Jest już chętny do zakupu 49% akcji JHM . Pozostaje do dogadania kwestia ceny. Mirbud chce okolice ceny księgowej , natomiast potencjalny inwestor daje 3.00 zł. Przy jakiej cenie dojdą do porozumienia ? Zobaczymy i jak długo to potrwa ? Przydałby się jeszcze jeden chętny to poszłoby szybciej i cena byłaby zapewne wyższa.
Cena księgowa -20% to daje 3.70 zł za akcje. To połowa drogi pomiędzy kupującym a sprzedającym. Może tam się spotkają. Ale nie wiem czy Mirbud się zgodzi bo według mnie przy takich perspektywach spółki jest to cena zbyt niska.Info o rozmowach jest z pewnego źródła ale nie mogę ujawnić dokładnie. Niech będzie ,że blisko zarządu i rady nadzorczej. Rozmowy trwają i nikt nie poda nic do wiadomości przed ich zakończeniem.
Sam sobie piszesz i sam sobie odpowiadasz. Ciekawy jestem dlaczego to robisz ? chcesz taniej kupić ? To ci się już nie uda , albo sprzedałeś i masz wyrzuty sumienia hahahahaha. Jak nie wiesz nic to lepiej się nie wypowiadaj. Aktywa 431 mln , kapitał własny 319 mln. Nie będę z tobą dyskutował. Rozmowy z inwestorem mają być kontynuowane jutro.
Dnia 2017-06-07 o godz. 10:28 ~prezio napisał(a): > Jest już chętny do zakupu 49% akcji JHM . Pozostaje do dogadania kwestia ceny. Mirbud chce okolice ceny księgowej , natomiast potencjalny inwestor daje 3.00 zł. Przy jakiej cenie dojdą do porozumienia ? Zobaczymy i jak długo to potrwa ? Przydałby się jeszcze jeden chętny to poszłoby szybciej i cena byłaby zapewne wyższa.
Drogi Preziu!
Spore ryzyko podejmujesz pisząc takie posty. Co prawda o możliwości takiego rozwoju wypadków ja pisałem już dawno i tu i na forum Parkietu (były to hipotezy i gdybania!), ale to co Ty robisz to w/g mojej oceny ewidentne łamanie prawa.
Bo jeśli to wymyśliłeś to jest to pogłoska, czyli niedozwolona próba manipulacji instrumentem finansowym. Karana! Do 200.000 zł lub do dziesięciokrotności uzyskanej korzyści majątkowej lub jedno i drugie razem!
A jeśli jest prawdą, to jest to niedozwolone ujawnienie informacji poufnej - karze podlegasz więc Ty i osoba, która Ci ujawniła taką informację!
Dziwię się, że Moderator Ci tego nie usunął.... przykład naruszenia "Ustawy o Obrocie" modelowy.
No ale cóż... poziom moderacji na Bankierze jest jaki jest - oni ścigają tylko drobne głupoty... np. "dupa" nie można napisać - chociaż nie wiem dlaczego, bo słowo ze słownika i do tego każdy ją ma!
A spotkałeś się z takim czymś na giełdzie ,że akcje nagle rosną , a później okazuje się ,że nie bez powodu ? A powód taki znali tylko znajomi królika ? Dlaczego tam nikogo nie straszysz karami ? Za cienki jesteś potrafisz tylko na forum pisać głupoty ? Czyli jak się ogół czegoś dowie to jest karalne ale jak kilku cwaniaczków wie wszystko wcześniej od innych to jest już gra giełdowa. Weź wyluzuj bo jesteś leszczem jako dawca kapitału.
To że JHM jest notowany po 1,5 zł a nie po 3-4 zł to wina tylko niepewnej sytuacji Mirbudu jako właściciela, sam JHM powinien wysprzedac część majątku i zrobić skup akcji własnych w celu podniesienia wyceny akcji
Od kogo ma te akcje skupować ? Od tych 7% które jest w wolnym obrocie ? Najlepsza opcja to sprzedaż inwestorowi zewnętrznemu. Oczywiście jeżeli zapłaci za akcje tyle ile wynosiła cena emisyjna pierwotna ( po scaleniu ok 5 zł). to jest cena około wartości księgowej.
