Informacja jest bardzo niepokojąca. Niedawno przecież pożyczyli 5 mln na finansowanie bieżącej działalności teraz kolejne 10 mln. To oznacza, że podstawowy biznes detaliczny nie generuje odpowiednich (wystarczających) przepływów. Nawet pomimo przyzwoitych wzrostów sprzedaży.
Dnia 2017-07-12 o godz. 12:47 ~Kris napisał(a): > Informacja jest bardzo niepokojąca. Niedawno przecież pożyczyli 5 mln na finansowanie bieżącej działalności teraz kolejne 10 mln. To oznacza, że podstawowy biznes detaliczny nie generuje odpowiednich (wystarczających) przepływów. Nawet pomimo przyzwoitych wzrostów sprzedaży.
O 5 mln nie słyszałem, ale może jakiś komunikat mnie ominął. Jakie jest źródło tej informacji?
Poza tym, to pożyczka w ramach własnej grupy, a nie ze źródeł zewnętrznych.
A mi to wygląda na optymalizacje podatkową pożyczą pieniądze z jednej spółki do drugiej wygenerują maksymalne odsetki które wrzucą sobie w koszty uzyskania przychodu. Prosty zabieg.
Dnia 2017-07-13 o godz. 12:42 ~darkl napisał(a): > A mi to wygląda na optymalizacje podatkową pożyczą pieniądze z jednej spółki do drugiej wygenerują maksymalne odsetki które wrzucą sobie w koszty uzyskania przychodu. Prosty zabieg.
Owszem, ale po drugiej stronie będą też mieli dochód z odsetek, który podlega opodatkowaniu.
No tak ale od odsetek tylko 19% jest dochodem 81% to jest już kasa nieopodatkowana. Druga sprawa mogą mieć na jednej firmie stratę więc nie będzie dochodu w ogóle. Trzecia sprawa mogą spłacać sam kapitał a odsetki zostaną zanotowane na konto kosztów. Dużo jest sztuczek księgowych.
Dnia 2017-07-13 o godz. 21:30 darkl napisał(a): > No tak ale od odsetek tylko 19% jest dochodem 81% to jest już kasa nieopodatkowana. Druga sprawa mogą mieć na jednej firmie stratę więc nie będzie dochodu w ogóle. Trzecia sprawa mogą spłacać sam kapitał a odsetki zostaną zanotowane na konto kosztów. Dużo jest sztuczek księgowych.
Słuszna uwaga.
Dopóty, dopóki prawo nie zabrania takich operacji, to wszystko jest legalne. Każdy chce płacić mniej podatków i każda okazja do redukcji zgodnej z prawem, jest pożądana przez biznes.