• Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [94.246.133.*]
    Jakie są scenariusze? Sprzedawać?
  • Re: Co teraz? Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    W mojej ocenie na pewno jest gorzej niż było wcześniej.
    Uniwheels już nie jest samodzielną spółką tylko spółką zależną od SII. Może być tak traktowany jak Impexmetal przez Karkosika czyli jak kura znosząca złote jaja, które się podbiera z gniazda. Wszystko co SII będzie chciało to sobie przegłosuje.
    Osobiście jestem zawiedziony bo myślałem, że nie uda im się zebrać tych 75% ale podejrzewałem, że wyższa cena z wezwania już im te 75% gwarantowała.
    Teraz to wolałbym mieć akcje SII niż Uniwheels.
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [94.246.133.*]
    Ale co sii może chcieć? W przymusowym wykupie nie moze dać niższej ceny niż dał teraz
    Przecież nie mają 90% żeby zrobić przymusowy.
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [94.246.133.*]
    A skąd wiesz? Poinformowali tylko ze mają ponad 75%, a poinformowali jak dzien się nie skończył. Zastanawia mnie tylko wzrost dziś
  • Re: Co teraz? Autor: ~kociak [84.38.83.*]
    Ja swoje trzymam nadal, czekam na rozwój sytuacji, mam nadzieję, że cena jeszcze wzrośnie, bo będą chcieli skupić wszystkie akcje z rynku
  • Re: Co teraz? Autor: ~Lol [37.47.160.*]
    Patrząc ile niezaspokojonego K dziś było po 250, a jak biednie S wyglądało to można być dobrych myśli. Ale to moje zdanie.
  • Re: Co teraz? Autor: ~ja35 [109.173.209.*]
    Nic się nie bójcie , tu 300 zł będzie do końca wakacji -absolutnie nie oddawać w tej cenie
  • Re: Co teraz? Autor: ~tomek [89.66.31.*]
    podzielam zdanie przedmowcy
    Mają powyżej 90%, pozamiatane.
  • Re: Co teraz? Autor: ~thommat [94.246.133.*]
    Kicha, teraz moga wycofać z gpw, ciekawe czy zrobią wezwanie na resztę :-/
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [46.134.189.*]
    To co teraz z akcjami??
  • Re: Co teraz? Autor: ~fitz [37.47.66.*]
    Wg treści pierwszego wezwania tak:

"(b) Jeżeli Wzywający osiągnie 90% lub więcej głosów w Spółce może rozważyć podjęcie wymaganych działań w celu zniesienia dematerializacji Akcji i wycofania ich z obrotu giełdowego. Powyższe będzie wymagało w szczególności podjęcia na wniosek Wzywającego stosownej uchwały przez walne zgromadzenie Spółki oraz uprzedniego ogłoszenia wezwania w związku z planowanym zniesieniem dematerializacji. Po zakończeniu procedury zniesienia dematerializacji przed KNF, Wzywający i Spółka będą mogli przeprowadzić połączenie zgodnie z prawem niemieckim. Połączenie doprowadziłoby do nabycia przez Wzywającego wszystkich aktywów i zobowiązań Spółki, zaś jednocześnie Spółka zostałaby rozwiązana. Akcjonariusze Spółki, z wyjątkiem Wzywającego, otrzymaliby odszkodowanie za ich akcje w Spółce na warunkach i w kwocie ustalonych zgodnie z przepisami prawa niemieckiego."
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [46.134.5.*]
    Czyli wezwanie musi być jeszcze, a nie może ono być na kwotę niższa niż bylo dotychczasowe. Dobrze rozumiem?
  • Re: Co teraz? Autor: ~fitz [37.47.66.*]
    Ja tak to rozumiem (zakładając że zamiary deklarowane w oryginalnym wezwaniu są wiążące).

Dodatkowo - najpierw musi być WZ, żeby tam ogłosić wezwanie.
    Ciekawe po ile akcje będą do tego czasu chodzić. Już było widać po ogłoszeniu, że kupujący się wycofał :-/
    Ja wywalam jutro na otwarciu. Tu już się nie zarobi. Teraz kurs spadnie na 244- 245 zł i będzie tak do zdjęcia spółki z giełdy.
    Sii odbierze nasze akcje po 247,8 przynajmniej. Pytanie kiedy... Cóż, ja zaryzykowałem i napakowalem po 236, moglem wywalic po 250, ale jak większość tutaj liczyłem, że im się nie uda
  • Re: Co teraz? Autor: ~uni [95.160.14.*]
    Ale że wszystkie fundusze oddały? Tak można założyć patrząc na akcjonariat.

