Ponieważ operujemy na wszystkich spółkach GPW nasz WIGOMETR obejmuje cały rynek. PRZYPOMINAM - OBSTAWIAMY WIG, a nie WIG20. Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku od piątku do niedzieli 19.03.2017 do godz. 23. Wpisy po godzinie 24 nie będą uwzględniane przy obliczaniu WIGOMETRU. Proszę pamiętać i stosować następujące zasady. JEDEN post. W temacie postu proponuję wpisywać słowo WZROST lub SPADEK. Dopuszcza się wzorem wątków kolegów kontraktowców na komentowanie sytuacji na GPW.
Podsumowanie ubiegłego tygodnia znajduje się na końcu tego wątku: https://www.bankier.pl/forum/temat_wigometr-inwestorow-indywidualnych-13-03-17-03-2017r,5178477,1.html
W skali tygodnia WIG wzrósł o 2124,46 pkt. i wynosi 60440,57 WIG20 w skali tygodnia wzrósł o 96,94 pkt. i wynosi 2296,97 FW20 w skali tygodnia wzrósł o 112 pkt. i wyniósł po dzisiejszej sesji 2305 pkt. na wygasającej serii H i 2280 na nowej serii M
Pozdrawiam i zapraszam do typowania.
Trochę zawaliłem - szef jak skończy brydża i tu zajrzy nie będzie zadowolony.
...spoważniałem. ostry, tak po znajomości, zalicz mi "wzrost" za poprzedni tydzień bo zapomniałem wytypować a emeryt nie zgodzi się aby prawo działało wstecz.
"Do naszego WIGOMETRU przyjmowane będą tylko wpisy dokonywane na wątku od piątku do niedzieli 19.03.2017 do godz. 23. "
To nie jest zły pomysł biorąc pod uwagę, że muszę czekać do godz. 24 na ostatnie typy. Pomysł jest do rozważenia.
Pierwszą rzecz którą zrobiłem po powrocie z brydża to było sprawdzenie jak zostały rozliczone kontrakt. Otworzyłem Stooqa i widzę 2280, otwieram forum Fw20 czytam i nic nie rozumiem..... zosia3005 podaje kto wygrał Z, a tam mnie nie ma.... co jest grane przecież obstawiłem 2285. Nerwowo patrzę na wykres, czytam i się zastanawiam co jest grane ..... szukam dalej, czytam WII - widzę 2305 na serii H i 2280 na serii M. Nieźle... następne pudło.
Krótki sen, zebranie wspólnoty mieszkaniowej, przygotowanie PIT38 za 2016 (zero podatku), skoki na mamucie (chłopaki nieźle sobie polatali) i spoważniałem ..... . @pijok - chętnie zaliczę tobie wzrost za ubiegły tydzień pod warunkiem, że nie cofniesz nas do marca 1953 r. Płakać zapewne płakałem, ale nie z powodu wydarzenia, którego byłeś świadkiem (tak sądzę, ale może się mylę). Tygodniowe wzrost zaznaczyłem na zielono już dawno, ale te procenty .... imponujące. 4,41% na WIG20, na Fw20 5,11%, a na WIG-u 3,64%. Wirtualny przyrost PKE powyżej ww. wartości też nie wygląda źle...... .
Jeśli chodzi o głosowanie do 23.00 to miałem na myśli to że w USA jest już czas letni i notowania kontraktów na indeksy amerykańskie ruszają o 23.00 naszego czasu a nie 24.00 jak zawsze.
Słuchaj , Ty jesteś szefem i Ty ustalasz zasady . 23.00 moim zdaniem jest spoko a ma swoje uzasadnienie choćby w tym że o 23.00 w niedzielę startuje już kwotowanie walut i może to być wskazówka jak się zachowają rynki akcji.
Łączna liczba zaliczonych wpisów wynosi - 26 (spadek o 4 wpisy w stosunku do ubiegłego tygodnia). Za WZROSTEM - 13 wpisów, 50,00% udział w łącznej liczbie wpisów, Za SPADKIEM - 13 wpisów, 50,00% udział w łącznej liczbie wpisów. W tym tygodniu WIGOMETR INWESTORÓW INDYWIDUALNYCH spadł o ZERO pkt w stosunku do ubiegłego tygodnia i wynosi ZERO pkt. W ubiegłym tygodniu wynosił ZERO pkt.
POZDRAWIAM.
Będę musiał przedyskutować problem skrócenia typowania do godz. 23. Argument ostrego mówiący o tym, że w Stanach w związku ze zmiana czasu notowania rozpoczynają się o godz. 23 łatwo zbić tezą, że jest niewielu inwestorów, którzy oglądają notowania rozpoczynające się w Stanach o godz. 23 w nocy. Ale jest inny argument mówiący o tym, że utrzymywanie wątku do godz. 24 nic nie zmienia w liczbie uczestników i sposobu typowania.
@emerycie dopiero teraz wpadło mi w oko, że mój wynik w poprzednim tygodniu 13.03-17.03 to 14 : 15 gdy liczyłem głos miro na W to dostałem 15 : 15, ale to chyba nie był głos (miro bardzo rzadko głosuje) PozdrawiAM -