• świetny raport! Autor: ~Aleksander [31.1.94.*]
    świetny raport, gratulacje dla Zarządu Spółki!

Świetnie, że spółka bardzo solidnie przyłożyła się też do opisania wyniku. W raporcie jest wiele bardzo interesujących informacji, ale szczególnie moją uwagę zwróciły te:

Spółka w ubiegłym roku odnotowała rekordowy zysk netto w wysokości 1 645 tys. zł. Na wynik przede wszystkim miał wpływ stabilny rozwój serwisu internetowego ifirma.pl (w szczególności usług Biura Rachunkowego ifirma.pl) generującego 88% zysku brutto ze sprzedaży. Przychody serwisu wzrosły o 18,65% stanowiąc 76% całkowitych przychodów Spółki.  

Zarząd Spółki zakłada, że sytuacja finansowa w 2017 roku będzie nadal stabilna, a rok 2017 zakończy również zyskiem. Dlatego Zarząd będzie nie tylko rekomendował wypłatę dywidendy za 2016 rok, ale również utworzenie Funduszu Dywidendowego w 2017 roku, aby wypłacać ją kwartalnie.   

(mój komentarz: jeśli ifirma generuje taką część wyniku, a rok w rok przychody z tego biznesu rosną ze sporą dynamiką, to jestem spokojny o dane za 2017 r., szczególnie w kontekście poniższych informacji):

Do zdarzeń po dniu bilansowym, które mogą istotnie wpłynąć na działalność Spółki należy: - podwyżka cen usługi BR ifirma.pl

– od stycznia 2017 obowiązuje nowy cennik usług biura rachunkowego. Zostały podniesione ceny pakietów MINI i MIDI odpowiednio z 80 zł i 110 zł netto na 89 zł i 119 zł netto, dzięki czemu spodziewany będzie wzrost rentowności w tym obszarze.

- znaczące ograniczenie kosztów serwisu iPakiet.pl – w 2016 roku serwis iPakiet.pl otrzymał jako produkt finalny kształt. W 2017 roku Spółka nie planuje ponosić kosztów jego dalszego rozwoju a jedynie koszty bieżącej obsługi serwisu, w związku z tym w roku obrotowym 2017 szacuje się, że nastąpi ograniczenie kosztów na tej działalności o około 300 tys. zł.

• Re: świetny raport! Autor: ~Grzegorz [83.20.18.*]
    Na Bankierze jeszcze nie ma publikacji, jest w Interii. Jeśli ktoś nie czytał - polecam! REWELACJA.
    http://mojeinwestycje.interia.pl/news?inf=2494686
    Kiedy 3 z przodu?
  • Re: świetny raport! Autor: ~modmot [178.36.5.*]
    Faktycznie - raport świetny, ale nie będę ukrywał, że trochę mnie to zmartwiło, bo teraz (wizja kwartalnej dywidendy) może być już ciężko dokupić jakieś akcje (10000-20000 sztuk) w okazyjnej cenie w okolicy 1zł (do 1,26zł) {limit ceny okazyjnej to moje indywidualne widzimisię}.
  • Re: świetny raport! Autor: ~Grzegorz [83.20.18.*]
    Dlaczgo po takich wynikach stoimy z kursem? Przecież nie powie ikt, że wyniki są już w cenie. Nie takie. Szczatkowo podano je w charakterze prognozy w lutym, dziś mamy całe spektrum i... Może kopnie po południu lub w poniedziałek z rana. Jak już pisałem, 3 ł to minimum po takich wynikach. Pozdr.
  • Re: świetny raport! Autor: ~ben [83.5.130.*]
    myślę, że musi upłynąć trochę czasu zanim ludzie przekonają się do PWR. To mało znana spółka, która ostatnio przyciągnęła trochę spekuły.
    Dlatego kwartalna dywidenda może być strzałem w 10 bo przyciągnie inwestorów na dłużej i 2-3 sesje. Free float sie zmniejszy i będą szanse na może wolniejszy ale stabilny wzrost
  • Re: świetny raport! Autor: ~Aleksander [31.1.94.*]
    dla tych co patrzą na spółkę długoterminowo, a ja tak patrzę, sugeruję spojrzeć jak wyceniane są inne spółki z GPW oferujące usługi abonamentowe. Mam na myśli:

Livechat
    Fachowcy.pl
    IMS

Oczywiście, każda z tych spółek oferuje innego rodzaju produkt. Najbliżej mi natomiast do porównania do Fachowców, którzy oferują produkt głownie dla małego biznesu (choć inny produkt niż PWM).

