brak wykupu Autor: ~itiliilimani61 [188.146.130.*]
Zarząd wiedział o tym ,że wykup ma nastąpić 8 czerwca 2017 roku od dwóch lat , a podał informację o braku środków dopiero w dniu wykupu. Spółka od trzech kwartałów generuje straty z tego będzie miała gigantyczny problem ,ze spłatą obligacji ERC0617 Natomiast cena obligacji ERC0918 spadła do 60% wartości nominalnej. Tak więc wszystko wskazuje że EUROCENT stanie się bankrutem.
To już chyba zmierzch Firmy. CO by musieli zrobić by ponownie generować zyski jak kiedyś. Głównym udziałowcem jest jedna osoba - ciekawe czy sprzeda firmę czy wymyśli coś - by wyjść jeszcze na prostą. Ale sprzedaż milionowych wierzytelności - za kilkaset tysięcy, to już chyba agonia. Kolejny kwartał to już rekord w stracie będzie. No chyb, że o czymś nie wiemy.
Czy udało się komuś uzyskać informacje w spółce? Ja dzwoniłem, niestety nie połączono mnie z kimś kto by mi powiedział co zamierzają dalej. Mieli oddzwonić niestety nie było żadnego kontaktu. Może jutro, dzisiaj mnie olali.
Chyba wpadli w popłoch skoro sprzedali ponad 6 mln wierzytelnosci za niewiele ponad 10%. Dziś prezes "się rozchorował" i podał się do dymisji. Inne społki pożyczkowe w miare dobrze sobie radza a ci dali dupy. Cos mi sie wydaje,że świadomie robili przekrety od kilku kwartałów. Te ich straty i "dziwne" kombinacje w bilansach. Prokuraturę trzeba na nich nasłać. No i jeszcze zatrudnili jakąś kancelarię prawniczą z Krakowa ( kolejne wydatki ! ) aby im pomogła rozwiazac problemy. Widać z pieniędzmi obligatariuszy wcale się nieliczą. Rolowanie czy spłaty w transzach? Kombinują jak koń pod górę.
Skończy się wnioskiem o restruktuyryzację czyli obligatariusze zostana okradzeni w majestacie prawa a potem bum ! i będzie normalna upadłość likwidacyjna. Zaprawdę powiadam Wam: kancelaria prawna ma za zadanie sporządzenie zgrabnego wniosku o restrukturyzację (który sąd łyknie jak pelikan) a nie jakieś spłacanie obligatariuszy. Jakby naprawdę chcieli spłacić (nawet w ratach czy z opóźnieniem) to już byłby pficjalny komunikat co to za kancelaria i żeby się do niej zgłaszać, a tu jakoś dłużnikowi nie zależy żeby wierzycieli zidebtyfikować .
Z uwagi na przejściowe problemy finansowe Eurocent SA w Krakowie, Spółka nie była w stanie uregulować swych zobowiązań wobec Obligatariuszy.
Sytuacja ta wynika z dwóch przyczyn.
Pierwsza, o charakterze doraźnym, jest związana z postawą naszego partnera finansowego, który złamał w ostatnim czasie warunki łączącej nas umowy oraz zaprzestał skupu wierzytelności, pozbawiając Spółkę części finansowania. Tą kwestię Zarząd Spółki zamierza rozwiązać dwutorowo : szukając innego inwestora w miejsce dotychczasowego oraz jednocześnie zmuszając obecnego do respektowania zapisów umowy. W tym zakresie efekty prac zarządu będzie można Państwu przekazać w najbliższym czasie. Jeżeli sytuację uda się rozwiązać, spłata obligacji nastąpi natychmiast po rozwiązaniu tego problemu.
Druga przyczyna jest związana z ogólną sytuacją na rynku pożyczek. Spółka odnotowała bowiem niepokojący trend w zakresie zwiększonej szkodowości udzielanych przez siebie pożyczek. Sytuacja ta jest związana z takimi zjawiskami jak chociażby rządowy projekt 500+, ale także ogólną sytuację na rynku podobnych usług. Efektem powyższego są słabsze wyniki spółki w ostatnim okresie. Niestety Zarząd Spółki nie ma wpływu na tego rodzaju okoliczności, zatem rozważane jest dokonanie zmian profilu klientów, którym udzielane są pożyczki. W tym zakresie Zarząd Spółki rozpoczął rozmowy z podmiotem, dysponującym odpowiednim kapitałem, w celu równoległego uruchomienia innej linii produktowej. Jednocześnie Spółka zatrudniła doradców prawnych, w celu zapewnienia całemu procesowi należytego merytorycznego wsparcia. Rozmowy są objęte tajemnicą, zatem Zarząd Spółki na tym etapie nie może podać Państwu więcej szczegółów.
Wobec powyższego zwracamy się do Państwa z prośbą o cierpliwość. Dotychczas Spółka nigdy nie zawiodła swych Obligatariuszy więc i w obecnej sytuacji jesteśmy przekonani, że tak się nie stanie.
Witam Na Obligacje.pl pojawił się artykuł, że spółka złożyła wniosek do sądu o przyśpieszone postępowanie układowe, ale także na wszelki wypadek przygotowała wniosek o ogłoszenie upadłości likwidacyjnej. Ciekawe czy sąd na to przystanie i czy ta firma wyjdzie na prostą? https://obligacje.pl/pl/a/eurocent-chce-postepowania-restrukturyzacyjnego
No niestety czeka nas sądowe postępowanie ukladowe lub upadłościowe. Oby nie to drugie. Od pewnego czasu już coś kombinowali z wynikami. Jakies niezrozumiałe sprawozdania finansowe puszczali. Jakieś dziwne fundusze pozakładali i pieniądze tam odprowadzili. Może też "niby chory" prezes by się wypowiedział jak wyprowadzał kasę z firmy bo w zwykle bankructwo to ja nie wierzę. To był zaplanowany przekręt. Inne firmy pożyczkowe sobie nieźle radzą tylko Eurocent w tarapatach. Świadomie chcieli oskubać obligatariuszy i akcjonariuszy. O prezesa i jego kumpli nie ma się co martwić bo swoją kasę już zarobili i ich prywatne środki zapewne wystarczą aby spłacić pokrzywdzonych. Może sądy by prześwietliły tak dokladnie majątek głownego akcjonariusza?
"Może też "niby chory" prezes by się wypowiedział jak wyprowadzał kasę z firmy bo w zwykle bankructwo to ja nie wierzę. To był zaplanowany przekręt. Inne firmy pożyczkowe sobie nieźle radzą tylko Eurocent w tarapatach. Świadomie chcieli oskubać obligatariuszy i akcjonariuszy." Gdyby to co piszesz było prawdą, to byłaby podstawa o wszczęcie sporu zbiorowego ze spółką o wypłacenie środków za obligacje serii E, tylko na to trzeba mieć dowody.