Z tą dywidendą niefajnie (nie jest to decyzja ostateczna, tylko rekomendacja, ale nic się raczej nie zmieni), ale sam skup to też dobre info, znaczy m.in., że teraz jest tanio i zarząd uważa, że to dobry moment. Organiczne i stabilnie rosnące wyniki + akwizycja GiP-u, nie ma fakapów, są za to dobre perspektywy bez znaczących ryzyk. Przejrzałem dość dokładnie sprawozdania i raport audytora. Moim zdaniem powinno sporo urosnąć, ale z reguły jest jeden dzień opóźnienia we wzrostach. Działa to tak, że sprzedają liczący na "rakety" wywalają, a mądrzy chcący kupić bez ryzyka (czyli po raporcie), czekają na dokładniejszą analizę raportów, chcą przeczekać nerwowe ruchy w obie strony, itp. Tak to widzę, że urośnie w ciągu 2 tygodni do poziomów pod 13,5 -14 zeta, ale zobaczymy, na pewno spadki są chwilowe i nie mają uzasadnienia. Moim zdaniem warto dokupić teraz, co sam uczyniłem i zachęcam innych (na własne ryzyko oczywiście, bo nie jestem wyrocznią), do tego samego... Pozdrawiam!
Przy podziale zysku. Widać wierzą, że warto skupować, bo teraz jest tanio, a będzie drożej, a kto wie lepiej niż zarząd? Dla mnie logiczne, że raporty i wiadomości są bardzo dobre. Dobra spółka z branży, która rośnie w tempie kilkunastu % rocznie, dziwię się małemu zainteresowaniu i taniości, a obroty dzisiaj były. Myślę, że ruszy porządnie po długim weekendzie :)
na spokojnie przeczytałem cały raport i uważam panowie że nie jest źle. Szału w wynikach niema ale jakby nie patrzeć LSI z roku na rok się rozwija a do tego 30 maja zostanie zaprezentowany Skonsolidowany raport kwartalny za I kwartał 2017 r. co wg. mnie poskutkuje nagłym wzrostem kursy. Nie czarujmy się, 14.10zł nie jest realne.. ale myślę że spokojnie wzrośnie do poziomu 13-13.4zł.
Czemu nie jest realne? I 15, i 20 zł też jest jak najbardziej realne, zależy tylko od zainteresowania rynku. Pamiętajmy, że konsoliduje się tylko okres od momentu zakupu spółki, raport za Q1 będzie jeszcze lepszy. Kapitalizacja nawet na ten moment jest dosyć śmieszna patrząc na inne spółki z branży. Biznes radar (oczywiście nie należy temu ślepo wierzyć, bo to automat) wycenia tę spółkę na 22 zł, i kluczowe wskaźniki inwestora są naprawdę przyzwoite: http://www.biznesradar.pl/wycena/LSI-SOFTWARE
Żeby pokazać niedoszacowanie, polecam zerknać np na spolke IAI z New Connect... ich przychody, zyski i kapitalizacje, a potem zerknąć na to samo w LSI.. polecam :)
Trudno porównywać jedną spółkę do drugiej bo to rzadko kiedy działa. Weźmy np PBKM z kapitalizacją 265 mln zł - na ten rok zakładane 29 mln zł zysku netto z działalności kontynuowanej plus prawdopodobne 9 mln zwrotu VAT ze spółki węgierskiej plus mocny rozwój wysokomarżowego działu AMT, plus dywidenda. Mabion - kapitalizacja 1,1 mld zł i same straty zysków nie widać. Więc trudno się czasami doszukać takiej prostej logiki w kursach.
Mam LSI w portfelu ale 4q mnie rozczarował - liczyłem na 1,3 - 1,4 mln netto. a nawet 1,5 mln zł. Trochę za bardzo wzrosły im koszty działalności. Informatycy chcą coraz więcej kasy.
Nie jest to najgorsza spółka i może kupię za jakieś drobne, ale jednak gorsza pod każdym finansowym i wskaźnikowym względem od LSI, więc albo się nie znasz albo naganiasz, ale nie szkodzi - twoje prawo :D. Poza tym bardzo poszła ostro do góry ostatnio, więc można się spodziewać realizacji zysków, tym niemniej dzięki za cynk. Jakieś inne typy?
@ Aleks - masz 100% racji, a co dopiero powiedzieć o spółkach "growych"? Gdzie tu jakakolwiek finansowa logika? Bardziej to przypomina kupowanie kawałka nieba za sto lat. Balony typu CIG, czy JUJUBEE mają się świetnie, czasem któryś pęknie, ale nadal taka "moda" :D
Przejrzałem cały raport. Jest OK ale o wykupie akcji własnych nic nie mogłem znaleźć. Pytanie już padło - ale odpowiedź była przynajmniej dla mnie mało pomocna. Na której stronie raportu jest informacja o wykupie akcji własnych? Ile zysku ma być przeznaczone na wykup? Sam pomysł z wykupem uważam także za OK -> jeśli zdaniem Zarządu cena akcji jest za niska to lepszym sposobem podziału zysku jest wykup akcji własnych niż dywidenda.
Pierwsze info, pozycja 117 podział zysku: Propozycja podziału zysku lub pokrycia straty Zarząd LSI Software S.A. biorąc pod uwagę obecne możliwości finansowe Spółki oraz dokonaną w dniu 1 lutego 2017 roku transakcję nabycia udziałów PPW "GiP" Sp. z o.o. rekomenduje przeznaczenie zysku za rok 2016 na utworzenie kapitału rezerwowego z przeznaczeniem na realizację programu nabywania akcji własnych Spółki.
koleg bzdury pisze...O ile pamiętam to siewiera skupował akcje po minimach , chyba w granicach 3.5 do 4.50 zeta...Teraz też tak będzie....zaniży wartość gdy będzie chciał kupić.....I ten marazm będzie trwał miesiącami...Niestety