• Złoto a Srebro + Vat Autor: ~Hardbic [82.18.9.*]
    Witam!

To mój pierwszy post, więc słówko na przywitanie. Trafiłem do was przez youtuba, szukając jakiś naukowych/popularnonaukowych kanałów. Wasz strasznie mi się spodobał, obejrzałem wasze wszystkie filmiki. Nawet przeczytałem książkę, która gdzieś się przewinęła na którymś z waszych filmików. Póki Co jestem z ekonomii kompletnym laikiem. Ale chciałbym zabezpieczyć swoją przyszłość, żeby na przykład odejść na dużo wcześniejszą emeryturę.

Do rzeczy, mam kilka pytań:
    1.Przeczytałem właśnie książkę "Jak inwestować w złoto i srebro" autorstwa Michael Maloney.
    Z tego powodu, że mam trochę oszczędności, których konsumpcję chciałbym odłożyć w czasie (powiedzmy 10-15lat).
    Autor tej książki (do mnie nie przemawia) piszę w styku jakby całe oszczędności należało dać w złoto i srebro. Z tym, że dużo więcej w srebro. Popiera to argumentami, że srebro jest już na wyczerpaniu i jego cena musi w stosunku do złota się z czasem zmieniać na korzyść srebra.
    Co o tym sądzicie? notabene książka ma już kilka lat i jakoś srebro wcale nie zwyżkuje względem złota. A inflacja póki co wcale nie szaleje. Mieszkam w UK, więc przynajmniej tutaj.

2.Nie rozumiem dlaczego warto jest inwestować w srebro skoro trzeba płacić 20% vat. O ile % musiała by cena srebra wzrosnąć, żeby sprzedać je bez straty (nie mówiąc już o zysku)?
    Chodzi mi o to, że (prawdopodobnie coś źle rozumie) jeżeli kupię srebra za 100 jednostek pieniądza.
    To faktycznie za srebro zapłacę 80 jednostek, a 20 jednostek podatku. Czyli będę miał srebro warte 80 jednostek.
    Jeżeli później będę chciał sprzedać to srebro, a jego cena rynkowa się nie zmieni to dostanę od dilera 80 jednostek? (pomijając już te kilka procent od SPOT itp.)
    Czy od tych 80 jednostek zostanie odliczone kolejne 20% Vat? Czyli dostałbym 64 Jednostki?

3. Możecie polecić jeszcze jakieś ciekawe książki, pomagające powiedzieć jak zabezpieczyć swoją przyszłość finansową?

Z góry dziękuje
    pozdrawiam.

• Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: darbyd [86.153.125.*]
    Witam kolego ja również mieszkam w UK więc dam Ci kilka rad

Tu podam Ci możliwość inwestowania w srebro z pomięciem VAT jest to inwestowane w Szwajcarii szczegóły sam sobie doczytaj

https://www.bullionbypost.co.uk/vat-free/

Poza tym jeżeli chcesz zgłębić wiedzę o oszczędzaniu i inwestowaniu również o książkach ekonomicznych polecam stronę

http://www.moneygrabbing.co.uk/

Tam znajdziesz więcej niż potrzeba o pieniądzach

• Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: ~Le [83.26.69.*]
    Cena w skupie poniżej 2 zł i nie płacą watu sprzedającym bo to zwykle zbieracze i kolekcjonerzy a nie firmy przynoszą , czyli najlepiej otworzyć skup srebra....? lub trafić na tych co tram noszą..
  • Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: ~Wallu [94.254.231.*]
    Jedz do Estonii, tam nie ma vat (puki co... a mamy sierpien 2018).
  • Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: adrian68 [83.23.72.*]
    Cześć,

Ad 1 osobiście nie uważam, żeby tak szybko nastąpił deficyt srebra, podając dane za Departamentem Zasobów Wewnętrznych Stanów Zjednoczonych zasoby srebra trzech państw o największych niewydobytych jeszcze a potwierdzonych złożach to:
    1. Peru - 120.000 ton
    2. Australia - 89.000 ton
    3. Polska - 85.000 ton
    Źródło: link 

Druga sprawa i w sumie najważniejsza, srebro jest metalem, który daje się łatwo oczyścić, także zrafinowane srebro jest produktem, który dalej trafia na rynek, a rafinerie mają coraz więcej pracy i się rozrastają w bardzo dużym tempie.

Ad 2 Kupujesz z Vat'em, sprzedajesz bez. Czyli tracisz tylko/aż 20%.

PS Możesz jeszcze kupić srebro inwestycyjne tzw. bez VAT (VAT również jest ale inaczej liczony jako marża) i wtedy masz produkty w cenie Spot +/- 18% np. link  

Pozdrawiam
  • Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: ~złoto [159.253.246.*]
    link
    Ponad trzykrotny wzrost notowań przez niecałe sześć lat to 22,83% zwrotu rokrocznie. Należy jednak mieć na uwadze to, że złoto jest uważane za dobrą lokatę 
  • Re: Złoto a Srebro + Vat Autor: ~ignorant [89.64.58.*]
    jesli postanowisz w krotkim okresie czasu sprzedac srebro stracisz 23% (na VAT)
    w dlugim okresie czasu wahania ceny srebra znacznie przekraczaja takie wartosci
    wnioski pozostawiam do samodzielnej oceny