• analiza wyników Autor: ~nhyt [46.76.95.*]
    http://www.stockwatch.pl/forum/wpisy-4346p3_AVIAAML.aspx

ocena całościowa wyników ogólnie pozytywna, bez uwzględnienia potencjałów przy zwiększaniu skali działalności
    są rzeczy wyłapane przez Dovado, ale są też których nie zauważa - mógłbyś się do nich ustosunkować, to byłby ciekawy głos w dyskusji na tamtym forum i uzupełnienie niewystarczajacej (to zrozumiałe) wiedzy Antyteresy
  • Re: analiza wyników Autor: ~Andy [94.254.144.*]
    Wkrótce obs sie ustosunkuje do wyników Avii, mam nadzieję.
  • Re: analiza wyników Autor: ~dovado [94.254.146.*]
    Nie mam konta na stockwatch Ale jeśli spółka podaje w raporcie za 3Q że poza dniem bilansu sprzedano 1 A319 ,2 A321 oraz osobno w raporcie bieżacym podają że sprzedali A320 a na ich portalu czytam
     Mamy nienaturalnie duży zapas, więc tam czeka pewnie jakaś maszyna do sprzedaży, luba nawet 2, bo w sprawozdaniu jest napisane, że wyleasingowanych było 16 szt maszyn z 18. Pytaniem otwartym pozostaje czy ta transakcje/e zostaną dopięte w kolejnym kwartale, bo to niestety nie jest pewne. Zawsze jest też możliwe, że zostanie sprzedana jakaś maszyna będąca w leasingu, ale to tylko możliwość, bo nie ma w raporcie żadnego znaku, który by na to wskazywał. 
    To nie chce mi się tego komentować
  • Re: analiza wyników Autor: ~ciekawski [94.254.144.*]
    Dovado dlugoterminowo w którym kwartale 2017 oczekujesz wzrostów na avii? Moim skromnym zdaniem kurs dotknie na spadkach okolice 3.5 i będzie zmiana trendu.
  • Re: analiza wyników Autor: ~Andy [94.254.144.*]
    Do 3,5 zł to nie spadnie. Max do 4,30
  • Re: analiza wyników Autor: ~Maniek [94.254.224.*]
    Dla mnie ważne jest wyjaśnienie skąd się bierze 4,5 mln usd z przeszacowania wartości samolotów i to mamy analizie z stockwatcha.pl "Pomimo spadku wielkości floty aktywa trwałe się zwiększyły: 107,7->121,2 mln USD. Stało się tak na skutek przeszacowania wartości samolotów które pozostały w spółce (zgodnie z MSR spółka pokazuje aktywa trwałe w wartości godziwej a nie cenie zakupu, choć to mało popularny na GPW sposób). Wspomniana rewaluacja miała dwojaki charakter. Po pierwsze w 32,7 mln pojawiło się od razu w kapitale własnym (pomniejszone o 4,3 mln podatku z tego tytułu). Po wtóre przez rachunek wyników przeszedł odpis na kwotę 4,5 mln USD. Jeśli w wyniku przeszacowania wartość jest niższa od ceny zakupu to efekt przeszacowania poniżej tej wartości pokazuje się w rachunku wyników. Przeszacowania w górę ponad wartość zakupu idą od razu w kapitał własny."
  • Re: analiza wyników Autor: ~greg [5.133.8.*]
    na blogu Analizy Prezesa mają raport ze Stockwatch
    Nie wiem czy robicie sobie żarty że pytacie do ilu spadnie . Przecież nie jestem jasnowidzem ani ne steruje kursem bo nie mam tyle kasy według kresek nie powinien spaść poniżej 4,3 . Pamiętajmy że wciąż jesteśmy w srednioterminowym trendzie wzrostowym wg mnie jest to fala spadkowa niższego rzedu ale w fali wzrostowej wyższego rzedu tworzącej trend rosnący . Przeglądnąłem trochę omówienie i zgadzam się z kilkoma uwagami na które zwracałem uwagę tylko pisałem że pojawił sie przychód 25 mln USD z przeszacowania bo odrazu odjąłem stratę tak jak to jest w raporcie . I tłumaczyłem dlaczego jednocześnie pojawiła się strata w Euro w raporcie jako utrata wartości w tej walucie a jednocześnie pojawiło sie pszeszacowanie w górę w USD które poszło w kapitał własny zwiększająć jego wartość o 25 mln USD. Z czego wedlug mnie 13mln USD to pszeszacowania z tytułu wzrostu wartości floty a 12 mln to zysk na sprzedaży wynikający z przeszacowania tego zysku ze sprzedaży który zniknął z powodu rozliczenia tych trasakcji w euro dla potrzeb sporządzenia raportu w Euro dlatego mamy podatek 1,7 mlnUSD   W związku z tym nie zgadzam się że ,marża na sprzedaży spadła do 6% bo ten słaby wynik lub zysk na sprzedaży o czym pisałem zawdzięczamy księgowaniu tego zysku w Euro na co nie zwraca uwagi Stockwatch . Jeszcze raz przykład (Jeśli wiemy że zakupy tych samolotów odbyły się przy wysokim kursie Euro a sprzedane przy niskim a różnica na kursie siega 10 % . I gdyby zakup został zrobiony za 100 M USD to zaksięgowano ten zakup na 115 M EUR jak sprzedano za 115 M USD to zaksięgowano sprzedaz za 120 MEUR przy przeliczniku 1,05 i zaksiegowano 5 M EUR zysku co daje marże 5 % .ale rzeczywista marza była wyższa bo trasakcje samolotów odbywają się w USD a nie tak jak ksiegowane w EUR i marża w tym przypadku wynosi 15 % Dlatego sądzę że w tych przychodach z przeszacowania wartości samolotów 25 MLN USD jest również zysk ze sprzedaży tych samolotów . Zgadzam się że inwestycja w JV Chiny nie ma wpływu na wynik jedynie na odpływ odpływ gotówki w kasie i bilansie . Nie mniej mamy 120 mln PLN w kasie .
