• brak wykupu Autor: ~itiliilimani61 [188.146.130.*]
    Zarząd wiedział o tym ,że wykup ma nastąpić 8 czerwca 2017 roku od dwóch lat , a podał informację o braku środków dopiero w dniu wykupu. Spółka od trzech kwartałów generuje straty z tego będzie miała gigantyczny problem ,ze spłatą obligacji ERC0617
    Natomiast cena obligacji ERC0918 spadła do 60% wartości nominalnej.
    Tak więc wszystko wskazuje że EUROCENT stanie się bankrutem.

• Re: brak wykupu Autor: ~bono [77.115.40.*]
    To już chyba zmierzch Firmy. CO by musieli zrobić by ponownie generować zyski jak kiedyś.
    Głównym udziałowcem jest jedna osoba - ciekawe czy sprzeda firmę czy wymyśli coś - by wyjść jeszcze na prostą.
    Ale sprzedaż milionowych wierzytelności  - za kilkaset tysięcy, to już chyba agonia. Kolejny kwartał to już rekord w stracie będzie.
    No chyb, że o czymś nie wiemy.
  • Re: brak wykupu Autor: ~obligatariusz [83.30.82.*]
    Czy udało się komuś uzyskać informacje w spółce?
    Ja dzwoniłem, niestety nie połączono mnie z kimś
    kto by mi powiedział co zamierzają dalej. Mieli oddzwonić
    niestety nie było żadnego kontaktu. Może jutro,
    dzisiaj mnie olali.
  • Re: brak wykupu Autor: ~nemo [165.225.64.*]
    Daj znać jak się czegoś dowiesz.
    Ogólnie z przepływem informacji jest krucho.
    Sprzedali wierzytelności za śmieszne pieniądze.

Zapewne temat rozbija się o to czy przetrwają czy nie.

• Re: brak wykupu Autor: ~GrubaBerta [79.184.86.*]
    Ewidentnie kręcą - zachęcam do lektury artykułu, który dzisiaj ukazał się na www.obligacje.pl
  • Re: brak wykupu Autor: ~obligatariusz0918 [83.27.22.*]
    Chyba wpadli w popłoch skoro sprzedali ponad 6 mln wierzytelnosci za niewiele ponad 10%. Dziś prezes "się rozchorował" i podał się do dymisji. Inne społki pożyczkowe w miare dobrze sobie radza a ci dali dupy. Cos mi sie wydaje,że świadomie robili przekrety od kilku kwartałów. Te ich straty i "dziwne" kombinacje w bilansach. Prokuraturę trzeba na nich nasłać.
    No i jeszcze zatrudnili jakąś kancelarię prawniczą z Krakowa ( kolejne wydatki ! ) aby im pomogła rozwiazac problemy. Widać z pieniędzmi obligatariuszy wcale się nieliczą. Rolowanie czy spłaty w transzach? Kombinują jak koń pod górę.
  • Re: brak wykupu Autor: ~obliatariusz [83.30.74.*]
    Czy może kancelaria kontaktowała się z kimś z was ?

• Re: brak wykupu Autor: ~GrubaBerta [79.184.98.*]
    Skończy się wnioskiem o restruktuyryzację czyli obligatariusze zostana okradzeni w majestacie prawa a potem bum ! i będzie normalna upadłość likwidacyjna. Zaprawdę powiadam Wam: kancelaria prawna ma za zadanie sporządzenie zgrabnego wniosku o restrukturyzację (który sąd łyknie jak pelikan) a nie jakieś spłacanie obligatariuszy. Jakby naprawdę chcieli spłacić (nawet w ratach czy z opóźnieniem) to już byłby pficjalny komunikat co to za kancelaria i żeby się do niej zgłaszać, a tu jakoś dłużnikowi nie zależy żeby wierzycieli zidebtyfikować .
  • Re: brak wykupu Autor: ~Nemo [81.190.17.*]
    Z tego co kojarze kolawa ma większość akcji, jaki scenariusz w tym temacie? Wepchnie w rynek miiony akcji? Zo pół darmo?

.
  • Re: brak wykupu Autor: ~leon17777 [83.27.48.*]
    Mnie po kilku mailach w końcu odpowiedzieli:

Szanowni Państwo

Z uwagi na przejściowe problemy finansowe Eurocent SA w Krakowie, Spółka nie była w stanie uregulować swych zobowiązań wobec Obligatariuszy. 

Sytuacja ta wynika z dwóch przyczyn. 

