• Analiza Autor: ~Seba [89.74.36.*]
    https://comparic.pl/pcc-rokita-pcr-briju-bri-gorace-spolki/
    Myślicie, że ten scenariusz ma szansę się spełnić w najblizszym czasie?
  • Re: Analiza Autor: ~bossman [195.136.40.*]
    Moim zdaniem poziom ceny w wysokości 100 zł za akcjię PCC Rokita zostanie osiągnięty i przekroczony jeszcze przed odcięciem, a jeżeli tak się nie stanie, to znaczy, że na GPW nie liczy się rzeczywista wartość i wyniki spółek, a tylko czysta spekulacja...
    Rokita będzie miała stopę dywidendy dużo lepszą od wszystkich innych spółek z branży chemicznej i nie tylko,a cena akcji powinna osiągnąć poziom co najmniej 120 zł,, z tendencją do wzrostu.
  • Re: Analiza Autor: ~śmieszek [185.157.12.*]
    Znaczy: dokupować?
  • Re: Analiza Autor: ~Emitent [89.77.152.*]
    czy 100zł czy 10zł - wszystko zależy od tego, czy jak będzie przecietny spodziewany zysk w przyszłych latach - bo giełda dyskontuje przyszłość, a nie przeszłość. Jak narazie 2016 jest rekordowy - czy takim pozostanie na lata, czy też każdy kolejny będzie rekordowy? Osobiście wierzę, że te 10zł/akcję zysku to nie jest ostatnie słowo :)
  • Re: Analiza Autor: ~bossman [195.136.40.*]
    Jakie będą wyniki Rokity w przyszłości wie tylko najwyższy, ale znając historię tej spółki można z całą pewnością stwierdzić, że potrafi ona sobie radzić w każdych warunkach, a dywersyfikacja jej biznesów daje gwarancję sukcesu. Zarówno w czasach PRL-u, jak i po transformacji, z pominięciem może krótkiego epizodu w NFI, Rokita mogła być zawsze wzorem dla innych firm z branży.
    O tym jaka będzie najbliższa przyszłość przekonamy się już niebawem, po wynikach za I kwartał 2017, ale patrząc z wewnątrz widać, że będzie dobrze. Myślę że niebawem docenią ją również inwestorzy zewnętrzni...
  • Re: Analiza Autor: ~aleks [31.130.96.*]
    Koniec wzrostów???
  • Re: Analiza Autor: ~Seba [89.74.36.*]
    Moim zdaniem po sprawdzeniu ostatnich lat wzrosty nie skończyły się, a ich kumulacja nastąpi po ogłoszeniu dywidendy.
  • Re: Analiza Autor: ~Emitent [194.0.240.*]
    To jeszcze zależy od wysokości dywidendy. Osobiście szacuję kurs na kwiecień - dywidenda (brutto) * 10. Czyli jeśli będzie poniżej 8zł, to mogą być nawet i spadki, wg mnie...
  • Re: Analiza Autor: ~Seba [89.74.36.*]
    W tamtym roku zysk na akcję był 4,27, a dywidenda wyniosła 4,48. W tym roku zysk na akcję mamy 10,21 (za dane posłużył mi raport skonsolidowany za rok 2016). Jestem dobrej myśli co do wysokości dywidendy patrząc po akcjonariacie ;) Kurs jest w trendzie wzrostowym więc prędzej czy później 100 tu pęknie czy przed odcięciem czy po odcięciu ;)
  • Re: Analiza Autor: ~Emitent [194.0.240.*]
    Kurs się ustabilizuje jak zyski się ustabiizują - narazie mamy ostry trend wzrostowy zysków, a więc i kursu :)
[x]
PCCROKITA -0,44% 67,30 2025-10-24 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.