Obyś miał rację, bo mam 50 000 PLN na uśrednienie IRL. Widzę, że przejęcie jest dobrze zaplanowane, ale wyciskania nie zrobią, bo w razie co będę wśród większościowych pozdro dla najemnych trolli. PS: ile wam płacą za wypisywanie bajek? Oraz do kogo trzeba się zgłosić? Zauważyłem, że bardzo podobne trolle np. obniżały cenę jak PZU Alior wykupywało, a później cena poszybowała (mówiłem ludziom, coby trzymali, kto posłuchał ten zarobił, hehe). Mnie by w sumie też taka praca trolla pasowała, o ile nie trzeba jakiejś klauzuli o nieuczestnictwie w rynku czy coś podpisywać. I tak siedzę w domu i teraz też pracuję z domu a tu wystarczy jak mniemam tylko post co jakiś czas skrobnąć, żeby zaniżać cenę... Raz bym na trolllingu zarobił a dwa na akcjach :D
Spółka mocno niszowa ,
Mam ja w portfelu od 2 lat ,
Niestety jestem sumarycznie na minusie i co z tego ze płaci wysokie dywidendy jak kurs stoi ba gdyby jeszcze stała a zasadniczo spada ,
Teraz tez dobieram z jednej strony pod dywidendę z drugiej aby uśrednić zeszłoroczny zakup. Osobiście liczyłem na lepsze zachowanie papierów , moze to wynik słabych wyników za 2016 R ? Pytanie czy teraz bedą lepsze czy gorsze, dalsze zachowanie kursu uzależniał bym od tego. Dodatkowym kontragumentem jest umacniająca sie złotówka.
Jak co roku nie zadaja sobie trudu. ja tez mam ta spolke i sie nie martwie bo zyski ze sprzedazy pradu beda zawsze wiec dywidenda bedzie rownie wysoka w przyszlym roku i nastepnych. a moze kiedys ludzie sie obudza i zobacza ze IRL daje stabilny zwrot kasy i zaczna w niego inwestowac
Mam akcje tej spółki od niedawna. Czy ktoś byłby uprzejmy napisać jak wygląda sprawa podatku od tej dywidendy. Jest to spółka zagraniczna ,nigdy takiej w portfelu nie miałem. Czy podatek pobierze biuro maklerskie,czy trzeba załatwiać to w naszym US. I jaka wysokość podatku od tej dywidendy? 19% jak w Polsce?W googlach znajdowałem różne stawki, od 7 do 30%.
Inter jest notowany na gieldzie Warszawskiej wiec zysk powinien być opodatkowany wg. polskiego prawa. Tak czy siak wiekszą rolę odgrywa tutaj kurs PLN/EUR i nie ma się czym zbytnio martwić.
Firma handluje energią i całość wypłaca właścicielom. Nie rozumiem zbytnio tego spadku. Chyba raporty po angielsku, strach przed różnicą w podatkach robi swoje i odsiewa szybkich łowców dywidend.
Wreszcie dopisali IR do spółek dywidendowych. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Dywidendy-spolek-z-Gieldy-Papierow-Wartosciowych-GPW-i-NewConnect-NC-2017-7478549.html
Gwoli ścisłości - to nie portal bankier nie zauważa (też z początku tak myślałem), tylko ktoś na gpw robi uchybienia, nie od dziś. Jeszcze rok/dwa temu kupiłem interka po jakiejś śmiesznej cenie, bo... gpw nie przeliczyło EUR na PLNy (czy raczej przeliczyło przelicznikiem 1:1). Nawet zadzwoniłem do giełdy zapytałem prowadzącego notowania, czy się nie pomylili lekko w analizie raportów (tak jakby 4krotnie) i potwierdziło się, że miałem rację. Niestety, w Polsce mało kto czyta uważnie raporty i spółki zagraniczne są traktowane po macoszemu, co udowodnił fakt ponad kwartalnego opóźnienia w poprawie pomyłki i właściwego przeliczenia kursu EURO oraz późniejszy negatywny artykuł w parkiecie o INTER RAO, gdzie jakoby kredyt wzięty od spółki matki był "zły" dla spółki. I tutaj kolejna pomyłka giełdy - kredyt był czysto inwestycyjny i obniżył spółce koszty finansowania (był poniżej stóp proc. w Polsce) i znaczna większość kredytu jak udowodnił czas był pozytywem - większość już teraz jest spłacona, a firma zbudowała farmy wiatrowe, które są dofinansowane i przełożą się przez najbliższe kilkaset lat na zyski. Niestety - jedynym wiarygodnym źródłem informacji o spółce jest sama spółka, która akurat komunikację ma z inwestorami na b. wysokim poziomie (zakładam, że znasz angielski). Nie wiem, czy z polecenia Ojca Dyrektora, czy ktoś na giełdzie szwindel dużego pokroju planuje na tej spółce, ale usilnie kurs wszelkimi metodami jest blokowany jak najniżej, dodam metodami nieuczciwymi jak np. złe przeliczanie zysków, wprowadzające w błąd artykuły polskiego autorstwa. Nota bene - a spółka dała już w zasadzie zwrot kapitału poprzez dywidendy temu, kto od początku ją skupował na ike i reinwestował procentem składanym :)
kupiles akcje a kiedy zamierzasz sprzedac w ktorym momencie pozbywasz sie akcji dywidenda jest w poniedzialek nalezy zachowac 3 dni czy sobota i niedziela licza sie jako ksiegowanie ? jesli nie to nalezy kupic akcje w srode i sprzedac w czawartek jesli cos pomieszalem niech mnie ktos poprawi
Może 9,a może 19,kto to wie.2 lata temu przy podobnej dywidendzie kurs doszedł do 22 zł.W piątek wyniki to się zobaczy.Trend ceny energii na Nord Pool w 1 kw zmienił się na wzrostowy.To pewnie był ostatni z cenami niższymi r/r.Ceny surowcow energetycznych teraz są o kilkadziesiąt % wyższe niż przed rokiem.Jak będą mieli 2-3 mln euro zysku to zareinwestuje dywidendę,a jak będzie ponad 3 mln euro to nałykam się jak pelikan:)
Dzisiejsze zainteresowanie kupnem przerosło Moje oczekiwania o dziwo popyt wygrał z podąża , ciekawe jak jutro , jeżeli zamkniemy sie na plusie spokojny jestem o wyniki i dalsze zachowanie kursu.
Dywidenda, odcięta .
Ważniejsze będą dzisiejsze wyniki bo to one wskażą kurs oraz zapowiedź przyszłej dywidendy ,
Tak jak pisałem wcześniej mam spółkę w portfelu juz od dłuższego czasu. Teoretycznie miało sie odcinać kupony, niestety długo terminowo mamy trend boczno spadkowy i to powoduje ze inwestycja jest średnio opłacalna. Oczywiście w przypadku zmiany trendu bardzo szybko moze sie okazać , że warto było ją trzymać.
Tak,w piątek możesz sprzedać i dostaniesz dywidendę. Ale wartość dywidendy w piątek odpisuje się od kursu,więc nie zawsze to się opłaca. Radzę skalkulować i nie działać pochopnie.
Spółka Symbol Nazwa Ostatni dzień, w którym można kupić akcje z prawem do dywidendy Aktualna stopa dywidendy Dzień wypłaty dywidendy Dywidenda na akcję Inter RAO Lietuva AB 11 maj 2017 15.79% 24 maj 2017 2.15zł