Dzisiaj mamy bardzo dobre warunki dla branży części. Zalew samochodów używanych z importu itd. Obawiam się jednak, czy jak wejdzie akcyza na samochody importowane, przycisną z kontrolą na SKP (patrz ostatni raport NIK), wprowadzą krajowe homologacje części (nie będzie już można tak łatwo i tanio handlować markami własnymi) to czy cały ten biznes nie siądzie. Ludzie zamiast kupować stare samochody, będą brać w leasing i użytkować zamiast posiadać.
Kto będzie brał w leasing? Zwykły, szary Kowalski? Haha :) Raczej nie...
... a to, że przycisną kontrolę na SKP, to dobrze, bo trzeba będzie wymienić kilka części żeby samochód był sprawny (a nie jeżdżące zwłoki przechodzące przeglądy), więc to raczej zdecydowanie na plus jeżeli chodzi o rynek części zamiennych
Zastanów się co piszesz, ludzie którzy biorą w lizing nie kupują starych samochodów i to nie są ci co kupują części, tak że twój wywód nie ma większego sensu. Myślę że części do samochodów będą się miały dobrze jeszcze długo, 500+ zwiększyło zapotrzebowanie i Autopartner idzie w dobrym kierunku a chwilowa zadyszka to wynik sprzedaży sporej ilości akcji motywacyjnych, które zresztą nie kupuje ulica a biznes. Firma rozwija się prawidłowo i pod koniec roku akcje będą moim zdaniem sporo wyżej.
Myślę, że firma będąca spółką giełdową, powinna dalej patrzeć w przyszłość niż 2-3 lata. Wiadomo, że to o czym pisze nie wydarzy się jutro.
Zaostrzone kontrole na SKP spowodują, że posiadanie starego samochodu stanie się nieopłacalne. Dzisiaj te samochody jeżdżą, ale jak ktoś by je miał naprawić tak, żeby serio przeszły rzetelny przegląd - w większości przypadków ich naprawa przekroczyłaby ich wartość - bo zazwyczaj są już nienaprawialne (pokorodowane samochody w których wszystko się trzyma na słowo honoru). Homologacja części może spowodować, że chińskie produkty będą droższe, więc marki własne pójdą w górę. Walka z szarą strefą spowoduje, że Kowalski nie będzie miał pana Zenka z garażem który zamontuje klocki maxgira za flaszkę - znowu koszty posiadania starego samochodu wzrosną.
Wszystkie te czynniki po kolei będą sprawiały, że posiadanie starego samochodu stanie się bardziej kosztowne i nieopłacalne. Tymczasem dealerzy opracowują coraz bardziej atrakcyjne programy wynajmu długoterminowego - w pakiecie serwis (w ASO) ubezpieczenie itd.. a jak się wynajem skończy to wymiana na kolejny nowy samochód, bo poprzedni po przejechaniu 100-200 tys km nadaje się już na śmietnik (to nie te czasy kiedy Mercedes przejezdzał milion km)
Kolego co ty opowiadasz jakie auta elektryczne???? wiesz jaka moze być cena? gdzie bedziesz ładował?? nie pisz glupot za 3 lata w Polsce nie bedzie aut elektrycznych
az sie zdziwicie o ile ludzie wyrejestrowali starych samochodow jak dziadek mial strare auto to obecnie nawet jak nie jezdzi to go kosztuje ponad 1000zł w wiekszosci oc i przeglad przekracza wartosc auta taniej bedzie jezdzic taksówka niz trzymac trupa
Tak tak a przychody z roku na rok coraz większe. Myślicie że tam pracują jelenie? Czasy będą się zmieniać to i Apr zmieni swoją ofertę serwisy itd! Powiedzcie lepiej po ile się ustawili co niektórzy żeby kupić akcje, a nie straszcie.
Jelenie może i nie, ale do intercarsu jeszcze im jest dość daleko. Zwróccie uwagę, że intercars dostrzega to co pisał Obserwator i już przygotowuje się do zmian na rynku rozwijając usługę wynajmu samochodów. ale AP jak zwykle krok za IC
Ciekawy artykuł z dzisiaj: http://motofocus.pl/informacje/nowosci/53901/kto-decyduje-o-losie-warsztatow
Zdziwiłem się jak dzisiaj sprawdziłem, że autopartner nie należy do żadnego stowarzyszenia firm z branży. W czasach kiedy odpowiedni lobbing to podstawa, to trochę jak płynąć statkiem po oceanie bez kompasu.
"Przynależność do organizacji branżowej dystrybutora lub producenta części motoryzacyjnych to także jasny sygnał do potencjalnych inwestorów oraz partnerów biznesowych, że dana firma poważnie myśli o swoim biznesie w dłuższej perspektywie. Nie ma tego ryzyka, że prześpi nadchodzące zagrożenia, które mogłoby negatywnie wpłynąć na prowadzony biznes."
Przypomnę tylko, że Fota do końca nie przystąpił do SDCM.
Ja się nie dziwię! Nie wiem jak w tej branży, ale większość stowarzyszeń branżowych to fikcja! nastawiona na konferencje, wyjazdy, sympozja =imprezy! Bez wymiernych efektów, dobry PR i tyle w temacie, niestety…
22-24 Września kolejne targi IC. Znowu zacznie się czas dla producentów części, dystrybutora, różnych stowarzyszeń itd. na gratulacje i poklepywanie po ramieniu. C2H5OH i tego podobne będzie się lało... A dal zwykłego robola żniwa na tandetne gadżety!