    Problem że Stock watch   nie wyjaśnił dlaczego  w jednym czasie pojawiło się przeszacowanie tej samej floty do wartości godziwej w góre   i poszło 25 mlnUSD  w kapitał własny   i w tym samym czasie  pojawiło  sie przszacowanie w dól które poszło w wynik powodując stratę Wg mnie tak jak to pisałem o czym nie wspomina  Stck watch  jest obowiązek księgowania i raportowania w walucie kraju siedziby spółki dlatego takie sprzeczności . Ciekawe że nie wydawało im się że to co piszą jest sprzeczne  ze sobą ale tak jest bo w przychodach dodatkowych w walucie USD   jest 25 mln  dodatkowego pszszacowania w walucie  Euro   tego przeszacowania nie ma i to wg mnie jest dowód   na to co piszę na forum że  księgują wszystko w euro  i w euro zaksięgowali stratę  a w dodatkowych przychodach pokazali przeszacowania na plus w USD powodujące wzrost kapitałów własnych o 25 M Usd .
  • Re: analiza wyników Autor: ~Aviaam [2.139.71.*]
    To ma sens!!! To ma sens!!!
    Czyli czystego zysku za IVQ bylo okolo 12,8 mln USD!!!
    Tak to podzieliłem i napisałem ale naprawdę to ciężko wyliczyć Napewno mieli zysk . Tak jak pisałeś sam podatek jakby wziął średnią z LItwy I Cypru nie powinien być wyższy niż przyjąłeś 12 % wskazywałby to na zysk 12 mln USD Ale to i tak jest mało ważne bo w rzeczywistości zarobiliśmy 25 mln bo tyle zyskali na przeszacowaniach i o tyle wzrósł kapitał własny . sam nie jestem ksiegowym ale spróbuje to wytłumaczyć . Jesteśmy handlarzmi kupujemy samolot za 100 mln własciciel sprzedał go nam za taką cenę bo nie zajmuje się handlem a potrzebował nowszy zrobiliśmy trochę napraw i na giełdzie taki samolot sprawny po przeglądach chodzi po 125 mln możemy teraz zapisać że w (kapitale ) własnym mamy teraz samolot wart 125 mln Rzeczywiście zarobiliśmy 25 mln ale jako zysk 25 mln bęziemy mogli sobie zapisać dopiero jak go sprzedamy za 125 mln .
  • Re: analiza wyników Autor: ~zibi740 [89.67.47.*]
    Stratę w IV kwartale wykazały obydwie spółki Avii i obydwie lecą po raportach, bankier masakrował avię SG jako jedyną w czwartek po wynikach ,że podała stratę żadnej wzmianki o zyskach firmy. Strata tych spółek spowodowana jest tylko i wyłącznie inwestycją w spółkę Joint Venture w Chinach. Była ona nie do uniknięcia a żeby stworzyć spółkę za granicą to trzeba zainwestować. Moim zdaniem zrobili to po mistrzowsku bo znają się na księgowych i podatkowych kruczkach i potrafią je wykorzystywać. o mogli inwestycje rozliczyć z zysku po uprzednim zapłaceniu podatku. A po trzecie komuś zależało na zbiciu kursu po wynikach bo skupi sobie taniej akcje .I myślę ,że może to być któryś z fundów . Zagadką dla mnie jest również jak NN wszedł w posiadanie 11,55 % akcji w II połowie 2016 roku ,jak tutaj nie było takich obrotów . I dlatego niejasny jest dla mnie free float spółki na dzień dzisiejszy. Powinien wynosić 35% a różne informacje znajduje, że wynosi 23,84%. Co tutaj jest grane?
