Poczytalem sobie raport , investorsow ,zeby sprawdzic na czym opieraja swoje wyceny . po wynikach za drugi Q mozna mniej wiecej ocenic jakie sa szanse na te 40 mln PLN w 2017 przy ktorych sie prezes w dalszym ciagu upiera. Otoz wycena INvestors jest konserwatywna i NIE UWZGLEDNIA !! nowego kontraktu z Zodiac na jeszcze jedna partie detektorow i zaklada przychody na poziomie 36mln PLN.tzn 11% ponizej prognozy zarzadu,jednak wychodza z zalozenia ,ze bedzie lepsza cena (marza)tzn.EBITDA 18mln.PLN tj 8% POWYZEJ celu spolki (gdyz ta jest bardzo konserwatywna) Prezes z kolei mowi ze 40 mln sa do szarpniecia. Brzmi to tak jakby wiedzial ,ze ten kontrakt dojdzie do skutku albo juz doszedl. Tzn:cel na 2017 mozliwy do osiagniecia gdy - pozyskaja kolejne zlecenie od Zodiac (do konca czerwca a wiec gdy mowia (prezes) ,ze jest realizowalny powinni wiedziec) -utrzymaniem zamowien od PCO -utrzymaniem dynamiki w segmecie przemylowym 20% r/r Co tam jeszcze mamy: zatrudnili 2 dodatkowych ludzi w dziale sprzedazy (po co?) zeby sprzedawac :)) jest ich teraz 5 chca zabrac konkurencji czesc rynku w Chinach i Japoni wrescie jezdza tam gdzie trzeba -- SPIE Photonics West San Francisco - perspektywy USA medycyna i przemysl (Catepillar i tak bierze regularnie licza ze Chinczycy beda chcieli tez dla szybkich koleiji) -z Chin wrocily probki detektorow gazow i sensorow kolejowych z OCENA ze LEPSZE niz amerykanskie - gdyby Chinczycy zdecydowali sie mogloby to przyniesc PODWOJENIE PRZYCHODOW -w 2017 jak na razie NIEWIELKIE zamowienie dla Chin do kilkuset detektorow - w 2018 ma byc wiecej -docelowo 5ml PLN rocznie (Chiny to oczywiscie plany jeszcze nie pewniak..nie mylic) MBE Pracuja od 2015 nad tym. -- detektory na bazie arsenku galowo-indowego. 1 etap zakonczony.Prototypy WYSLANE do klientow.Parametry lepsze .Feedbeck pozytywny. -- w czerwcu NOWY KATALOG a w nim: juz detektory MBE. Beda organizowac warsztaty ,zeby wytlumaczyc kupujacej "gawiedzi" jakie to czary -- pierwsza forsa za MBE w 2017 cel:40% sprzedazy MBE do 2020.Konkurenci Teledyne Technologies,Hamamatsu -- w 1 Q 20% kontrakt z Zodiac (EUR 765 000) -- marza brutto (kto ma takie marze!!) NIESAMOWITE 65% w 2017 vs.42% w 2016 !!! --efektywna stopa podatku 0% !!! -zysk netto 2.4mln PLN = 160% plus -prognoza plus 4% do 35.6mln PLN przychodow -zysk operacyjny plus 58% 15.6mln PL --zysk netto ma byc 15.4mln PLN plus 54% r/r i to jak juz mowilem bez uwzgledniania tego ewentualnego zlecenia od Zodiac (robia inteligentne rakietki - nie do tenisa) oceniaja wartosc godziwa na 484 PLN na akcje porownujac wycene konkurencji min. Czy to godziwe? Mysle ,ze tak. Dlatego nie dajcie sie wydymac. Tu jest permanentna ustawka podkupujacych poniewaz nie ma handlu. Jest moze z dziesieciu indywidualnych "sypiacych po 5 akcji" i dluuugo sie nie dzieje nic. Ja pozostaje przy swoim..jezeli jest w PL gdzies prawdziwy high tech z przyszloscia to tu.
