Wyobraźmy sobie firmę która ma przychody ze sprzedaży w IQ 2016 164 mln złotych a kosztów ze sprzedaży 152 mln zł co daj nam zysk ze sprzedaży brutto 12 mln zł.... a teraz firma publikuję raport za IQ 2017 przychody ze sprzedaży spadają tj. 36 mln zł koszty 28 mln zł zysk ze sprzedaży 8mln zł. To wartość firmy powinna spaść o 80 % ? Pozdrawiam liczę na konkretne odpowiedzi. :)
Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie jaki procentowy udział w zysku mialy poszczególne działy. Jak udało mi się ustalić z początkiem 2016r udział w zysku ze sprzedaży w segmecie biżuteria wynosił ok 30% a w segmecie hurtowy obrót metalami 70%. Ta proporcja jednak ulegała stałej poprawie na korzyść handlu biżuteria ( Nowe sklepy w tym roku takze parę placowek). Dodatkowo widac ta zmianę po wzroście sprzedaży o ok 60% w tym roku w dziale biżuteria. Reasumując spółka według mnie zarobi ok 10 mln zł netto. Nie liczę na umowę z nowym dostawcą bo to myślę że miało tylko uspokoić rynek choc takie info napewno bylo by impulsem do wzrostow. Dlatego uważam że w krótkim okresie 15zl za akcje będzie.
Wydaje się, że w obecnej sytuacji pozostaje tylko czekać, bo jakiekolwiek nerwowe teraz ruchy na pewno nie będą dobre. Jeśli ktoś ma akcje i nie musi sprzedawać to trzymać.
Wyniki I kw 2017, bardzo uogólniając, porównaj z IV kw 2016. Jak by nie patrzeć to wartość firmy wzrosla o ten wynik I kw 2017, gdyż powiekszy on kapital wlasny.. Nie nastąpi spadek wartośc firmy a tylko spadek przyrostu wartości firmy. Może to być ale nie musi spowodowane niekorzystną sytuacją, aczkolwiek może to być sytuacja jednorazowa. Spadek wartości firmy nastapi jeżeli wystąpi strata w kolejnym kwartale, bo wowczas w kwotach bezwzględnych spadnie kapital wlasny firmy.