• wycena Autor: ~łoś_luzak [46.112.98.*]
    Redan ma prawie 19 milionów akcji TXM. To po kursie 5,55 daje wartość prawie 105 milionów. Jednocześnie cały Redan wyceniany jest na ok. 71,5 miliona. Z tego wynika, że wartość części modowej wynosi -33,5 miliona (słownie: minus 33,5 miliona).
    Nie chce mi się sprawdzać, ale w księgach część modowa ma wartość pewnie gdzieś ok. 33,5 miliona.
    Jako, że ja jestem tylko prostym chłopem z wioski, chciałbym poprosić ekspertów o wyjaśnienie jak coś warte 33,5 miliona może być wyceniane na-33,5 miliona.
    I to w sytuacji gdy część modowa zanotowała gigantyczną poprawę. A gdyby nie wymuszone silne wyprzedaże w pierwszym kwartale tamtego roku, to być może zanotowałaby jakiś symboliczny zysk (albo przynajmniej się o niego otarła). I w sytuacji gdy wyniki za pierwsze miesiące wskazują na to, że pierwszy kwartał w tym roku będzie o wiele lepszy niż w tamtym.
    I jeszcze coś. Gdyby część modowa była wyceniana osobno, to wartość jej akcji mogłaby spaść maksymalnie do 1 grosza. Ale na pewno tak nisko by nie spadła, bo takiej wyceny nie mają nawet zbankrutowani bankruci. Więc o co tu chodzi? Dlaczego coś co w sytuacji gdyby było wyceniane osobno warte byłoby co najmniej kilkanaście milionów (sam sklep internetowy jest wart z 20 milionów), w sytuacji jaka jest wyceniane jest na -33,5 mln?
    Czyżby ten francuski polityk, który powiedział:
    "W społeczeństwie jest jakieś 5% ludzi inteligentnych, a reszta to idioci. Dlatego ja robię kampanię wyborczą skierowaną do idiotów."
    miał rację?

• Re: wycena Autor: ~Martines [194.33.73.*]
    Inwestorzy odwrócili sie od redanu . Po pierwsze brak wyników. Po drugie dziwne transakcje za wschodnim granicą i tamtejsza strata . Po trzecie mało wiarygodny prezes . Po czwarte próba wywalenia z giełdy . Można by tak długo wymieniać . Bedzie zaufanie to i kurs się wyklaruje .
  • Re: wycena Autor: ~goral_z_mazur [89.66.88.*]
    O tak, tym postem przywraca Pan wiarę w ludzi :) niezła pointa całej tej sytuacji.

Francuski polityk niestety miał rację. Nie tylko we Francji, ale wszędzie w tym w Polsce rozkład Gaussa jest taki, a nie inny.
    Max. 5% to ludzie inteligentni.... Szczęśliwie Pan się do nich zalicza :)

Skrajnie, naprawdę skrajnie przyjmując, że wartość modowa to ZERO (co jak wiemy nie tylko po ostatnim raporcie jest pozbawione sensu bo są sklepy rentowne, a wszystkie są poprawiane) to dorzucając sam TXM jest już więcej niż obecna kapitaliazacja.

No ale to jest spółka publiczna, jak duży akcjonariusz chce blokować to będzie blokował do momentu jak mu się drobni akcjonariusze nie zaczną stawiać i podkupywać mu akcje. Wtedy jego "trzymanie" nie będzie opłacalne i puści kurs. Widać to za każdym razem jak ktoś więcej kupi to on od razu musi reagować i trochę podbić żeby zgarnąć z rynku to co ktoś mu urwał. Ot tyle.
  • Re: wycena Autor: ~elvi [188.146.10.*]
    ktoś tu kuma czacze ;)
  • Re: wycena Autor: ~qwe [195.138.200.*]
    a niech trzyma ja mam swoje i 5zł sie nalezy . Ludzie jak zwykle spia a budza sie jak jest na wyzynach

• Re: wycena Autor: ~qwe [195.138.200.*]
    leci w góre 5 musi byc
  • Re: wycena Autor: ~Marcin [46.134.18.*]
    Ominęły mnie jakieś informacje?
  • Re: wycena Autor: ~as [78.88.13.*]
    i to wazne ,lecimy w góre:)))))))))))))))))
  • Re: wycena Autor: ~SEWERYN [31.182.202.*]
    MUSI TO NA RUSI...
  • Re: wycena Autor: ~goral_z_mazur [89.66.88.*]
    Nie inaczej, autor postu widać, że nie chodził na wagary tylko solidnie przygotowywał się do przyszłych analiz inwestycyjnych. Jak pisałem wszystko w punkt.

No ale dobrze, że są krzykacze to tylko jeszcze bardziej pokazuje jak komus zalezy na sztucznym zaniżaniu ze aż wynajmuje pieski robiące hau hau hau :)Ciekawe jak będą ujadać jak będzie jeszcze wyżej. Akcje są już w silnych drobnych rękach i jeśli te kilkanaście silnych rąk nie będzie oddawało to dojdziemy do prawidłowych poziomów
  • wycena - BŁĘDNA Autor: ~F603 [31.182.202.*]
    Gwoli ścisłości ,
    wartość TXM to niecałe 104 mln .
    Proszę też zauważyć , że kurs TXM jest zawyżony czterokrotnie .
    Trzyma się tak wysoko, gdyż inwestor "21 Concordia" sztucznie podtrzymuje ... Ich nie interesuje 20 % w trzy lata .
    Też wierzą w cud ...
  • Re: wycena - BŁĘDNA Autor: ~mecenas [95.215.28.*]
    Dnia 2017-03-27 o godz. 17:41 ~F603 napisał(a):
    > Gwoli ścisłości ,
    > wartość TXM to niecałe 104 mln .
    > Proszę też zauważyć , że kurs TXM jest zawyżony czterokrotnie .
    > Trzyma się tak wysoko, gdyż inwestor "21 Concordia" sztucznie podtrzymuje ... Ich nie interesuje 20 % w trzy lata .
    > Też wierzą w cud ...

A czemu nie pisujesz pod jednym nickiem, wstydzisz się ?
[x]
REDAN -0,34% 0,05 2025-05-02 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.