Muszę to z siebie wyrzucić, pewnie prezesi tej firmy i tak tego nie przeczytają, bo mają nas w tyłku, ale co mi tam.
Na wstępie zaznaczę, że nie jestem stratny, żeby nie było śmiechów chichów, że niby zostałem ubrany w papier. Kupiłem całkiem pokaźną ilość akcji zarówno po kilkadziesiąt groszy w grudniu jak i ostatnio po 2 złote z hakiem. W tej chwili mogę wszystko sprzedać jeszcze z zyskiem i się na poważnie zaczynam zastanawiać czy nie zacząć sypać akcjami już w poniedziałek, nie czekając na środowe wyniki za ostatni kwartał zeszłego roku i mieć psychiczny spokój, zanim kurs dojdzie do tak niskich poziomów, że jakaś tam strata okaże się faktem.
W weekend zacząłem liczyć i liczyć i sądzę, że jednak matematycznie to nie ma prawa się udać. Poczyniania tej firmy chyba jednak potwierdzają, że nie warto ufać żadnej firmie notowanej na NEW CONNECT. Jeśli emisję aż 20 mln nowych polecił im ich dom maklerski, to nic tylko pogratulować tak perfidnie durnego strzału w stopę.
Okres grudniowy to okres największego dołka, wyjścia z firmy państwa Kapelińskich oraz braku odpowiedzi na podstawowe pytania – co dalej z firmą? Działało to negatywnie na kurs akcji aż do momentu dwóch ważnych informacji – współpracy zagranicznej oraz finalizacji umowy na pokaźną kwotę zarobku jak na ich firmę. Dało to potężny impuls i wiarę inwestorów w to, że to może się udać, że firma będzie się rozwijać, wejdzie na rynki zagraniczne, że to jest dobry podmiot do inwestycji srednio-długoterminowej. Oczywiście w takich sytuacjach spekuła się zleciała jak szarańcza i machina poszła w ruch…
… aż do momentu ogłoszenia emisji 20 mln nowych akcji o cenie nominalnej 0,10 zł i PP na poziomie jednego do trzech. Na efekt nie było długo czekać, bo w piątek kurs zleciał ostro 33% w dół.
Na tymże forum pojawiło się wiele zwolenników jak i przeciwników ww. decyzcji. Nie ukrywam, że chciałem wierzyć w to, że damy radę, jednak w mijającym weekendzie mam już coraz mniej wiary, żeby nie pisać, że jej nie mam już w ogóle.
Jak ma się udać utrzymanie kursu na poziomie 3zł przy tak dużej emisji? Rozważmy kilka wyjść. Jeśli cena emisyjna została by ustalona na poziomie równym cenie nominalnej, to sądzę, że to byłoby najlepsze wyjście, gdyż jeśli ktoś kupił akcje na poziomie 3zł i wyżej, to wcale nie musiałby sprzedawać ich w popłochu tnąc straty. Wystarczyłoby wytrzymać do nowej emisji i kupić za grosze 3x większą ilość (o ile ma na to pieniądze, a zakładam, że ma, bo jeśli kupił akcje po 3 zeta, to chyba ma te 30 groszy na trzy nowe), ponieważ uśredniając inwestycję w stare jak i nowe akcje, wyjdzie mu powiedzmy 70-90gr za akcję. Problem tylko jest taki, że liczba tych akcji jest stanowczo za duża, panika już nastąpiła, a FF jest ZA MAŁY BY TO WYTRZYMAĆ. Nie zdziwię się jak wejdą do gry grubi i będą celowo teraz zbijać kurs by w marcu dobrać jak największą ilość starych akcji po jak najniższej cenie by zwiększyć swój PP. Jeśli to nastąpi, to nie ma szansy ustanowić do końca roku kursu na poziomie minimum 3zł jak to sobie ustalili w programie motywacyjnym właściciele SAPPEERS. 20 mln akcji, to będzie tak duży przemiał, że nie wiem, musieliby chyba z Microsoftem podpisać jakieś kluczowe umowy by się jakoś uwiarygodnić. A póki co pochwalili się aż jedną umową za półtora miliona złotych. A co z dalszymi?
