Dobre pytanie. Jak dużo pod tym walorem. Gram niedługo, niecałe pół roku. Ale zdążyłem poczytać o graniu na giełdzie, co to znaczy dywidenda i kiedy są do niej prawa. Nic wielkiego. Same podstawy. Ale jak czytam komentarze to widzę, że tu jest grubo. Jak ktoś gra i nie ma pojęcia do obliczenia kiedy jest odcięcie dywidendy to tylko pogratulować. A ja myślałem że nie za dużo wiem....
Poczytaj inny wątek są tacy co czekają na poniedziałek .... brak slow ... umieją kupić nowy pokrowiec na jabłuszko prosto z Chin a wpisać słowo dywidenda w przeglądarkę nie da rady....
Paczucha,naturalnie,że możesz sprzedać tylko,kochanie postawiłaś,obawiam się,niewłaściwe pytanie:należałoby spytać,czy po odcięciu dziś na starcie t.j.4,95 zeta opłaca Ci się sprzedawać tego papiera w tym momencie?
I tu jest właśnie problem.
Pod kątem samej dywidendy juz można. Ale nie warto. Lepiej sprzedać kilkadziesiąt groszy wyżej i zarobisz zarówno na kursie jak i dostaniesz dywidende. Np. kupiłeś wczoraj za 5,48, dziś po odcięciu dywidendy z końca zamknięcia dnia teoretyczny kurs będzie wynosił 4,95. Dywidendę 0,50 masz już pewna (wyplacą ci 29 maja). Teraz z akcjami poczekaj jak kurs będzie powiedzmy 5,60-5,70 (albo wyżej jeśli nei potrzebujesz gotówki) i zarobisz ten na samym wzroście kursu i ponadto dostaniesz dywidendę.
dawno nie miałam dywidendowej spółki i trochę pozapominałam. mimo dywidendy mam jużstratę i nie będę czekała raczej na odrobienie bo tu taka mega dystrybucja że non stop w dół i dokładają potężne pakiety z prawej + ukryciaki, w sumie tyle mln akcji śmiecia to się nie dziwie, codziennie na czerwono i mega wywalanie. DAWNO TAKIEGO ŚMIECIA NIE WIDZIAŁAM NAWET NA NC
niestety tez mnie złapali zostalem z branym po 5,47 a teraz klasyka na otwarciu w gore ze niby to rosniemy i dystrybucja i po grosiku na dól, ciekawe do ilu spdniemy ale chyba w okolice 4pl bo tu chyba zagrali pod dywidende i tuz przed nia wywalali dostali ponad 20% a teraz znowu w dól szkoda gadac znowu strata
skad ta pewnpsc ze bedzie po 5,60 jak narazie jest 4,9 a wiec spora strata i to zdywidenda bo jeszcze 20% zabrał US a jak cena bedzie po 4pln lepiej nie doradzać nich kazdy decyduje o sobie
Ja się dzielę opinią i moją radą. Skoro padają pytania. Ostatecznie każdy decyduje sam za siebie i robi co uważa za stosowne. Nie musi się nikim i niczym sugerować tylko własnym sumieniem.
Ja np. od lat po odcięciu dywidendy dokupuję akcje za min. wartość dywidendy. Ok, muszę wyłożyć własną kasę zanim wypłacą po kilkunastu dniach, ale to jest najlepsza okazja bo akcje po odcieciu są tańsze o jej wysokośc i czasem jeszcze są próby obniżenia o kilka prcent, żeby zdezorientowanych sytuacją wypłoszyć, a jak już wpłacają na konta pieniądze za dywidendę to rośnie bo wszyscy mają zastrzyk pieniędzy i kupują. Ja wówczs jestem bliższy realizacji zysków bo wcześniej niżej kupuję za swoje :) taka moja strategia działania od dawna. Póki co sprawdza się w znakomitej większości.
W przypadku akurat Synthosa kupuję za więcej niż dostanę z dywidendy, bo po prostu uważam tę spółkę za jedną z nielicznych godnych inwestowania na GPW, branża poza hi tech chyba najlepsza z możliwych. Spółka w kategorii spółki płynne (czyli takie że jak będę chciał wyjść na podobnych poziomach to max w 2 dni to zrobię).
Dzięki ;) Środki z dywidendy coraz bliżej. Ja jeszcze wczoraj odrobinę dobrałem bo mi się jakaś lokata kończyła. Na ten moment już więcej nie dokupuje. Kupiłem łącznie za 4 równowartości dywidendy bo okazyjnej cenie
akurat w przypadku tej spolki wszystkie dobre info juz zostały podane, problemem jest skup i to moze doprowadzic kurs nawet ponizej 4pln obym sie mylił ale ryzyko inwestycyjne jest spore ja z zakupami wstrzymam sie wlasnie do tego poziomu a nad sprzedaza zastanowie sie w przyszłym tygodniu bo zgadza sie moze byc lekkie odreagowanie nawet do 5,2 na wiecej nie licze