Mirbud i MIrgos też mogą uczestniczyć w skupie i odzyskać zainwestowane pieniądze, co podniesie wycenę akcji JHMu i MIrbudu, bo spłaci część swoich zobowiązań. Tak robią inne spółki budowlane przez co zyskują wszyscy akcjonariusze. tak niska wycena JHMu tylko szkodzi wycenie Mirbudu i postrzeganiu przez rynek.
Dnia 2017-06-09 o godz. 09:52 ~prezio napisał(a): > A spotkałeś się z takim czymś na giełdzie ,że akcje nagle rosną , a później okazuje się ,że nie bez powodu ? A powód taki znali tylko znajomi królika ? Dlaczego tam nikogo nie straszysz karami ? Za cienki jesteś potrafisz tylko na forum pisać głupoty ? Czyli jak się ogół czegoś dowie to jest karalne ale jak kilku cwaniaczków wie wszystko wcześniej od innych to jest już gra giełdowa. Weź wyluzuj bo jesteś leszczem jako dawca kapitału.
Preziu.... dlaczego traktujesz mnie jak wroga? Nie jestem nim i na pewno nie jestem też donosicielem. Także spokojnie...
Zwróciłem Ci tylko uwagę, że pisząc coś takiego stawiasz się w sytuacji bez wyjścia - bo albo ewidentnie próbujesz manipulować, albo ujawniasz informacje poufne. Innej opcji sobie nie zostawiasz. I tylko tyle...
Gdybanie i hipotezy to zupełnie co innego - ale muszą zawierać zwroty: "Podejrzewam...", "Być może....", "W mojej opinii, czy odczuciu....", "Ja uważam, że...." itd. itp. Mam nadzieję, że rozumiesz subtelną różnicę.
O możliwości sprzedaży JHMDev-u ja pisałem już dawno - możesz sprawdzić i tu i na forum "Parkietu". Bo udział Mirbudu i Mirgosa w JHMDev-ie to absurdalnie bezsensowna nadkontrola... To fakt!
Chętny do zakupu 51% JHMDev-u znalazłby się w ciągu 1 dnia - nawet kilku chętnych... i cena byłaby bardzo dobra! Nie podejrzewam jednak Mirgosa o taki krok... Ale posiadanie 49% akcji bez wpływu na spółkę to zupełnie odrębna sprawa... i cena niestety też - tu głupich trzeba by szukać, a trudno o takich z dużymi pieniędzmi .
Dnia 2017-06-11 o godz. 13:07 ~prezio napisał(a): > podobno nie doszli do porozumienia , podobno nie zbliżyli się z ceną . podobno spotkają się za tydzień.
Mirbud potrzebuje pieniędzy na spłatę ogromnych długów, to fakt. Ale osobiście nie wierzę w sprzedaż pakietu większościowego JHM. Prezio wyssał tą wiadomość z palca. gdyby coś takiego miało nastąpić, to na pewno nikt nie pisałby o tym na forum, to po pierwsze. po drugie - stawiam raczej na sprzedaż części majątku w samym JHM, na przykład Marywilskiej.
Dnia 2017-06-13 o godz. 22:14 ~Rabarbar napisał(a): > Mirbud potrzebuje pieniędzy na spłatę ogromnych długów, to fakt. > Ale osobiście nie wierzę w sprzedaż pakietu większościowego JHM. > Prezio wyssał tą wiadomość z palca. > gdyby coś takiego miało nastąpić, to na pewno nikt nie pisałby o tym na forum, to po pierwsze. > po drugie - stawiam raczej na sprzedaż części majątku w samym JHM, na przykład Marywilskiej. >
Ok, ale jeszcze nie teraz - po oddaniu Wodnego Parku (i wynajęciu najlepiej) będzie sensowny moment.