Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek. PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20. Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku od piątku do niedzieli 09.04.2017 do godz. 24. Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU. Proszę pamiętać i stosować następujące zasady. JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK. Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW.
Podsumowanie ubiegłego tygodnia znajduje się na końcu tego wątku: https://www.bankier.pl/forum/temat_wigometr-inwestorow-indywidualnych-3-04-7-04-2017r,5236181,1.html
W skali tygodnia WIG wzrósł o 1376,61 pkt, i wynosi 59287,92 pkt, WIG20 w skali tygodnia wzrósł o 72,37 pkt i wynosi 2248,33 pkt, FW20 w skali tygodnia wzrósł o 56 pkt. i wynosi 2233 pkt.
rocznej podawanej przez GUS. Ostatni miesiąc pokazuje, że wzrosty/spadki indeksów częściej są wyższe niż roczna inflacji, która wynosi około 2% oraz wyższa niż roczne oprocentowanie lokat w bankach. Ten tydzień też potwierdził, że można uzyskać większą tygodniową stopę wzrostu na GPW niż wynosi roczna stopa lokat w bankach.
W skali tygodnia WIG wzrósł o 1.376,61 pkt, czyli o 2,38% i wynosi 59.287,92 pkt, WIG20 w skali tygodnia wzrósł o 72,37 pkt, czyli o 3,33% i wynosi 2.248,33 pkt, FW20 w skali tygodnia wzrósł o 56 pkt,czyli o 2,57%i wynosi 2.233 pkt.
Jest ryzyko jest też przyjemność kontrolowania przyrostu Prywatnego Kapitału Emerytalnego (PKE). Na początku lat 90-ych, gdy inflacja roczna była na poziomie 40-60% przyrost kapitału o 100% mógł satysfakcjonować. Teraz, gdy inflacja wynosi około 2% przyrost PKE o 20-30% jest do zaakceptowania. Ale jak to bywa w życiu nie wszystkim dane jest uzyskać takie wartości (patrz przykłady podane na wątku FW20 - kol. ostrego w ubiegłym tygodniu).
sytuacja jest bardzo niejasna bo jak przyjąć wzrost między 12/20 marca jako trzy falowy na dziennym widoczne co by wskazywało na korektę pędzącą zakładam Bw4 po czym nastąpiła 5-ka jako awCw4 3-falowe bwcw4 i 5-fal jako cwcw4 na koniec miesiąca co by skutkowało tym że od 3 kwietnia zaczęliśmy kolejną falę wzrostową natomiast na mniejszym interwale np h2 widać że ten wzrost 12/20 ma pięć fal więc należałoby założyć iż był to wzrost kończący długą 3 podfalę i po 20 rozpoczęliśmy korektę w fali 4 wtedy sekwencja spadku do końca miesiąca byłaby korektą 5-3-5 jako Aw4 obecny wzrost to jakaś forma Bw4 i czeka nas Cw4 opcji więcej coś trzeba obstawić za pierwszym wariantem faza cyklu koniunkturalnego która sprzyja gpw (faza przechodzenia z akcji do towarów ) duży pesymizm oraz znaczny wzrost w bieżącym tygodniu i postawiłbym na ten scenariusz ale przekonały mnie do drugiego scenariusza klasyczny rozkład obrotów ewentualnej rgr (nie płaci w trendzie wzrostowym :)) oraz szerokość rynku i piątkowy spadek pko bp a jak wielu zauważyło wig20 bardziej chodzi jak pko bp niż odwrotnie.
Wyłamię się tym razem ze swojej konsekwencji. Tym razem po raz pierwszy od wielu tygodni stawiam na spadek, bo gdzie się nie spojrzy to pachnie prochem. A otoczenie ekonomiczne to tylko element składowy. Giełda lubi spokój, a gdzie ucho nie przyłożysz to ... coś słychać. Trump bombarduje lotnisko, fregata płynie do K. Płn., terroryści uczą się jak wybijać maksymalnie dużo Europejczyków, zbliżające się wybory na zachodzie i ogólnie coraz mniej stabilności, co może powodować nawet kilkudniowe dość dotkliwe spadki. Z drugiej strony nie ma paliwa do dalszych energicznych wzrostów i ostatni argument to wiosna. 21 marca 1994 roku był dla mnie bardzo bolesnym doświadczeniem. Wówczas dotarło do mnie, że poza wzrostami są również i mocne spadki. Pozdrawiam wszystkich.
Łączna liczba zaliczonych wpisów wynosi - 35 (wzrost o 1 wpis w stosunku do ubiegłego tygodnia). Za WZROSTEM - 13 wpisów, 37,14% udział w łącznej liczbie wpisów, Za SPADKIEM - 22 wpisów, 62,86% udział w łącznej liczbie wpisów. W tym tygodniu WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH spadł o 19,83 pkt w stosunku do ubiegłego tygodnia i wynosi (-) 25,71 pkt. W ubiegłym tygodniu wynosił (-) 5,88 pkt.
Dnia 2017-04-10 o godz. 09:36 amikip napisał(a): > ale różnica dość zasadnicza czy było zero czy minus w poprzednim tygodniu - zaza ?
Ze stałymi uczestnikami WII nie mam problemu. Problemem są osoby z doskoku i niekwalifikowane. W tym przypadku problemem był Sebix. Ale już poprawione i skorygowane. Ubiegły tydzień był na ZERO.
rzeczywiście ja tego nie wyłapałem, po pojawieniu się nowego WII robię sobie zakładkę i potem na forum fw20 wchodzę dopiero w poniedziałek żeby otworzyć ostrego ale nie przyglądam się specjalnie temu co na dole może zapytać kb czy miał to być głos na WII pozdrawiAM -