• Re: Co teraz? Autor: ~Leszczu [89.79.243.*]
    Jednym słowem "Chcieliśmy wyd.... Hansa, a to Hans wyd.... nas".
    Ale już serio, ciekawa sytuacja, dobra nauka na przyszłość.
    Jak to się stało, że taka super firma z takimi wskaźnikami i fundusze poszły na to. Porównując do historycznych standardów.
    Jak nic jeden z kolegów, nie pamiętam, który, mógł mieć rację, że z powodów podatkowych Uniwheels za wszelką cenę chciał aby transakcja doszła do skutku.
    Cienki kupiec, który przekonał fundy, że nie da rady sypnąć więcej kasy.
    Jeśli się nie zgodzą to się wycofa z całej operacji.
    I co wtedy ? No właśnie, co wtedy by się stało ? Ten scenariusz już się nie spełni oczywiście.

• Re: Co teraz? Autor: ~100zl [89.78.66.*]
    Poczytałem trochę i nie znalazłem nigdzie że przymusowy wykup musi być przynajmniej po cenie ostatniego wezwania.
    Doczytałem się że jest on wyznaczy po średniej cenie akcji przez ostatnie 3 miesiące. Ale mogę się mylić?
    Jednak znalazłem, nie może być niższa i jeżeli chcą dokonać przymusowego wykupu akcji to muszą to zrobić w okresie do 3miesięcy po przekroczeniu progu 90%
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [46.134.188.*]
    Czyli tu będzie krótka piłka, jutro transakcja potem szybko walne i wezwanie. Ale chyba jednak nie wszystkie fundy oddały, nie wierzę że drobni prawie 8% akcji maja
  • Re: Co teraz? Autor: ~kociak [83.31.179.*]
    Ja im swoich 800szt nie oddaję, najwyżej mniej zarobię
  • Re: Co teraz? Autor: ~tomek [37.248.138.*]
    minimum,jakie otrzymamy to ostatnia cena wezwania,wiec straty poza zamrozeniem kapitalu brak,2 pytania:
    - jak odszkodowanie ksztaltuje prawo niemieckie przy przymusowym wykupie,moze tutaj cos dojdzie,
    - jak w ciagu 3 miesiecy musza zrobic wykup,to moze jest szansa zalapania sie na dywidende.
  • Re: Co teraz? Autor: ~Zaniepokojony [46.134.181.*]
    Śmiech, kto chce sprzedawać akcje po 235 zł! Ludzie ... Chwila i przynajmniej 247 dostaniecie, to 5% różnicy! Ktoś na Waszej niewiedzy chce zarobić - przykre
    Omg, chyba po 235 zł promocja będzie hahahah
    A jak działa przymusowy wykup? Tak jak w przypadku wezwania trzeba chodzić po bankach czy dzieje się to automatycznie?1
    Hahhaha, kto oddał rano niech płacze
  • Re: Co teraz? Autor: ~Leszczu [89.79.243.*]
    Myślę, że teraz zbiera z rynku Superior, te obroty
    Wątpię. Po co ma superior zbierać skoro może zrobić przymusowe wezwanie po 247 z kawałkiem? Zbiera ktoś kto wie że na tym zarobi
  • Re: Co teraz? Autor: ~Nemo [37.47.51.*]
    Jak widać tragedii nie ma. Notowania nawet takie, jakby ktoś coś wiedział - troszkę wyżej niż cena z wezwania. Na razie czekam, chociaż może nie ma już na co...
  • Re: Co teraz? Autor: ~marcho [91.206.245.*]
    i jak ? trzymacie ? ja mam niewiele bo 50 sztuk ale siedzę od debiutu :)
    a Superior ma już zebrane 92,3%

http://www.uniwheels.com/uwag/pl/strona-startowa/relacje-inwestorskie/akcje/struktura-akcjonariatu/
  • Re: Co teraz? Autor: ~ja [89.78.66.*]
    Mnie to ciekawi kto tak skupuje i po co?
  • Re: Co teraz? Autor: ~ja35 [109.173.212.*]
    Ja tam trzymam, stracić nie stracę, można zyskać najwyżej
  • Re: Co teraz? Autor: ~kociak [83.31.94.*]
    Ja swoje 800 trzymam nadal. Jak im będzie zależeć podniosą cenę. Mam tylko nadzieję, że jak ogłoszą przymusowy to zapłacą po 247,80zł
  • Re: Co teraz? Autor: ~Woy [194.63.132.*]
    Podnieść cene to raczej nie podniosą - cena wykupu przymusowaego ma być nie mniejsza niż cena najwyższa w wezwaniu....
    Ale dobra wiadomość to taka że w wykupie przymusowym nie ponosi się żadnych kosztów wiec sprzedaż jest bez prowizji !!!

Przykład INPOST INTEGER - przymusowy wykup odbył się po cenie z wezwania.
[x]
UNIWHEELS 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.