Pierwsza, o charakterze doraźnym, jest związana z postawą naszego partnera finansowego, który złamał w ostatnim czasie warunki łączącej nas umowy oraz zaprzestał skupu wierzytelności, pozbawiając Spółkę części finansowania. Tą kwestię Zarząd Spółki zamierza rozwiązać dwutorowo : szukając  innego inwestora w miejsce dotychczasowego oraz jednocześnie zmuszając obecnego do respektowania zapisów umowy. W tym zakresie efekty prac zarządu będzie można Państwu przekazać w najbliższym czasie. Jeżeli sytuację uda się rozwiązać, spłata obligacji nastąpi natychmiast po rozwiązaniu tego problemu. 

Druga przyczyna jest związana z ogólną sytuacją na rynku pożyczek. Spółka odnotowała bowiem niepokojący trend w zakresie zwiększonej szkodowości udzielanych przez siebie pożyczek. Sytuacja ta jest związana z takimi zjawiskami jak chociażby rządowy projekt 500+, ale także ogólną sytuację na rynku podobnych usług. Efektem powyższego są słabsze wyniki spółki w ostatnim okresie. Niestety Zarząd Spółki nie ma wpływu na tego rodzaju okoliczności, zatem rozważane jest dokonanie zmian profilu klientów, którym udzielane są pożyczki. W tym zakresie Zarząd Spółki rozpoczął rozmowy z podmiotem, dysponującym odpowiednim kapitałem, w celu równoległego uruchomienia innej linii produktowej.  Jednocześnie Spółka zatrudniła doradców prawnych, w celu zapewnienia całemu procesowi należytego merytorycznego wsparcia. Rozmowy są objęte tajemnicą, zatem Zarząd Spółki na tym etapie nie może podać Państwu więcej szczegółów. 

Wobec powyższego zwracamy się do Państwa z prośbą o cierpliwość. Dotychczas Spółka nigdy nie zawiodła swych Obligatariuszy więc i w obecnej sytuacji jesteśmy przekonani, że tak się nie stanie. 

Zespół Eurocent SA w Krakowie
  • Re: brak wykupu Autor: ~zeno [95.215.192.*]
    Witam
    Na Obligacje.pl pojawił się artykuł, że spółka złożyła wniosek do sądu o przyśpieszone postępowanie układowe, ale także na wszelki wypadek przygotowała wniosek o ogłoszenie upadłości likwidacyjnej. Ciekawe czy sąd na to przystanie i czy ta firma wyjdzie na prostą?
    https://obligacje.pl/pl/a/eurocent-chce-postepowania-restrukturyzacyjnego

• Re: brak wykupu Autor: ~wiembowiem [46.76.206.*]
    NIE. to odpowiedz
  • Re: brak wykupu Autor: ~niki [81.190.17.*]
    Skäd wiesz?
  • Re: brak wykupu Autor: ~Kris [83.27.145.*]
    No niestety czeka nas sądowe postępowanie ukladowe lub upadłościowe. Oby nie to drugie. Od pewnego czasu już coś kombinowali z wynikami. Jakies niezrozumiałe sprawozdania finansowe puszczali. Jakieś dziwne fundusze pozakładali i pieniądze tam odprowadzili. Może też "niby chory" prezes by się wypowiedział jak wyprowadzał kasę z firmy bo w zwykle bankructwo to ja nie wierzę. To był zaplanowany przekręt. Inne firmy pożyczkowe sobie nieźle radzą tylko Eurocent w tarapatach. Świadomie chcieli oskubać obligatariuszy i akcjonariuszy. O prezesa i jego kumpli nie ma się co martwić bo swoją kasę już zarobili i ich prywatne środki zapewne wystarczą aby spłacić pokrzywdzonych.
    Może sądy by prześwietliły tak dokladnie majątek głownego akcjonariusza?
  • Re: brak wykupu Autor: ~Niki [81.190.17.*]
    Rozumiem, ze przy postępowaniu układowym akcje pozostają w obrocie. Chociaż do tego czasu spadnie to pewno do poziomów śmieciowych.
  • Re: brak wykupu Autor: ~zeno [95.215.192.*]
    "Może też "niby chory" prezes by się wypowiedział jak wyprowadzał kasę z firmy bo w zwykle bankructwo to ja nie wierzę. To był zaplanowany przekręt. Inne firmy pożyczkowe sobie nieźle radzą tylko Eurocent w tarapatach. Świadomie chcieli oskubać obligatariuszy i akcjonariuszy."
    Gdyby to co piszesz było prawdą, to byłaby podstawa o wszczęcie sporu zbiorowego ze spółką o wypłacenie środków za obligacje serii E, tylko na to trzeba mieć dowody.
  • Re: brak wykupu Autor: ~GrubaBerta [79.184.109.*]
    Tam już dawno kasa została wyprowadzono do spółek, spółeczek i spółeniek. A teraz głupa cięcie też zajęcie. Prokurator potrzebny od zaraz.
[x]
EUROCENT 0,00% 0,01 2018-05-29 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.