Mnie się zdaje,że to może być gra pod dywidendę. Im niższy kurs,tym % dywidendy będzie wyższy. To robi dobre wrażenie,więc wzrost kursu może być większy po publikacji. Ale też możliwe,że dywidenda będzie niewielka,z uwagi na gorsze wyniki w 2016. Ale poniżej 0,25 Euro (ok. 1 zł.) raczej nie będzie.
Zysk netto w jednostkowym mają trochę ponad 10mln euro,akcji 20 mln szt.Na inwestycje raczej nie ma co liczyć.To firma handlowo-dystrybucyjna i zysk idzie do akcjonariuszy.W umowie między Inter rao a litewskim funduszem maja nie mnie niż 70 % na dywidendę.Zaraz będzie wiadomo (pewnie w piątek) jak ogłoszą termin WZA i propozycję draft distribution.
0.51 eurocentów czyli ok 2.2.zł.Powinni wypłacać w innym terminie.Na wiosnę z reguły złotówka idzie w górę,byłoby parę gr więcej:)Srednio zarabiają w gotówce(a nie na papierze jak nasze energetyczne spółki) ok.2.5 zł/akcje.Jak rubel spada to więcej,jak rosnie to mniej.Ciekawe co za defraudant sprzedaje po 13 zł,a właściwie po 11zł bo z dywidenda za 2016r?
Dnia 2017-04-19 o godz. 15:10 ~eK napisał(a): > Wszyscy czekają na zatwierdzenie dywideny i wyniki za I kwartał .
Ja tam nie czekam tylko kupuję, ile dywersyfikacja pozwala . Dzisiejsza cena to ok.3 euro ,a za miesiąc ok.2.5 euro bo cena jest jeszcze z dywidendą za 2016r..Jak jest propozycja wypłaty 51 eurocentów ,to chyba ją przegłosują skoro mają 80 % akcji.:)Od czasu jak zarabiają na Litwie w euro to w pierwszym roku było 56 eurocentów,póżniej 80.5 eurocentów a za 2016 jest 51 eurocentów.Razem 1.87.5,średnia 62.5 eurocenta rocznie.Jak firma zarabia i płaci ponad 60 eurocentów to akcje raczej powinny być wyceniane 10-12 euro a nie 2,5 euro.W 1.87euro zysku tylko 5 eurocentów jest z wiatru a od 2020 r powino już być ekstra 20 eurocentów rocznie.Mają dużą farmę wiatrową (30MW) która ma kredyt.Wiatr im dmucha 5-6 mln euro rocznie.Z tego spłacają 3.3 mln euro kapitału + kilkaset tys odsetek co roku.Zostało im jeszcze ok,10 mln euro,ostatnią ratę spłacają 06.2020. i wiatr już będzie dmuchał na dywidendy.
Problem z wycena dla tej spolki jest taki ze ona faktycznie nie ma majatku likwidacyjnego, bardzo szybko w przypadku problemow moze jej dzialanosc byc nic nie warta. Poki zarabiają i dzielą się dywidenda jest to jednak kura znosząca złote jajka.
Taka spolka jest warta tyle co przyszle przeplywy dla akcjonariuszy - zakladajac 2 PLN, potrzeba okolo 6 lat co daje sensowna wycenie. Gdyby jednak spółce udało się otrzymać przyrost zysków, a co za tym idzie także przyrost dywidendy kurs akcji napewno zmieni trend na pro wzrostowy.
Dnia 2017-04-20 o godz. 11:59 ~dex napisał(a): > Problem z wycena dla tej spolki jest taki ze ona faktycznie nie ma majatku likwidacyjnego, bardzo szybko w przypadku problemow moze jej dzialanosc byc nic nie warta. Poki zarabiają i dzielą się dywidenda jest to jednak kura znosząca złote jajka. > > Taka spolka jest warta tyle co przyszle przeplywy dla akcjonariuszy - zakladajac 2 PLN, potrzeba okolo 6 lat co daje sensowna wycenie. Gdyby jednak spółce udało się otrzymać przyrost zysków, a co za tym idzie także przyrost dywidendy kurs akcji napewno zmieni trend na pro wzrostowy. >
Ta spółka akurat ma majątek a w porównaniu do CD Projektu,Livechatu i setek innych firm olbrzymi:)Na majątek likwidacyjny czy nawet wyniki finansowe nauczyłem się nie zwracać uwagi.Tylko dywidendy,zmniejszenie zobowiązań czy skupy akcji do umorzenia.Jak firma (nie dotyczy start-upów czy w mocnym rozwoju) nie płaci dywidendy,albo płaci małą część wykazywanych zysków, to z reguły jest firmą złodziejską (okradaną przez np.głównego akcjonariusza) albo wykazuje zawyżone zyski(tych jest zdecydowana większość)Firmy wykazują np.100 mln zysku a na dywidendę 20mln.Po roku to samo.W trzecim też z tym że zrobią odpisy poza rachunkiem wyników i wk masz taką samą jak na początku. Jeden raz się spotkałem że spółka miała słabe wyniki,duży majątek a akcje były wyceniane na ok.0.2 wk. Akcjonariusze przegłosowali likwidację firmy,sprzedali majątek i wypłacili sobie dużo więcej niż był kurs na GPW. To było bardzo dawno, firma robiła w branży spożywczej (jakieś osłonki do wędlin) .Jak dobrze pamiętam to nazywała się Dekpol.Ostatnio fair było też na Ialbatros.Sprzedali wszystko a kasę wypłacili akcjonariuszom w wezwaniu P.S.Tam też nie było majątku tylko pomysł,realizacja kontrakty itp. a sprzedali za 140 mln zł.Wracając do IRL mi wychodzi zwrot w 4 lata i 1 miesiąc.Zobaczymy.