dzieki za link...
tak sobie mysle ze solowow skupi akcje od funduszy, to bedzie akurat kwota jakis 250 mln akcji po 7 zlotych za kazda, najwyzszy kurs w historii i na pewno fundy na to pojda. zreszta cena skupu (wezwania najpewniej) bedzie ustalona na walnych przez same fundusze i glownego akcjonariusza, realnie na pewno jakies 6.60. Zastanawiam sie natomiast jak to wplynie na kurs w srednim terminie, bo to wcale nie jest takie oczywiste... oby nie zdechly obroty jak to ma miejsce na przyklad na mercorze, gdzie nie ma komu sprzedac akcji.
A jeśli skupi sam swoje akcje i wyprowadzi 1,75 mld ze spółki w ten sposób na swoje prywatne konto???????????????????????? Zastanawiam się , czy może tak ?????
To mu się nie opłaca, bo jego udziałów jest najwięcej. Przy skupie ten, kto ma więcej, zyskuje również nieproporcjonalnie więcej. Skupując sam od siebie i umarzając, powiększyłby udział innych w przyszłej dywidendzie - swoim kosztem.
Jeśli skupuje się, powiedzmy 10% akcji, to najwięcej zyskuje ten, kto ma najwięcej akcji. Dlatego, jeśli cena skupu jest względnie niska i do tego są spodziewane przyszłe zyski (firma inwestuje), to opłaca się bardziej skupić od innych i umorzyć.
Niby logiczne i wszystko się zgadza. Teoretycznie i praktycznie lepiej wypłacić sobie dywidendę , bo podatek mniejszy i więcej kasy zostanie w kieszeni . Poza tym sprzedać ponad miliard akcji nie ma komu. Wartość firmy papierowa do momentu kiedy się nie zjawi kupiec. Miałem toto w grudniu 2015r. po 3,65 zł , ale się wystraszyłem jak DaX i SP500 przebiły na wykresie miesięcznym średnią dwudziestosesyjną i sprzedałem ze stratą po 3,35 zł na samym dołku. Teraz cały rynek jakiś taki do bani , jak mi wzrosną ceny posiadanych spółek to wychodzę poza rynek całością kapitału i czekam na krach rok, dwa, nawet trzy lata. Lepiej mieć całość kapitału niż patrzeć jak topnieje. Już raz to przerabiałem . Patrzyłem jak głupi gdy wszystko spadało i zamiast sprzedać to trzymałem do samego dna , a spadało do minus 90 % . A wracają do SNS myślałem ,że będzie większy popyt. Niby jest czas do 8 maja do walnego.