Jeśli cena emisji będzie na poziomie 1 zł i wyżej, to kto im tyle tego kupi? Jakie mają teraz zaufanie inwestorów po tym zagraniu? Jeszcze nie podając spodziewanej ceny emisyjnej, to po prostu ulica i część inwestorów wystrzela się szybko z akcji. Nie mają takiego zaufania, by nową emisją zwiększyć swój kapitał zakładowy aż kilkukrotnie za jednym zamachem.
Cenę emisyjną na poziomie 3zł zupełnie odrzucam, gdyż to byłby kapitał rzędu kilkudziesięciu milionów, a jak na taką firemkę, która na dodatek z tego co kojarzę nie zatrudnia etatowo pracowników, tylko współpracuje z ekspertami od SAP, to jest to virtual reality.
Dochodzimy do momenu po co to wszystko? Czy jest to perfidny skok na kasę czy też totalnie nieprzemyślany ruch? Czy oni serio nie śledzili kursu? Czy ich analizy opierały się na kursie rzędu ~ 1zł? Raczej nie, bo przecież program motywacyjny zakłada jasno odpowiednie poziomy kursu. Jaka by nie była cena akcji, to bez żadnych konkretnych wiadomości, nowych inwestycji itd., jeśli te akcje w końcu dostaną się do obrotu, to ludzie zaczną nimi strzelać jak do kaczek i będą to groszowe sprawy.
Czy na serio nie lepiej było ustalić planu emisyjnego na poziomie 1 miliona akcji? Dać cenę emisyjną 3zł, która uwzględniałaby naprawdę dobre nastroje inwestorów po świetnych wiadomościach sprzed ostatnich 2 tygodni? Po co było to wszystko niszczyć? 1 milion akcji po 3zł czy nawet 4zł dałby im kapitalizację taką jakiej oczekują (chyba) na inwestycje, na pewno wiele ludzi skusiłoby się mimo wszystko na skorzystanie z PP po takiej cenie (w tym ja), a kurs by jeszcze poszedł w górę, skoro miało być tak fajnie i SAPPERSI są pewni tych 3, 3,35 i 4zł w latach kolejnych. Teraz to widać, że zamiast solidnych podstaw, jest to domek z kart i nie wiem co musiałoby się stać, żeby te 3 zeta w tym roku naprawdę były do utrzymania.
Dla mnie SAPPEERSI powinni zostać nominowani do odwalenia głupoty roku w kategorii jak zrazić do siebie małych inwestorów (nie spekulantów), którzy postanowili im zaufać. Gratuluję.
ps. Jeśli ktoś może podać jakiś rzeczywisty scenariusz, który sprawi że to co firma powzięła, ma szansę się udać, niech napisze ku pokrzepieniu. Tu już nawet nie chodzi o pieniądze, po prostu szczerze mówiąc zawiodłem się. Nie pierwszy i pewnie nie kolejny raz. Grunt że jestem na plusie (jeszcze). Kłopot w tym czy sypać akcjami póki pora czy trzymać do środy w oczekiwaniu na wyniki... Miałem zakopać te akcje na minimum rok, ale teraz wydaje mi się to bez sensu i niepotrzebne zamrożenie kasy.
Ps2. Proszę o merytoryczną dyskusję. Jeśli masz ochotę pisać obraźliwe teksty czy też pośmiać się, znajdź sobie inny temat na forum.
ps. nie wiesz czy mozesz wszystko z zyskiem sprzedac bo nie wiesz jak sie otworzy moze -50% sie otworzyc w poniedzialek i dalej spadac az do marca wez to pod uwage, nie takie rzecz sie widzialo na gpw radze uwazac i tyle i nie kupowac przed emisja na gorkach spolek na przyszlosc ja czekam na 10gr i odkupuje, chyba ze emisja nie po nominale to sie zastanowie przy tych ok 80gr - 1zl czy juz nie odkupic zalezy jakie beda infa kolejne i jaka cena emisyjna a tego dowiemy sie juz 8marca na WZA.
Dnia 2017-02-12 o godz. 13:05 ~znawca napisał(a): > ps. nie wiesz czy mozesz wszystko z zyskiem sprzedac bo nie wiesz jak sie otworzy moze -50% sie otworzyc w poniedzialek i dalej spadac az do marca wez to pod uwage, nie takie rzecz sie widzialo na gpw radze uwazac i tyle i nie kupowac przed emisja na gorkach spolek na przyszlosc ja czekam na 10gr i odkupuje, chyba ze emisja nie po nominale to sie zastanowie przy tych ok 80gr - 1zl czy juz nie odkupic zalezy jakie beda infa kolejne i jaka cena emisyjna a tego dowiemy sie juz 8marca na WZA.
