na pewno ciekawy zasięg ruchu jest, wystarczyło czekać, ciekawe ile osób się poddało albo posłuchało naganiaczy na spadki....gdy tutaj generalnie zapowiadają się kolejne lata tj 2018-2019 bardzo dobrze
Parę miesięcy temu co niektórzy pisali, że 2018-2019 zapowiada się bardzo dobrze. Co się zmieniło od tego czasu ? Co wskazuje na to, że w 2018 i 2019 będzie źle ?
Dnia 2017-10-30 o godz. 12:19 ~dejavu napisał(a): > Parę miesięcy temu co niektórzy pisali, że 2018-2019 zapowiada się bardzo dobrze. Co się zmieniło od tego czasu ? Co wskazuje na to, że w 2018 i 2019 będzie źle ?
np drenowanie spółki z kasy przez duże dywidendy, rosnące zadłużenie, bardzo prawdopodobne przesunięcie się terminów sprzedaży pewnych projektów, wypuszczenie około 10% akcji przez głównego akcjonariusza po cenie niższej niż była aktualna w tamtym momencie cena rynkowa sygnalizując jednak, że może coś być nie do końca ok oraz wiele nie jasnych komunikatów, jak i przesłanki sugerujące, że może być prędzej gorzej niż będzie lepiej, to, że wcześniej wyglądało, że czekają nas świetne czasy, nie oznacza, że nie może to się zmienić...wszystko zależy od tego co się wydarzy...a, że podaż jest większa o wiele niż popyt, to też nie wróży nic dobrego , gdyż osoby związane z zarządem itp, raczej by kupowały gdyby było super...a te obroty sugerują, co innego...insiderzy zawsze byli i będą... a fakt, że nie rośnie kurs w tej okolicy też coś oznacza...
Voodzu,czyli uważasz,że zakup przez członków zarządu tych ca 700 tys.sztuk to psychologiczna ściema ,by za wszelką cenę trzymać kurs?
To ja się k.pytam, w co tu się gra?-Akcjonariusz mniejszy finansuje aktywa spółki po to,aby ta robiła go w c.zamiast po ludzku przyznać się do przeinwestowania,przeobligacjowania a nade wszystko do zbliżającego się kryzysu u nas, o którym nagle gęsto w sieci i że się nie wyrobi.Czy tak?
Tracę nerwy.bywajcie
Voodzu, piszesz: 1. drenowanie spółki przez duże dywidendy - ok., ale wiosną 2017 r. było już po dużych dywidendach, a jak zarząd zarekomendował za 2017 r. "tylko" 0,50 zł dywidendy to było wielki rozczarowanie, ale niektórzy jednak widzieli w tym whamowanie rozdawnictwa i przyjęli to jako dobry sygnał, 2. rosnące zadłużenie - ok. ale obligacje poszły jak ciepłe bułki i ci co to kupili nie kupowali chyba kota w worku - jeśli było inaczej to dziwię się tym co wydali miliony na straty 3. prawdopodobne przesunięcie terminów sprzedaży pewnych projektów - ok. ale których i o ile, rok, dwa, czy kwartał, dwa kawrtały. 4. wypuszcznie 10% akcji po cenie niższj niż była wówczas rynkowa - ok. tu zgoda, też tego nie kumam. Ogólnie też zakręcony jestem, ale tak czarno tego wszystkiego nie widzę jak Ty. Natomiast jak okaże się, że naprawdę grają pod wycofanie Spółki z giełdy (w co nie wierzę) i dołują kurs pod niskie wezwanie, to to będzie jednen z większych wielu "przekretów" w naszej piaskownicy. Ja natomiast bardziej stawiam na jakieś gry pod zakup innej spółki z branży - LCC Corp, Polnord ?
