1. Żeby skupić spółkę, trzeba mieć gotówkę i nie sądzę, żeby właściciele ją mieli. A nawet mając, można ją spożytkować w bardziej sensowny sposób.
2. Giełda to prestiż.To jest szczególnie ważne w przypadku spółki takiej jak Wadex, nie mającej globalnej marki. Kontrahenci i klienci mogą wiedzieć dzięki giełdzie, że nie mają do czynienia ze spółką-krzak. Ja nigdy wcześniej nie słyszałem o Wadeksie, dopóki nie zacząłem inwestować na giełdzie. W takim przypadku jest to chodząca, wiecznie żywa reklama o bezcennej wartości, bo w biznesie wiarygodność jest wszystkim.
3. Właściciele mają, w mojej opinii, komfortową sytuację. 80% akcji w ich rękach, co oznacza, że tylko w niewielkim stopniu dzielą się zyskiem. Koszta przebywania na giełdzie równoważy związana z tym wiarygodność i prestiż. A biznes wygląda na bardzo uczciwy w polskich warunkach - dzielenie się wysoką dywidendą. Do tego niski free float sprawia, że nie ma tu zainteresowania spekuły.
4. Giełda daje w razie potrzeby łatwość przeprowadzenia kolejnych emisji - gdyby sytuacja stała się awaryjna. Nawet prywatnych, bo wtdy zaletą jest łatwość spieniężenia akcji (chociaż akurat Wadex jest mało płynny).
5. Z giełda jest jak z certyfikatami - dają nie tylko zysk zewnętrzny, wizerunkowy, ale wewnętrzny - wymuszają pewna dyscyplinę finansową, odpowiednie procedury. Dla spółki jest to korzystne.
Podsumowując - podoba mi się ta spółka. Mam dopiero niecałe dwa lata, to moja druga dywidenda, ale po spadku cen i przy wolnej gotówce mam zamiar zwiekszać zaangażowanie defensywnej części portfela.
Też posiadam mały pakiecik akcji , zapewne jak jeszcze spadnie to dokupię , to spółka typowo dywidendowa , jestem cierpliwy i dlatego nie boję się spadków . Mała płynność to dobrze , tylko w takie inwestuje dla samej dywidendy warto . Pozdrawiam cierpliwych
1. Wartość księgowa jednej akcji 5.35 przy cenie akcji 0,80-0,85
2. Super branża i mocne aktywa
3. Kilka dni temu nastąpiło wybicie z konsolidacji a korekta powoli dobiega końca
4. Rośnie zainteresowanie rynku akcjami (awans w rankingu popularności bankiera o 50 miejsc w góre)
nie ma już w tej spółce ale jak ma być gdy zaraz będzie jedyneczka z przodu.Lawina została już ruszona i na razie tylko porusza się kilka centymetrów na dzień a co będzie się działa za miesiąc nawet wróż Maciej nie podpowie tyle może nam przybyć spółek ,które będzie miały zero na przodzie.
jak zacznie się rzut 100tys.akcji to będziecie zadowoleni gdy zobaczycie minus 60% tylko no ale tak to jest jak akumulować lubi tu tylko kilka drobnych płotek.
Ja będę bardzo zadowolony, gdyby było minus 60%. Dokupiłbym więcej. Połowa ceny akcji już mi się zwróciła w dywidendach. Za 3-6 lat zwróci mi się cała cena. Gdyby spadło na 3zł, stosunek dywidendy do ceny były jeszcze korzystniejszy. Ale tak, wiem, że jesteś trollem i tylko spamujesz. Szkoda, bo taki spadek byłby bardzo pożądany.
i właśnie Was zatrzymali blokując jakąkolwiek możliwość wyboru. Teraz to będzie jesień średniowiecza ale ceny jakie nadejdą będą i dla Mnie atrakcyjne.