Obawy słuszne kiedyś byłem z akcjami spółki SUNEX-Racibórz też wierzyłem w zarząd i kontrakty z NIEMCAMI oni produkują pompy ciepła przyszłość smog i ekologia i te rzeczy spadało do śmieci i wpadli na pomysł re-splitu na 4zł i przejście na rynek główny no i kicha zupełna powiem tak jak masz żyłkę ryzykanta to wierz wypisanym bredniom wiem jedno zawsze jest równoważenie starych akcji z nowymi i tu widzę 0.30gr max 0,50gr. nowe będą po 0,10gr i tak nie będzie chętnych zrobili sobie akcje darmowe dla swoich jak wierzą w firmę to dlaczego nie zrobili ceny 3,50zł .
lepiej kupic przeciez akcje po odcieciu pp jak juz chcecie koniecznie kupowac, po co placic kase dodatkowa i dawac firmie jak nie trzeba wystarczy z rynku kupic po odcieciu pp co nastapi pewnie pod koniec marca lub w kwietniu i te akcje mozna w kazdej chwili sprzedac, a zanim dostaniecie nowe akcje)zanim sie pp zamienia wam w nowe akcje po ich oplaceniu na rachunku wczesniej) to minac moze pare miesiecy w tym czasie kurs moze przeciez spasc i nowe akcje mozecie sprzedac ze strata doliczajac strate pieniezna ktora wydaliscie wczesniej na zapis nowych akcji, myslec ludzie myslec to nie boli! :D
Dnia 2017-02-12 o godz. 13:05 ~znawca napisał(a): > ps. nie wiesz czy mozesz wszystko z zyskiem sprzedac bo nie wiesz jak sie otworzy moze -50% sie otworzyc w poniedzialek i dalej spadac az do marca wez to pod uwage, nie takie rzecz sie widzialo na gpw radze uwazac i tyle i nie kupowac przed emisja na gorkach spolek na przyszlosc ja czekam na 10gr i odkupuje, chyba ze emisja nie po nominale to sie zastanowie przy tych ok 80gr - 1zl czy juz nie odkupic zalezy jakie beda infa kolejne i jaka cena emisyjna a tego dowiemy sie juz 8marca na WZA.
Gdzie wyczytałeś że o cenie emisyjnej dowiemy się 8 marca ? Cenę ustali Zarząd, może to być przed NWZA lub po, na pewno jednak przed dniem ustalenia pp.
na przyszlosc radze wpierw sprzedac pozniej pisac takie teksty bo sie narazasz ze sie otworzy jutro np -20% a tak bys moze sprzedal te 20% wyzej, ale Twoje ryzyko rob jak uwazasz. Tu dopoki nie bedzie wielomilionowych zyskow w spolce to krus nie pojdzie w gore mocno i sie nie utrzyma zawsze bedzie spadal do bazy(czytaj do dolka a ten jest na poziomie ok 80gr) bo to nie jest zadna okazja poki co balon pod wzgledem c/wk i c/z, licza sie zyski i jeszcze raz zyski a tu ich brak poki co, moze kolejne kwartaly beda lepsze(zoabczymy) narazie to wrozenie z fusow, czekam na konkretne infa, umowy, zyski a przedewszystkim cene emisyjna w marcu to w pierwszej kolejnosci a pozniej pomysle po ile i kiedy odkupic, mam nadzieje ze powoli rozwina firme i cos z tego bedzie z czasem a nie beda tylko drukowac akcje co jakis czas jak to robia inne firemki.
Tak, post napisany pod wpływem emocji przez dziwne zachowanie jeśli chodzi o komunikaty. Można to było znacznie lepiej rozwiązać. Dzięki temu, że kupiłem dużo akcji jeszcze za czasów 80gr. na szczęście mogę sobie pozwolić na czekanie do marca i zapewnę tak zrobię, bo szkoda by było się wycofywać już teraz.
Podali dobre info i wywindowali ostro kurs, a potem info o wza i dużej emisji...czyli niezły wałek.Jakby zrobili to w odwrotnej kolejności i przy cenie akcji w okolicach złotówki to byłoby wszystko w porządku...a jest jak zawsze czyli mają w doopie drobnych akcjonariuszy.