Dnia 2017-10-30 o godz. 18:31 ~dzek napisał(a): > Voodzu, piszesz: > 1. drenowanie spółki przez duże dywidendy - ok., ale wiosną 2017 r. było już po dużych dywidendach, a jak zarząd zarekomendował za 2017 r. "tylko" 0,50 zł dywidendy to było wielki rozczarowanie, ale niektórzy jednak widzieli w tym whamowanie rozdawnictwa i przyjęli to jako dobry sygnał, > 2. rosnące zadłużenie - ok. ale obligacje poszły jak ciepłe bułki i ci co to kupili nie kupowali chyba kota w worku - jeśli było inaczej to dziwię się tym co wydali miliony na straty > 3. prawdopodobne przesunięcie terminów sprzedaży pewnych projektów - ok. ale których i o ile, rok, dwa, czy kwartał, dwa kawrtały. > 4. wypuszcznie 10% akcji po cenie niższj niż była wówczas rynkowa - ok. tu zgoda, też tego nie kumam. > Ogólnie też zakręcony jestem, ale tak czarno tego wszystkiego nie widzę jak Ty. Natomiast jak okaże się, że naprawdę grają pod wycofanie Spółki z giełdy (w co nie wierzę) i dołują kurs pod niskie wezwanie, to to będzie jednen z większych wielu "przekretów" w naszej piaskownicy. Ja natomiast bardziej stawiam na jakieś gry pod zakup innej spółki z branży - LCC Corp, Polnord ?
Ad 1. myślałem o tym w kontekście przekazywania kasy na dywidendę oraz finansowanie dalszych inwestycji z pozostałej części zysku.... przy aktualnych zyskach.. to nie wystarczy, więc zadłużenie będzie rosnąć... prowadząc do spadków i skoków przy dywidendach, więc w tym momencie bycie na dłużej może być mniej opłacalne niż obracanie kapitałem.. Ad.2 część obligacji była łapana przez podmioty z grupy Ad.3 myślę, na tę chwilę o około rok w przypadku np niektórych biurowców, ciężko powiedzieć co będzie z galeriami... Ad.4. ja zawsze zastanawiam się co może być najkorzystniejsze dla głównego i jak może chcieć wy.... mniejszych....natomiast same przejęcia, jakoś mi nie pasują - łączenie 2 firm proces czasochłonny i kosztowny - realne zyski przychodzą po 2-3 latach, natomiast samo echo jest już na tyle duże, że samo może sobie radzić bez takich przejęć, chyba że chodzi o bank ziemi, bo finansowanie to ma z GPRE, EPP, obligacji, kredytów itp. może jednak należałoby tą dyskusje jeżeli będzie taka potrzeba prowadzić w jakimś bardziej "bieżącym" wątku... ja ten wątek sobie odpuszczam
Zbliżamy się do "magicznego" poziomu 6,13zł. Krótkoterminowo bardzo ciekawe miejsce.. Zobaczymy czy baton nie zniknie lub czy jesteśmy w stanie go pokonać.
Może po kilku dobrych sesjach z dobrymi obrotami któryś fund pojawi sie w akcjonarjacie albo już obecny zwiekszy stan posiadani. To mogłby być dobry impuls do kolejnych wzrostów.
jak mi brat (też developer) odda case, a odda (mówi że w połowie kwietnia) to ten baton na 6,13 łyknę i postawię jako wisienkę na moim torcie Echowskim. .....tak na powitanie rapportu.
Dnia 2017-04-07 o godz. 16:00 tomasino napisał(a): > jak mi brat (też developer) odda case, a odda (mówi że w połowie kwietnia) to ten baton na 6,13 łyknę i postawię jako wisienkę na moim torcie Echowskim. .....tak na powitanie rapportu.
A z bratem nie robi się biznesów/Jak starszy, to uważa że jest mądrzejszy :))
Dnia 2017-04-07 o godz. 16:10 ~axaa napisał(a): > Dnia 2017-04-07 o godz. 16:00 tomasino napisał(a): > > jak mi brat (też developer) odda case, a odda (mówi że w połowie kwietnia) to ten baton na 6,13 łyknę i postawię jako wisienkę na moim torcie Echowskim. .....tak na powitanie rapportu. > > A z bratem nie robi się biznesów/Jak starszy, to uważa że jest mądrzejszy :))
Oj, starszy starszy ! ale żadnych biznesów w rodzinie, broń boże. Ot po prostu zabrakło mu kasy do skończenia budowy. No juz skończył i chyba nawet kilka mieszkań sprzedał więc chyba z górki. A tu będziemy mieli 3 m-ce żniw.