ciągnie i tylko wtajemniczeni wiedzą jak to się skończy....

• Re: poważne pytanie Autor: ~TS [94.254.228.*]
    Wyrok w sprawie umorzenia postępowania restrukturyzacyjniego w sprawie Almy upawomocnił sie w dniu 12.07.2017

zatem obecnie alma jak i wynika z raporów które publkuje jest zwykłą spółą akcyjną wobec której sąd rozpatruje postępowanie które sama złożyła o upadłość

• Re: poważne pytanie Autor: ~krak [195.245.224.*]
    > zatem obecnie alma jak i wynika z raporów które publkuje jest zwykłą spółą akcyjną wobec której sąd rozpatruje postępowanie które sama złożyła o upadłość
    >
    Jeśli nie jest w sanacji to nie jest objęta ochroną i komornicy mogą zajmować jej konta i aktywy czy nie ?
    Jak była w sanacji to miała nadzorcę a teraz?
    Chce sprzedać zogranizowaną część - kto na to ma zezwolić - zarząd czy sąd ( jeśi tak to dlaczego i ile ma na to czasu? )

Przepraszam, że pytam , nie mam akcji od lat ale ciekawi mnie sam proces, który jest dla mnie niezrozumiały bo absurdalnie długi i nie wiem co może zarząd a czego nie może ... Czas leci, odsetki chyba też rosną z każdym dniem więc po co i na co to czekanie?

• Re: poważne pytanie Autor: ~666 [80.48.244.*]
    Kolego tłumaczone to było na forum już ze 100 razy, nikomu się nie chce powtarzać tego na Twoje pytanie .....

Weź poczytaj prawo restrukturyzacyjne, a potem upadłościowe, wszystko co się dzieje teraz będzie dla Ciebie jasne, to nie żadna tajemna wiedza.

Aktualne teksty ustaw masz tutaj link 

Pozdrawiam
  • Re: poważne pytanie Autor: ~Wyjadacz [188.146.164.*]
    też bym chętnie poczytał jakby tak ktoś fajnie opisał suche fakty, ale widzę, że łatwiej ochrzanić niż napisać konkrety
  • Re: poważne pytanie Autor: ~666 [95.155.82.*]
    no ale co chcesz konkretnie żeby Ci napisać ?? każdy etap kolejno był omawiany.... trzeba po prostu troszkę wysiłku jak chcesz się w to tutaj bawić .....

kolejno z najważniejszych - umorzono postępowanie sanacyjne, prawomocnie bo zażalenie oddalono. W lutym po wniosku zarządcy o umorzenie postępowania spółka złożyła uproszczony wniosek o ogłoszenie upadłości likwidacyjnej, ten nie mógł być rozpoznany do momentu uprawomocnienia się postanowienia o umorzeniu...... teraz jest czas na jego rozpoznanie, jednocześnie jest złożony wniosek o tzw. pre pack (przygotowana likwidacja) rozpoznane to powinno być już niedługo (sierpień/wrzesień, może październik) ....., kwestia zabezpieczenia majątku i zarządu w tym okresie do momentu ogłoszenia upadłości przepisy restrukturyzacyjne i trochę upadłościowe. Finansowo jak to wygląda każdy nawet średnio rozgarnięty widzi ...., tyle w bardzo dużym skrócie w temacie..... żadna ani tajemna ani kosmiczna wiedza ...

• Re: poważne pytanie Autor: ~ciekawy [37.47.218.*]
    Skoro spółka jest w likwidacji to po co ludzie nadal kupują akcje? ( spekulacyjnie czy mają nadzieję, że coś się jeszcze zmieni na korzyść czy może jest jakiś inny powód)?
  • Re: poważne pytanie Autor: ~Magazynier [83.3.40.*]
    Spekulacja plus coś jeszcze... ale co tego prostaczki nie wiedzą bo nie nam ta wiedza będzie objawiona. Generalnie mimo, iż problem wałkowany milion razy, jest ciekawy.

• Re: poważne pytanie Autor: ~ciekawy [62.61.38.*]
    Nie jestem nowy na GPW ale inwestuję w spółki , którym upadłość nie grozi np KGHM.Dlatego nie interesowałem się nigdy tą tematyką . Może ktoś mi napisać czy dobrze rozumiem sytuację , gdyby już nastąpiła faktyczna upadłość to wtedy teoretycznie można by liczyć na zwrot zainwestowanych pieniędzy z masy upadłościowej a praktycznie znając realia i wszystkie środki zainwestowane w spółkę by przepadły bo akcje byłyby warte 0?
  • Re: poważne pytanie Autor: ~666 [80.48.244.*]
    Tak dokładnie jak napisałeś, akcjonariusz na końcu z tego co zostało.
    Problemem jest to, że tak naprawdę nigdy na 100% nie wiesz czy to co czytasz w sprawozdaniach jest faktycznie  na100% prawdziwe (to nie do końca trafne słowo), chodzi po prostu o to, że jak choć trochę znasz się na księgowości to wiesz, że można wykreować każdy obraz..... Myślę, że m.in. ta właśnie niepewność/nadzieja, że może być inaczej, jest powodem zaglądania tutaj drobnych zewnętrznych. Z tym, że jeśli ktoś z zewnątrz tym się interesuje to powinien własny rozum mieć i zanim wejdzie w takie coś powinien sam sprawdzić i twardo i jasno sobie powiedzieć, że jak marzenia okażą się iluzją to płakał nie będzie :-)

Pozdrawiam ~Magazynier :-) nie tyle ciekawa jako taka, co ciekawe jest to, że takie coś może się faktycznie dziać (postanowienie o otwarciu postępowania sanacyjnego i ten ciąg dalszy .....) No ale cóż jest jak jest, zobaczymy co będzie dalej :-) KK przynajmniej w krk jeszcze jest w galeriach, co prawda pusto ale te sklepy są, ciekawe na ile wycenili całość i czy to właśnie jest przedmiotem tego pre packa.  
[x]
ALMA -40,00% 0,03 2018-06-01 15:29:25
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.