    I jeszce uwaga do ksiegowania tego samolotu Szwagier w Niemczech z siostrą którzy dołożyli się do biznesu 5 lat temu i księgują sobie to w Euro zaksięgował nam ten samolot w euro w dniu zakupu jak euro było wysoko a potem zaksięgował jego wartość na dzień 31 12 przy niskim kursie i pokazuje wszystkim ile straciliśmy na tym zakupie . na koniec roku Wszyscy sądzą że ponieśliśmy stratę . Ale my kupiliśmy go przecież za złotówki i sprzedamy go za złotówki i w rzeczywistośći gówno nas obchodzą ksiegi szwagra w Euro jak my handlujemy tylko w złotówkach.
    Jest jeszcze jedna uwaga ,spółka Avia Chiny ma wejść na giełdę w Chinach i nie wiemy czy zyski IV kwartału nie poszły na spółkę Avia Chiny, żeby wykazać przyszłym akcjonariuszom jacy są prężni ,to są znany metody nawet polskich spółek np. getiny itp. Czas pokaże gdzie jest prawda.
  • Re: analiza wyników Autor: ~koner [89.74.154.*]
    Widzę, że nie wszyscy podnieśli się po nokaucie jakim był raport. Jeden pociesza drugiego. Prawda jest taka, że ludzie się zawiedli bo nie zobaczyli zysku i nic ich nie obchodzą jakieś ukryte zyski w raporcie. Wszyscy będą teraz uważać z kupnem i moim zdaniem dopóki spółka nie pokaże zysków np. w raporcie za I kw. nie będzie wielkich zakupów. Nie na darmo ktoś sprzedawał z ukrytego po 6,00 i to przed niby wspaniałym raportem i to już był sygnał ostrzegawczy. Poza tym choć doceniam wiedzę dovado i to, że się nią dzieli myślę, że 95% kolegów z forum i tak nie rozumie jego wyjaśnień i przemyśleń na temat raportu.
    Myślę że jest pozytywna rzecz z tego, że będą wchodzić na giełdę w Chinach , wtedy tutaj będzie musiało urosnąć ,żeby pokazać że warto w nich inwestować . A co pokażą żę wchodzili na giełdę za 8 zł a kosztują 4 zł ,to który chińczyk powierzy im swoją kasę?
    Jak dla mnie to są mistrzami kreatywności i ten co skupuje wystrzeli ten kurs na jakieś 15-16 zł . A przy zmniejszonym free float zrobi to sam fundusz lub 2 fundy . I podejrzewam ,że taki mają plan i nie liczą na łut szczęścia. Chcąc wejść na chiny muszą pokazać wzrosty na swojej spółce innej drogi niema .
  • Re: analiza wyników Autor: ~Inwestor [89.70.170.*]
    A przy okazji muszą pokazać że potrafią łowić leszczyne :)
    Nałowili tutaj pełno takich co chcieli w 2 dni zostać milionerami. I liczyli już dywidendę przed wynikami po 0,30 eurocentów i zaraz po wynikach wieją ze stratą. Szukając dalej szybkiego zarobku na Almie.
  • Re: analiza wyników Autor: ~Aviaam [2.139.71.*]
    Ja bym chcial od zarzadu Aviaam wyjasnienia w sprawie raportu, bo tak ta kasa zamieszali, ze zysk jest i to calkiem spory,
    a tak jakby go nie bylo. Czy ktos jeszcze chialby sie zwrocic do zarzadu o wyjasnienie tej sprawy?
    Komuś zależało na rozdmuchaniu tylko straty na obu aviach. I to zadziałało Uciekają jak szczury bo dywidenda cienka będzie.
  • Re: analiza wyników Autor: ~Miś [94.254.128.*]
    Mam klika pytań do zarządu....czy nie uważają że kurs jest bardzo niski(debiut 8,50 zł,co roku zysk,perspektywy,gotówka w kasie) a tu obsuwa jak u bankruta i zjazd na 4 zł!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!czy problem wrzucić 5 melonów złotych i skupić akcje i umorzyć(przy tej płynności kurs pójdzie na 8 minimum).......wytłumaczyć się z raportu(dlaczego ta strata za 4 kwartał)zadbać trochę o Nas!!!!!!!!i o siebie..........ma chyba ponad 30 %.akcji.................dziwi mnie to..............widzę tu 3 scenariusze albo obsuwa na 4,5 .........miesiąc boczniaka i atak pod wyniki za 1 kwartał i może 7 zł w kwietniu,szybki zjazd na 4 zł i szybki atak na 10 zł albo zjazd na 2,5 i kaplica
  • Re: analiza wyników Autor: ~koń [83.4.103.*]
    Nie wiem czemu piszecie , że AviaSG miała stratę , za 4 kw miała 2 mln EUR zysku. A za cały rok 8.
    Bankier 14.02 .16 komentował tylko Avię SG że spółka podała w raporcie że poniosła stratę w IV kwartale. Czytałem na bankierze nie przeglądałem raportu ,bo mnie nie interesował. Dlatego pisałem ,że medialnie zostały rozdmuchane. Bo tylko te wyniki komentował bankier 14.02.16 lub 15.
[x]
AVIAAML 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.