Niestety, ale muszę się z Tobą zgodzić. Emisja takiej ilości jega glupotą. Wprawdzie starają się o dofinansowanie na poziomie 9 mln, z udziałem własnym na poziomie 3 mln. Ale do tego wystarczyłoby zrobić emisje np 3 do 1, czyli za 3 stare akcje nabywamy 1 nową np w cenie 3 zeta i byłoby około 3,6 mln gotówki na wkład własny. A w międzyczasie podciągnąć kurs do 7-8 zeta. Przy dobrym IV kwartale ludzie wyrywaliśmy sobie stare akcji, których prawie jak na lekarstwo. A tak wielka niewiadoma. Optymizm co do spółki niestety, ale mocno siadł u mnie. Zbyt wiele niewiadomych. Zastanawiam się dlaczego mając taki potencjał zadowala się groszami zamiast budować solidną firmę. To chyba przypadlość większości spółek z NC. Zwykła zaściankowość i pazerność na drobne. Zero dalekowzroczności. Jeśli faktycznie cena nominalna byłaby emisyjną To będzie koniec tej spółki, ponieważ będzie świadczyć o pazerności zarządu i właścicieli, aby naprodukować masę gówna i puścić w rynek na za 20-30 groni. Bo i tak zrobią 200-300 %.
no niestety drugi Cloud to nie bedzie bo za duzo akcji na cloud zrobili malutka emisje po 1,2zl w samym dolku podejrzewam ze tu tez bedzie po ok 80gr - dolek kursu jestem prawie pewien ze do 8marca spadnie do 80gr a co potem to sie zobaczy moze sie odkupi pare akcyjek, zalezy jaka cena emisyjna bedzie, gorzej jak zrobia po 10gr to bede czekal do 10gr!
Dnia 2017-02-12 o godz. 15:25 ~Gonzales napisał(a): > Niestety, ale muszę się z Tobą zgodzić. > Emisja takiej ilości jega glupotą. Wprawdzie starają się o dofinansowanie na poziomie 9 mln, z udziałem własnym na poziomie 3 mln. Ale do tego wystarczyłoby zrobić emisje np 3 do 1, czyli za 3 stare akcje nabywamy 1 nową np w cenie 3 zeta i byłoby około 3,6 mln
Gonzi, to o czym piszesz byłoby głupotą a wręcz nawet wałkiem. Akcji obecnie jest 6,6mln więc pozyskaliby ca 7,2mln z emisji ok 2mln gdzie na chwilę kapitał własny to ok 5mln... Czyli krótko mówią oczekiwałbyś że ktoś za pakiet (na oko) 20% spólki powinien wyłożyć 7 baniek. Ja stawiam na emisję calości po nominale i to w mojej ocenie będzie mega korzystne dla tych co chcą skorzystać z PP. Policzmy: ktoś kto wejdzie w zakup akcji powiedzmy po 2zł dostanie kolejne 3 za 30gr: koszt łączny to 0,58zł za akcję przy wartości c/wk=2 (liczba nowych akcji). Biorąc pod uwagę to co piszą o akcjach pracowniczych po 3zł- policz sobie ewent zysk.
Osobiście mam "jeszcze" papiery. Tez mnie wqurw.. ta emisja bo miałem rozpisany już scenario w głowie. Zresztą po piątkowym fix golym okiem widać ile zysku mi uciekło. Sam jestem ciekaw co może być dalej. Spółka nie robi pompy, tuby propagandowej- w związku z tym zakładam że wszystko juz jest ustalone. Co kto i jak. Gdyby chcieli "nagonić" ludzi na akcję i PP wierz mi inaczej by to rozegrali. P wynikach kwartalnych widać, że jakoś im się to bilansuje nie przejadają pieniedzy z poprzedniej emisji i nie potrzebują na wegetację kolejnej kasy od akcjonariuszy. Możliwe że posiadają już "prawie" pozyskane większe tematy i chcą dostać cash na ich wykonanie...
