• Becker Autor: ~gornik [94.246.150.*]
    ile kosztował nas Becker i co z niego mamy????
  • Re: Becker Autor: ~maks [46.174.24.*]
    Przyznam, że perła nie przestaje zadziwiać. Jedne z najlepszych wyników jednostkowych w historii, a kurs walą jakby była mega strata. Wiem, że BP to kula u nogi, ale jego wyniki dla posiadaczy akcji mają niewielkie znaczenie. Swoją drogą Karbon upchnął fasingowi kukułcze jajo, za chyba 10 mln.
  • Re: Becker Autor: ~Becker [83.26.238.*]
    Też się zastanawiałem.
    zobaczcie na wyniki tego Beckera za 1 Q 2017. Przychody 4,6 mln, wynik: - 3,1 mln (minus), a majątek 29 mln.
    czy to ma sens? Tak duży majątek generuje tak nikłe przychody?
    Nie do końca rozumiem tego biznesu, niech ktoś mi to wytłumaczy.

Inne mnie zastanawia: co to jest "rezerwa z tytułu dywidendy 1.1 mln" ?
  • Re: Becker Autor: ~Becker [83.26.238.*]
    Też się zastanawiałem.
    zobaczcie na wyniki tego Beckera za 1 Q 2017. Przychody 4,6 mln, wynik: - 3,1 mln (minus), a majątek 29 mln.
    czy to ma sens? Tak duży majątek generuje tak nikłe przychody?
    Nie do końca rozumiem tego biznesu, niech ktoś mi to wytłumaczy.

Inne mnie zastanawia: co to jest "rezerwa z tytułu dywidendy 1.1 mln" ?
  • Re: Becker Autor: ~maks [46.174.24.*]
    Idealne rozwiązanie to byłaby likwidacja beckera. Może do tego to zmierza - stopniowe wygaszanie produkji.
  • Re: Becker Autor: ~gornik [94.246.150.*]
    za beckera zapłaciliśmy w sumie 25 mln zł.....wynik finansowy w przybliżeniu od 2010 r do 1 q 2017 to jakieś -1,3 mln zł....a gdzie 25 mln zł???
  • Re: Becker Autor: ~bb [83.238.55.*]
    Możemy tylko gdybać, ale może być tak że przychody Beckera na rynku niemieckim i nie tylko przejmuje FSG a sam Becker musi dożyć swego żywota (oby jak najszybciej).
  • FASING POPRAWIL RENTOWNOSC DO 8,5% Autor: ~pojmoj [79.232.16.*]
    Fasing poprawił rentowność operacyjną do 8,5%
    19.05.2017 r.
    linkDwucyfrowym wzrostem skonsolidowanego zysku brutto ze sprzedaży i operacyjnego Fasing zakończył pierwszy kwartał 2017 r. Sprzedaż była zbliżona do ubiegłorocznej.
    W minionym kwartale roku skonsolidowane przychody Fasingu wyniosły 46,6 mln zł i były niemal identyczne jak rok wcześniej. Zysk brutto ze sprzedaży zwiększył się o 25% w ujęciu r/r do 15,2 mln zł, a zysk operacyjny o 38% do 3,95 mln zł. Wyraźnie skoczyły też marże. Rentowność brutto ze sprzedaży wzrosła z 25,9% do 32,7%, a na poziomie EBIT z 6,1% do 8,5%. Obniżył się zysk netto – z 0,8 mln zł do 0,4 mln zł. Jedną z przyczyn obniżenia wyniku były straty poniesione przez spółkę zależna z Niemiec (KBP Becker–Prunte). Ma to związek z ograniczonymi dostawami produktów firmy (m. in. łańcuchów górniczych), co wynika z kończącej się eksploatacji złóż węgla u naszego zachodniego sąsiada.
    - W związku z tym działania restrukturyzacyjne koncentrują się na poszukiwaniu nowych odbiorców i innowacyjności produktów. Firma zainteresowana jest przede wszystkim zwiększeniem obecności na rynku chińskim i amerykańskim – czytamy w raporcie Fasingu.
    Na koniec marca spółka dysponowała kwotą 4,3 mln zł środków pieniężnych. Za niespełna miesiąc (12 czerwca) akcjonariusze mają zdecydować o wypłacie dywidendy. Propozycja zarządu to 2,5 mln zł (0,8 zł na akcję i stopa w wysokości 5%). Spółka regularnie od 7 lat dzieli się zyskiem z akcjonariuszami. W ostatnich dwóch latach dywidenda wynosiła każdorazowo 0,80 zł na akcję ( stopa 4,5% i 5,3%).
  • Re: Becker Autor: ~BartoszW [193.201.167.*]
    Myślę, że w razie czego te ok. 10 hektarów ziemi w gospodarczym sercu Niemiec + hale, maszyny itd. mogą sprzedać za grubo więcej niż 25 mln PLN. A najlepiej znaleźć inwestora, który chciałby wejść z jakąś produkcją do UE i zrobić z nim spółkę skoro łańcuchy "Made in Germany" nie są rentowne.
    Pzdr

• Re: Becker Autor: ~gornik [94.246.150.*]
    bacznie się przyglądam nienotowanej spółce elektrim...i temu co wywalczyli zjednoczeni drobni inwestorzy...jeśli odniosą końcowy sukces....
  • Re: Becker Autor: ~Kleofas [83.26.238.*]
    czy tenże Becker ma jakieś grunty w Niemczech albo podobny majątek nieruchomy?
  • Re: Becker Autor: ~leif2 [87.205.133.*]
    jeśli tak piszą biksterowe przydupsasy to znaczy że tak jest! tylko że każdy widzi co się dzieje z kursem i dywidenda to przy tym marny ochłap...
  • Re: Becker Autor: ~Trepp [83.26.238.*]
    skąd wiadomo o tych "10 ha ziemi w przemysłowym centrum Niemiec"?
[x]
FASING 0,00% 12,70 2025-11-14 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.