Vindexus to jedna z najtaniej wycenianych firm na GPW. Współczynnik c/z wynosi tylko 5 a wyniki mają się jeszcze poprawić. Trudno powiedzieć dlaczego kurs nie rośnie przecież firma wypłaca dywidendę. Nieraz tak bywa, że niektóre firmy mimo ogromnego niedowartościowania przez długi czas nie rosną ale jak już zaczną rosnąć wzrost jest bardzo duży.
na tym polega cała sztuka inwestowania (nie spekulowania), aby nabyć solidne, dobrze zarządzane spółki przynoszące rosnące dochody i wypłacające dywidendę w momencie, kiedy rynek ich nie docenia. Jak wszystko w świecie jest zmienne, tak i tutaj względnie niepopularna spółka może za chwilę być rozchwytywana przez nowych akcjonariuszy (np. z powodu ogłoszonych planów ekspansji lub stopy dywidendy).
Fundamentalnie: + niskie c/z + perspektywy dalszego rozwoju branży przynajmniej w średnim okresie czasu (więcej kasy u ludzi czyli lepsza ściągalność obecnych zobowiązań) + skłonność banków do odsprzedaży długów w celu zmniejszenia aktywów (podatek) + wyłączenie spod regulacji dotyczących FIZAN funduszy sekurytyzacyjnych + wysoka rentowność branży - mała spółka - Bóg wie co jeszcze wymyśli władza panująca??
Technicznie + długoterminowy trend wzrostowy - nie wiem czasem (ale na to jestem za krótki) czy czasem mnie utworzyła sie formacja spadkowa RGR (ostatnie odbicie od oporu z VIII 2016)
ale mimo powyższych kisi się i co na to poradzicie????
Znalazłeś tylko jeden minus ale on przewyższa wszystkie plusy - w te akcje łatwo wejść ale trudno w razie potrzeby szybko wyjść i dlatego będzie się kisić, tak sądzę.
Jednostkowy raport roczny oraz skonsolidowany raport roczny za 2016 rok zostanie opublikowany w dniu 28 kwietnia 2017 roku, czyli jeszcze jest czas na wzrosty na razie konsolidacja...