W aktualnej sytuacji także liczę na kwotę nominalną, bo to będzie najmniejsze zło i najatrakcyjniejsza oferta dla największych udziałowców (każdy musi wyłożyć raptem około pół bańki) jak i inwestorów z FF. Ktoś kto ma już akcje, to tak jak napisałeś, kupi ich sobie 3x więcej za grosze ładnie uśredniając (jeśli ktoś kupił akcje po 3 zeta i dokupiłby po nominale nowe, to wychodzi na zero już przy około 83gr. Kwestia teraz czy przy tak niskim FF nie zacznie się mocna manipulacja kursem na jak najmocniejsze zbicie przez jakiegoś grubego, no i co po emisji? No i przy takim wariancie pojawia się znak zapytania jak SAPPEERS ma zamiar zrealizować oczekiwaną rentowność na poziomie minimum 3 zeta?
Prawda jest taka, że informacja o emisji najlepiej jakby się ukazała albo przy poprzedniej informacji o finalizacji dużej umowy albo w środę razem z wynikami kwartalnymi. Wtedy nie byłoby takich turbulencji i kurs ładnie się ukształtował. Upublicznianie takiej informacji pomiędzy spodziewanym dobrym wynikiem kwartalnym a chwaleniem się finalizacją umowy mającej istotny charakter dla przyszłej działalności spółki, było ewidentnym naruszeniem zaufania małych inwestorów.
Celowo podali ta informacje w takim czasie żeby wywołać panikę i żeby ulica oddała akcje z ff a ktoś to sobie pozbiera i po emisji będzie grubo zarobiony
Ktoś kto posiada jeszcze akcje powinien się porządnie zastanowić zanim się ich pozbędzie bo później już może ich nie odkupić Kurs wcale nie musi dalej pikować chyba że ktoś będzie to robił celowo i zbierał akcje z ulicy i wiadomo co pozniej Jeżeli kurs zjeździe poniżej 80gr to akcji w obrocie będzie jak na lekarstwo bo wtedy będzie dużo chętnych na nowe akcje jeżeli cena emisyjna to 10gr a na to się zanosi
To że było to ukartowane to nie podlega dyskusji,ale to czy zbierali czy gonili papier to tego nie wiesz tak jak my....Teraz trzeba czekać do środy i zobaczymy jaki będzie raport.
Nadal nie rozumiecie ze raport nic nie da dopoki cena emisyjna nie bedzie znana. Nawet jakby np 1mln zl zarobili to I tak bedzie za malo vo c/z kosmiczny bedzie przy ponad 20mln akcjach kapitalizacja przy obecnym kursie 50mln zl wiec zadna okazja do wzrostow,raczwj do spadkow jeszcze I moze uda sie wiecej innym sprzedac jeszcze w dobrej cenie po raporcie przed dalszymi spadkami. Zeby to bylo tabie I bylo okazja to cena by mysiala spasc w okolice ceny emisyjnej I zeby chociaz 1mln zl mialo wtedy c/z byloby ponizej 5 I by odbilo z czasem nawet I kilkaset procent lub wiecej jesli by zyski w spolce dalej rosly co kwartal.
1---nigdzie nie jest powiedziane,że emisja na pewno wyniesie 20mln nowych akcji ,równie dobrze morze to być pp-1-1 2-dlaczego ta informacja jest przed spodziewanymi dobrymi wynikami a nie po ich ogłoszeniu
Jeżeli naganiam to sorry nie chce nikogo narazić na straty każdy ma swój rozum i zrobi co uważa za słuszne Ja tylko nie chce żeby kurs dalej spadał bo to na obecną chwilę niepotrzebne i za wczesne
Niestety, ale emisje na NC oznaczają zazwyczaj wałek. Jak tutaj będzie trudno teraz wyrokować. Wszystko to spekulacje. Kiedyś spółka informowała o ewentualnych przejęciach, do których miałyby być emisje kierunkowe. I to ma sens. Nie sądzę, aby obecna emisja była pod przejęcie. Dlatego póki nie będzie walnego trudno spekulować. Pamietam kiedys na NC spółkę EBC. Fantastyczne plany, super fundusz z ciekawymi wejściami w nowe podmioty, posiadający inkubatory. Zarząd niestety rozwodnik akcje. Poza tym sprzedali kilka spółek - wprawdzie ze średnio 100 % zyskiem - ale po co skoro można było poczekać i dostać kilka razy więcej. Podejrzewam nawet, ze sprzedali na kogoś podstawionego, majac drobnych w du.....