ale tu nikt sie nie daje wydymać. Mamy ustawiony handelek w zamkniętym kółku na zbicie kursu i polowanie, aż sie pojawi istotny pakiet w takiej cenie. Ale naiwnych nie widać.
ah..jezeli ktos stawia sobie pytanie co jest lepszego w tych detektorach MBE (na rynku jest zapotrzebowanie tak pol na pol) splaszczajac MBE mozna rzucac o sciane...sa bardziej wytrzymale na rozne paskudztwa. Kwestia w ogole nie poruszana..i tu sam jestem niedoinformowany jest kwestia tego inkubatora w ktory zainwestowali/zalozyli z Warsow Eqity Group VIgoWe Szukajac zastosowan dla swoich detektorow ( o ktorych przecietny producent nie ma zielonego pojecia ) postanowili sami znalezc start upy ,ktore moglyby pasowac do ich produktu...nie rozpisuje sie o mozliwych zastosowaniach ale to jest odjazd Co fajne w tym ,to fakt ,ze zwrocili sie do krwistych kapitalistow zarabiaczy bo przez dlugi czas te ich sprzedaze katalogowe przez przedstawicieli na roznych wprawdzie kontynentach tracily myszka..troche jak w skladzie srobek przychodzil pan do sklepu ze srobami i mowi "macie detektory" no i wciskano mu 50 zakurzonych katalogow a na stronie 12381 byl Vigo ,ktory polecial na marsa ale kto o tym wie Mam wenne dzis hmm? i pozdrowienia dla prywatnego stawiacza czerwonych lapek. Jest taki cmok ,ktory obojetnie gdzie i co napisze (ma abonament na moje wpisy :)) ) wali kijem bejzbolowym bo mu to poprawia trawienie
ah tam zadzwonilem do Mietka ,mowie mu idz do automatu pociagnij troche forsy bo robie tu nagon na Vigo i kup cos po okazyjnej cenie zeby podmurowac moje argumenty bo suweren nie chce sie przekonac no i Miecio pomogl..ale za ma taki limit na karcie ?!! ..sam nie przypuszczalem
No a teraz Mietek zadzwonil do Wieska i zabawa w wyleszczanie jak za najlepszych dni. tu (jak sie ma szczescie albo czas) mozna namacalnie widziec jak jednoczesnie po prawej i lewej ustawia sie kurs...nie pamietam czy to dzis czy wczoraj (malo sypiam :)) zrobili straszaka na S jednoczesnie wycofali zlecenia na K, poczym ustawili nowe na nizszym poziomie na K to trwalo pare sekund. ahh lezka sie kreci..gdzie to jeszcze mozliwe.tylko na Vigo
hihihi Wiesiek zadzialal no jak po tym nie wierzysz... oj ja nie mam tego zapisu...to trwalo z 5 sekund...mam kursy w czasie rzeczywistym i gdy sie robi pomaranczowo..czasami zerkam nie mam potrzeby naganiania...tu sie nie da naganiac..chocbym chcial czy masz moze jakies 300 000 na wejscie?
Czytajcie co tam piszą. Fabrykę dopiero zaczynają budować. Cisza jest, bo co mają podawać? Plan i harmonogram budowy fabryki. Czego oczekujecie? Kurs musi się korygować. Dopiero co zrobili w 1/2 roku wzrost o 100% na kursie akcji, to chwila odreagowania się należy, a wszyscy wołają, że wszystko spada, no ludzie, pierwszy raz na giełdzie jesteście?
Na pocieche:NCBR przeznaczyl 50 MLN zeta na rozwoj " wszystkiego" czego potrzeba do produkcji dronow (tez systemy optoelektroniczne) Dofinansowan domagala sie Polska Platforma Technologiczna a kto jest jej czlonkiem rowniez?: Vigo.Rozstrzygniecie do konca roku.Jestem pewien ,ze bedzie grant.dla Vigo. Artykul w Pulsie Biznesu