Na ten moment pod względem wyceny (w porównaniu z ww. podmiotami) Power Media jest niekwestinowanie najtańszą spółką, z dużym zasobem gotówki, ze stabilnie rosnącym wynikiem, dobrze zarządzaną, płacącą dywidendę. Jeśli nie dzisiaj, czy jutro, to za tydzień lub miesiąc kolejni inwestorzy to dostrzegą. Kiedyś sypaczowi skończą się akcje.
  • Re: świetny raport! Autor: ~Grzegorz [83.23.202.*]
    Nic dodać nic ująć. Dokładnie tak. Wzrosty, czyli właściwa reakcja na to co dzieje się w spółce, poparta b. dobrymi wynikami, mogą zacząć się w każdej chwili. Może dziś, jutro. 3 zł powinno być szybko, dalej powoli, spokojnie.
  • Re: świetny raport! Autor: ~Aleksander [46.76.118.*]
    żeby jeszcze lepiej zobrazować to co napisałem wcześniej myślę, że warto spojrzeć na poniższe cyferki:

Power Media: C/Z = 9,3   C/WK = 2,3

IMS:                C/Z = 21,5  C/WK = 7,3
    LIVE Chat:      C/Z 34,6      C/WK = 41
    Fachowcy:      C/Z brak (Spółka miała w 2016 spore straty), C/WK = c/WK 68

Myślę, że te liczby jednoznacznie pokazują gdzie jesteśmy i gdzie moglibyśmy być, gdybyśmy choć w części zbliżyli się wskaźnikami do firm działających w oparciu o systemy abonamentowe

• Re: świetny raport! Autor: ~ben [213.227.87.*]
    podpisuje się pod tym dwoma rękami, ale myślę, że rynek (jako ludzie) potrzebują jeszcze jednego kwartału na potwierdzenie tej korzystnej zmiany jaka zaszła w spółce. Za długo się to kisiło i dłużej potrwa zanim w świadomości  graczy zafunkcjonuje PWR. Trzeba cierpliwie czekać
  • Re: świetny raport - sygnal AT Autor: ~Grzegorz [83.23.219.*]
    Jeśli kierować się sygnałami AT wg biznes radaru to od dziś mamy "mocne kupuj", co w świetle tego o czym piszemy wyżej nie powinno dziwić.
    http://www.biznesradar.pl/notowania/POWER-MEDIA#1d_lin_lin
  • Re: świetny raport - sygnal AT Autor: ~predat [194.181.148.*]
    a nie lepiej kierować się zdrowym rozsądkiem?
  • Re: świetny raport - sygnal AT Autor: ~Grzegorz [83.23.219.*]
    Najlepiej. Wskaźniki to tylko podpowiedzi, które bierzemy pod uwagę lub nie. W każdym razie przed nami wzrosty, tylko pytanie o dystans. O tym jednak pisaliśmy wszyscy po trochu wyżej.
  • Re: świetny raport - sygnal AT Autor: ~Conrad [94.254.162.*]
    Albo soadki, chlopie
  • Re: świetny raport - sygnal AT Autor: ~modmot [178.36.5.*]
    Dnia 2017-03-28 o godz. 19:59 ~Conrad napisał(a):
    > Albo soadki, chlopie

Też bym sobie powiększył pakiecik, który posiadam :), ale w pierwszym półroczu 2017 nie widzę na to szans.
[x]
IFIRMA 0,34% 29,65 2025-12-04 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.