Przypomnę wypowiedż sekretarza partii Zhang Tao, "firma będzie korzystać z własnej dźwigni finansowej, za 30 milionów dolarów zdobędzie ponad 800 milionów dolarów, które będą wykorzystane na działalność leasingową samolotów .Zeby było 30 mln dolarów Avia która ma 51% udział musiała dać połowę czyli 15 mln USD Resztę do 800 mlnUSD kasy zdobędą Chińczycy . I tak zostało przeksięgowane że jest wzrost kapitałow własnych a wykazana strata .Czy warto tyle zainwestować. Odpowiadam warto bo 11 Airbusów A320 powinno kosztować 1, 1 mld USD a 5 Airbusów A321 575 mln USD co daje łączną cenę zakupu 1,675 mld .https://de.statista.com/statistik/daten/studie/197089/umfrage/preise-der-airbus-flugzeuge-nach-modell/ A cena którą płaci Aviaam leasing Chiny wynosi 801 mln Usd Wynika z tego że spółce udało się zakupić po najniższej możliwej cenie . Ciekawe co będzie jak przeksięgują wartośc tych samolotów do ceny rynkowej https://www.aircraft24.pl/jet/airbus/a320--xm707.htm?qsclicked=Airbus%20A320 Wartość nowych samolotów na wolnym rynku jest która jest zbliżona do cen katalogowych a zaksięgowane za połowę tej wartości i wyjdzie różnica w wycenie in plus 800 mln USD 2017 koniec roku a c/z spadnie do 1/ 0,10 wszyscy powiedzą nie ma zysku to zabieg księgowy , Tak samo jest teraz nie ma straty tylko zysk a strata to tylko zabieg księgowy ..Pozdrawiam myślących .
Dovado znowu ludziom wyliczasz przyszłość. Skoro kupili za tyle, to tyle są warte. Poczekajmy z tymi wyliczeniami do przyszłego roku. Jak już wcześniej wspominałem wyliczenia w przyszłość mogą być mylne, jak już dobrze o ty wiesz. Skup się na tym co wiemy, a wiemy, że będzie leasing za 800 mln euro i mniej wiecej dochód roczny z nich pomiędzy 2 a 3 razy większy od oprocentowania papierów w USD. Nie znamy kosztów i innych składowych tej umowy.
Bo giełda dyskontuje przyszłość Wiesz dobrza że na koniec roku spółka wycenia wartośc samolotu do wartości godziwej czyli rynkowej , Piszesz za tyle kupili to tyle sa warte a ja podaję ci cene rynkową z adresem strony . Dlaczego Polacy chcieli kupić Smigłowce Airbusa po cenie katalogoiwej a Kuwejt kupił ale te same samoloty płcił połowe ceny . Bo Airbus stosuje upusty . A różnica w cenie upustu to zysk . Czego nie znasz z tej umowy więcej nie bedziesz znał zysk 3 razy wyższy niz z obligacji dzięki niskiej ceny zakupów jakie masz koszty przy amerykańskich obligacjach Chińczycy którzy znają szcegóły umowy i maja połowe udziłu pisza pertła w koronie Określ się czy ty uważasz że to jest opłacalna inwestycja czy nie bo tak piszesz że nie potrafię cię zrozumieć ja uważam że opłacalna i warto w nia wejść .
Dovado nie ma sensu na razie nie znającym się za dużo tłumaczyć, dużo graczy weszło na krótko pod prawdopodobny wysoki zysk netto a tego nie było więc tną straty. Akcjonariat musi się teraz oczyścić i wymienić na długoterminowy który potrafi sobie porównać np.bilans i wartość księgową z polskim enter air, który jest notowany z c/wk 2,37 a aviaam 0,47 czyli 5 razy niżej.
Zgadzam się w 100%. Masa spekulantów została zwabiona podawanym tutaj i na blogu prezesa wyliczeniami w nadziei na szybki zysk ze sprzedaży po 12zl, teraz te osoby muszą sprzedać z dużą stratą i oczyścić akcjonariat że słabych rąk.
Pisałem, że raport befzie nie po myśli i kurs na 5zł, to odsądzali mnie od czci i wiary. I co teraz powiecie?
Dnia 2017-02-16 o godz. 13:37 ~TTS napisał(a): > > Pisałem, że raport befzie nie po myśli i kurs na 5zł, to odsądzali mnie od czci i wiary. I co teraz powiecie?
Powiem, że mialeś rację.Jeszcze przedwczoraj rozmawiając z żoną opowiadałem jej o moich wątpliwościach, ze to niemozliwe żeby spodziewając sie dobrego wyniku ktoś żenil kwit w takiej ilości no i tak bylo. Osobiście wolałem mieć akcje przed raportem co by mi w razie spełnienia oczekiwań pociąg nie uciekł, raport moim zdaniem jest ok, perspektywy bardziej niż ok, dobrałem troche dzis po 5,4 i zobaczymy co z tego dalej wyniknie.
To że twoje wypociny mnie wogole nie obchodzą. Każdy ma mózg i umie liczyć i nikomu ty nie jesteś potrzebny. Tylko zaśmiecasz forum twoim bajdurzeniem.