"Pepees to jedna z moich większych "porażek" ostatnich 6 miesięcy, niestety zbyt wcześnie sprzedałem i uciekło 100% (pomimo że ze 40% zarobiłem), trochę boli. Ogólnie trochę ostrzegam przed Pepeesem i sugeruję kto ma akcje aby szukał poziomów do sprzedaży, on na pewno sprzedawał zapasy które miał bardzo wysokie na koniec roku o był jeszcze dobry kurs waluty, 2 kwartał raczej już nie będzie tak dobry (choć zakładam że jeszcze może być odrobinę lepszy r/r) gdyż oni bardzo dużo eksportują a mamy obecnie (dzisiaj) rekordy umocnienia PLN. Dodatkowo zapowiadają się słabe zbiory ziemniaka w tym roku gdyż były przymrozki a teraz jest zbyt mokro aby sadzić ziemniaki i są duże opóźnienia. Ostrzegam."
" odnotowany w I kwartale 2017 roku znaczny wzrost zysku wystąpił m.in. dzięki większej sprzedaży nie tylko w podmiocie dominującym, ale również w spółkach zależnych. W spółce PPZ Bronisław wzrost sprzedaży wyniósł 76% i odnotowano ponad pięciokrotny wzrost wyniku netto. W spółce ZPZ Lublin wzrost sprzedaży wyniósł 29% oraz nastąpiła znacząca poprawa wyniku - w ubiegłym roku spółka poniosła stratę netto, w roku bieżącym wynik jest dodatni."
czyli wynik Pepeesu zapewne będzie nędzny, został 'podciągniety' tylko dzięki spółkom zależnych....
a jakie to ma znaczenie , jak w rękach drobnicy i leszczy jest 20% , a było 40% ? myślicie ,ze te 20% to kupił ktoś charytatywnie ? Z kursem mogą zrobić co chcą . Taka prawda . Moze być za miesiąc po 3 zł , a może być po 30 groszy :()
warunki do wzrostu ziemniaków są dobre. jest wilgotno, problemem byłaby susza. W necie pełno jest analiz rynku ziemniaka, nie przewiduje się w tym roku istotnych zmian podaży i cen. Jeżeli chodzi o waluty, problem byłby jakby kurs USD spadł do 3 zł. 3,80 to wciąż bardzo dobry kurs dla PPS, choć wiadomo, lepszy byłby 4,20.
do `ds, zgadzam się z Twoim komentarzem..., pozdrawiam..., myślę, że zobaczymy teraz kurs w granicach 2- 2,50zł, oczywiście, że może być wyżej ;) i żeby tak się stało...
Warunki do wzrostów ziemniaków i owszem są dobre Ale do wzrostu ceny już tak nie wiadomo. Po WZ widac dwie wizje głosowań Sobotnickiemu do szczęścia potrzeba jeszcze kilkanaście procent. Jeśli uda mi się wykupić akcję od większych graczy i przejąć kontrolę samodzielną i całkowita papier stanie się bez wartosciowy i zdany na jego laska aby coś chciał odkupić.
Widzę ,że na forum pojawili się eksperci od produkcji ziemniaków ,ale niestety piszecie bzdury ,na tę chwilę sytuacja na polach jest krytyczna. Ziemniaki albo są jeszcze nie posadzone ,albo leżą w ziemi od ponad miesiąca i nie wschodzą i zaczynają gnić ,jestem w tej branży ponad 30 lat ,ale czegoś takiego jeszcze nie było.Optymalny termin sadzenia to 2-3 dekada kwietnia ,ziemniaki wysadza się w suchą dobrze nagrzaną ziemie.Już wiadomo ,że straty w plonach będą i to znaczne.
@ziemianin - a nie jest czasem tak że ziemniak przemysłowy jest sadzony później? I aktualnie rolnicy w ogóle go jeszcze nie posadzili, więc po prostu zbiory przyjdą później?
Nie ma różnicy czy to ziemniak przemysłowy czy jadalny ,sadzenie po 10 maja wiąże się ze znacznym spadkiem plonu. Kolejna kwestia związana z pogodą to brak ziemniaka skrobiowego wczesnego ,tak wiec zakład ruszy dopiero ok połowy września ,a plany na ten rok były bardzo ambitne miało ruszyć po 15 sierpnia.Czy uda się to nadrobić w grudniu mam wątpliwości przy - 8 stopniach Celcjusza zakład staje.