Moja grupa skupowała tylko do poziomu 3,70. Od tego poziomu nie dokonujemy zakupów. Jeśli cena wzrośnie będziemy z czasem myśleć o wyjściu, a jeśli spadnie staniemy po stronie kupna. Na chwilę obecną przenieśliśmy zakupy na Grupę Kapitałową IMMOBILE S.A.
w takim razie po co te teksty o czytaniu raportow finansowych, bo myslalem ze to wlasnie na dluzsza mete i wieksze niz 10% zyski. Colian mial lepsze raporty wrozace lepsze czasy a spadal.
Nadal uważamy, że Colian to dobra inwestycja, ale założony przez nas poziom cenowy został osiągnięty (3,70 zł.). Dalej już nie wchodzimy.
Jeśli chodzi o wyjście - " będziemy z czasem myśleć o wyjściu", co ostatecznie nie wyznacza ceny potencjalnego wyjścia. Strategię opracujemy dopiero po kolejnych raportach.
Rzeczywiście, tylko 10% nie jest naszym celem.
Natomiast na GPW istnieją również inne spółki z potencjałem :)
P.s. Jeżeli cena Coliana będzie rosnąć to oczywiście zarówno Pan jak i My będziemy zadowoleni.
jestem pod wrażeniem postu przedmówcy... ale wspomniana spółka w którą "wchodzicie" różni się zasadniczo od Jutrzenki; c/wk powyżej 1, zysku brak; cena obecna wysoka. Może jakaś wskazówka?
Ze wskaźnikami jest tak, że widzimy je wszyscy tak samo, ale różnie możemy zinterpretować. Bo jak w tym przypadku odnieść się do wyceny Coliana metodą porównawczą , która wynosi 2,71 złotego, a więc o około 30% taniej niż dzisiejsza cena? Realizując negatywne podejście powiem - Colian jest za drogi, ale spoglądając z innej perspektywy wyceniam akcję na wartość dużo większą, bo liczę, że Zarząd będzie powiększać aktywa (spółki i moje). Patrząc tylko na ten wskaźnik nie powinno się kupować tylko sprzedawać akcje Coliana. Na szczęście bywamy różni :)
Dlaczego Immobile? Przepraszam, ale na forum dotyczącym Coliana nie powinienem zachęcać do innej spółki. To nie będzie uczciwe wobec forumowiczów, spółki, no i w końcu zainwestowanego już w Coliana kapitału.
Proszę bardzo, jest wskazówka: rok temu zysk na akcję w pierwszym kwartale to (0,01 zł.), a w tym roku pierwszy kwartał to 0,32 zł. Łatwo zauważyć różnicę ;)
Nie zachęcam, ale proponuję spojrzeć w stronę Immobile.
raport mógłby być lepszy, zysk jest, wartość księgowa rośnie. Sytuacja ogólna spółki bez zmian. Skup ściągnął trochę akcji z obrotu. Powrót na 3,7 kwestią kilku dni, myślę.
Całkiem trafna analiza oraz prognoza. Dziś na parkiecie rządzą emocje. Jeśli ktoś nie wytrzymuje trudu jazdy to wyskakuje z pociągu, natomiast ci którzy zostaną zajadą jeszcze dużo dalej.