Dnia 2017-02-12 o godz. 17:36 ~irson napisał(a): > 1---nigdzie nie jest powiedziane,że emisja na pewno wyniesie 20mln nowych akcji ,równie dobrze morze to być pp-1-1 > 2-dlaczego ta informacja jest przed spodziewanymi dobrymi wynikami a nie po ich ogłoszeniu
Tu jest: 2. Podwyższenie kapitału zakładowego Spółki, o którym mowa w ust. 1 zostanie dokonane poprzez emisję nie mniej niż 1 (jeden) i nie więcej niż 19.980.000 (dziewiętnaście milionów dziewięćset osiemdziesiąt tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E, o wartości nominalnej 0,10 zł (dziesięć groszy) każda (zwanych dalej „Akcjami Serii E”).
To fragment projektu uchwały NWZA. Bardzo rzadko się zdarza żeby zaprezentowane projekty uchwał nie przeszły w czasie głosowania na NWZA. Wystarczy znać skład akcjonariatu rzeby wiedzieć że uchwała będzie przegłosowana. A znając ilość dotychczas wypuszczonych akcji pp 1-3 narzuca się samo.
Dnia 2017-02-12 o godz. 12:05 ~Hmm napisał(a): > Muszę to z siebie wyrzucić, pewnie prezesi tej firmy i tak tego nie przeczytają, bo mają nas w tyłku, ale co mi tam. > > Na wstępie zaznaczę, że nie jestem stratny, żeby nie było śmiechów chichów, że niby zostałem ubrany w papier. Kupiłem całkiem pokaźną ilość akcji zarówno po kilkadziesiąt groszy w grudniu jak i ostatnio po 2 złote z hakiem. W tej chwili mogę wszystko sprzedać jeszcze z zyskiem i się na poważnie zaczynam zastanawiać czy nie zacząć sypać akcjami już w poniedziałek, nie czekając na środowe wyniki za ostatni kwartał zeszłego roku i mieć psychiczny spokój, zanim kurs dojdzie do tak niskich poziomów, że jakaś tam strata okaże się faktem. > > W weekend zacząłem liczyć i liczyć i sądzę, że jednak matematycznie to nie ma prawa się udać. Poczyniania tej firmy chyba jednak potwierdzają, że nie warto ufać żadnej firmie notowanej na NEW CONNECT. Jeśli emisję aż 20 mln nowych polecił im ich dom maklerski, to nic tylko pogratulować tak perfidnie durnego strzału w stopę. > > Okres grudniowy to okres największego dołka, wyjścia z firmy państwa Kapelińskich oraz braku odpowiedzi na podstawowe pytania – co dalej z firmą? Działało to negatywnie na kurs akcji aż do momentu dwóch ważnych informacji – współpracy zagranicznej oraz finalizacji umowy na pokaźną kwotę zarobku jak na ich firmę. Dało to potężny impuls i wiarę inwestorów w to, że to może się udać, że firma będzie się rozwijać, wejdzie na rynki zagraniczne, że to jest dobry podmiot do inwestycji srednio-długoterminowej. Oczywiście w takich sytuacjach spekuła się zleciała jak szarańcza i machina poszła w ruch… > > … aż do momentu ogłoszenia emisji 20 mln nowych akcji o cenie nominalnej 0,10 zł i PP na poziomie jednego do trzech. Na efekt nie było długo czekać, bo w piątek kurs zleciał ostro 33% w dół. > > Na tymże forum pojawiło się wiele zwolenników jak i przeciwników ww. decyzcji. Nie ukrywam, że chciałem wierzyć w to, że damy radę, jednak w mijającym weekendzie mam już coraz mniej wiary, żeby nie pisać, że jej nie mam już w ogóle. > > Jak ma się udać utrzymanie kursu na poziomie 3zł przy tak dużej emisji? Rozważmy kilka wyjść. Jeśli cena emisyjna została by ustalona na poziomie równym cenie nominalnej, to sądzę, że to byłoby najlepsze wyjście, gdyż jeśli ktoś kupił akcje na poziomie 3zł i wyżej, to wcale nie musiałby sprzedawać ich w popłochu tnąc straty. Wystarczyłoby wytrzymać do nowej emisji i kupić za grosze 3x większą ilość (o ile ma na to pieniądze, a zakładam, że ma, bo jeśli kupił akcje po 3 zeta, to chyba ma te 30 groszy na trzy nowe), ponieważ uśredniając inwestycję w stare jak i nowe akcje, wyjdzie mu powiedzmy 70-90gr za akcję. Problem tylko jest taki, że liczba tych akcji jest stanowczo za duża, panika już nastąpiła, a FF jest ZA MAŁY BY TO WYTRZYMAĆ. Nie zdziwię się jak wejdą do gry grubi i będą celowo teraz zbijać kurs by w marcu dobrać jak największą ilość starych akcji po jak najniższej cenie by zwiększyć swój PP. Jeśli to nastąpi, to nie ma szansy ustanowić do końca roku kursu na poziomie minimum 3zł jak to sobie ustalili w programie motywacyjnym właściciele SAPPEERS. 20 mln akcji, to będzie tak duży przemiał, że nie wiem, musieliby chyba z Microsoftem podpisać jakieś kluczowe umowy by się jakoś uwiarygodnić. A póki co pochwalili się aż jedną umową za półtora miliona złotych. A co z dalszymi? > > Jeśli cena emisji będzie na poziomie 1 zł i wyżej, to kto im tyle tego kupi? Jakie mają teraz zaufanie inwestorów po tym zagraniu? Jeszcze nie podając spodziewanej ceny emisyjnej, to po prostu ulica i część inwestorów wystrzela się szybko z akcji. Nie mają takiego zaufania, by nową emisją zwiększyć swój kapitał zakładowy aż kilkukrotnie za jednym zamachem. > > Cenę emisyjną na poziomie 3zł zupełnie odrzucam, gdyż to byłby kapitał rzędu kilkudziesięciu milionów, a jak na taką firemkę, która na dodatek z tego co kojarzę nie zatrudnia etatowo pracowników, tylko współpracuje z ekspertami od SAP, to jest to virtual reality. > > Dochodzimy do momenu po co to wszystko? Czy jest to perfidny skok na kasę czy też totalnie nieprzemyślany ruch? Czy oni serio nie śledzili kursu? Czy ich analizy opierały się na kursie rzędu ~ 1zł? Raczej nie, bo przecież program motywacyjny zakłada jasno odpowiednie poziomy kursu. Jaka by nie była cena akcji, to bez żadnych konkretnych wiadomości, nowych inwestycji itd., jeśli te akcje w końcu dostaną się do obrotu, to ludzie zaczną nimi strzelać jak do kaczek i będą to groszowe sprawy. > > Czy na serio nie lepiej było ustalić planu emisyjnego na poziomie 1 miliona akcji? Dać cenę emisyjną 3zł, która uwzględniałaby naprawdę dobre nastroje inwestorów po świetnych wiadomościach sprzed ostatnich 2 tygodni? Po co było to wszystko niszczyć? 1 milion akcji po 3zł czy nawet 4zł dałby im kapitalizację taką jakiej oczekują (chyba) na inwestycje, na pewno wiele ludzi skusiłoby się mimo wszystko na skorzystanie z PP po takiej cenie (w tym ja), a kurs by jeszcze poszedł w górę, skoro miało być tak fajnie i SAPPERSI są pewni tych 3, 3,35 i 4zł w latach kolejnych. Teraz to widać, że zamiast solidnych podstaw, jest to domek z kart i nie wiem co musiałoby się stać, żeby te 3 zeta w tym roku naprawdę były do utrzymania. > > Dla mnie SAPPEERSI powinni zostać nominowani do odwalenia głupoty roku w kategorii jak zrazić do siebie małych inwestorów (nie spekulantów), którzy postanowili im zaufać. Gratuluję. > > ps. Jeśli ktoś może podać jakiś rzeczywisty scenariusz, który sprawi że to co firma powzięła, ma szansę się udać, niech napisze ku pokrzepieniu. Tu już nawet nie chodzi o pieniądze, po prostu szczerze mówiąc zawiodłem się. Nie pierwszy i pewnie nie kolejny raz. Grunt że jestem na plusie (jeszcze). Kłopot w tym czy sypać akcjami póki pora czy trzymać do środy w oczekiwaniu na wyniki... Miałem zakopać te akcje na minimum rok, ale teraz wydaje mi się to bez sensu i niepotrzebne zamrożenie kasy. > > Ps2. Proszę o merytoryczną dyskusję. Jeśli masz ochotę pisać obraźliwe teksty czy też pośmiać się, znajdź sobie inny temat na forum.