• wezwanie do sprzedaży Autor: ~Jacekd [77.254.44.*]
    Pierwszy dzień sprzedaży minął. 
    Józef Wojciechowski, główny akcjonariusz J.W. Construction wzywa do sprzedaży 30.247.179 akcji tej spółki stanowiących 34,04 proc. kapitału zakładowego, po 4,7 zł za walor . Zapisy będą przyjmowane od 9 lutego do 15 marca 2017 r.

Sprzedawać, sprzedawać przecież cena jest GODZIWA.

Jestem więcej niż przekonany, że drobni akcjonariusze (czyli my - posiadamy około 15%) nawet nie będą rozpatrywali tej opcji.  Czy odpowiedzą na to wezwanie instytucje finansowe i w jakim stopniu jest sprawą otwartą. Instytucje te posiadają łącznie ponad 17% (udział głównego akcjonariusza J.W. Construction Józefa Wojciechowskiego wraz z podmiotami zależnymi wynosi około 66% ). Można zauważyć, że udział  drobnych akcjonariuszy i instytucji finansowych jest prawie porównywalny. Poniżej podałem aktualny stan zaangażowania    instytucji finansowych w portfelu JWC. Moim zdaniem o te akcje toczy się gra. 

http://stooq.pl/q/h/?s=jwc
    TFI PZU Asset Management SA
    9.60%
    OFE PZU Złota Jesień
    4.41%
    OFE Nationale-Nederlanden
    1.80%
    TFI Allianz Polska SA
    1.16%
    TFI Nationale-Nederlanden SA
    0.90%
    TFI Pioneer Pekao Investment Management SA
    0.43%
    OFE Pocztylion
    0.04%
    TFI Millennium SA 

Pozdrawiam wytrwałych
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~123 [89.74.139.*]
    Wiele zależy od PZU AM. I teraz trochę o scenariuszach z kategorii wishful thinking. Gdyby np. jeszcze w lutym lub najpózniej w pierwszej dekadzie marca pojawił się komunikat iż PZU AM przekroczyło próg 10% posiadanych akcji jwc wtedy byłby to jasny komunikat dla wszystkich pozostałych akcjonariuszy jwc.

Kolejna kwestia to czy przed 15 marca jest szansa na podniesienie przez Józka ceny wezwania o np. ok. 10% do ceny 5,15pln - 5,2pln? I jeśli by to nastąpiło jak wtedy zachowają się zarówno instytucjonalni jak i indywidualni akcjonariusze? Przy teoretycznej cenie wezwania 5,15pln - 5,2pln nie jest już tak oczywiste iż np. indywidualni w zdecydowanej większości zignorują wezwanie.

Kolejna sprawa która mnie nurtuje to pewnego rodzaju koincydencja terminów. Otóż termin składania zapisów na wezwanie konczy się 15 marca podczas gdy bodajże 10 marca mają zostać opublikowane wyniki jwc za cały rok 2016.
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~hiehie [31.172.189.*]
    sugerujesz ze wyniki za 2016 beda slabsze niz oczekiwania?
    Tylko zwróciłem uwagę na koincydencję terminów która nurtuje mnie również dlatego iż równie dobrze okres wezwania spokojnie mógłby trwać np. miesiąc lub krócej lecz wtedy okres przyjmowania zapisów zakończyłby się przed terminem publikacji wyników jwc za 2016r. Czy z tej koincydencji terminów coś istotnego wyniknie, czas pokaże.
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~hiehie [188.146.21.*]
    W sumie możesz mieć rację....10.03 wynik roczny słabszy niż konsensus i presja na cenę waloru co ma zwiększyć chęć zapisu na wezwanie...A po odebraniu spokój i po wynikach 1 kwartał zaczecie korby do góry...dojść do wk mogą spokojnie. Ja nie sprzedaje ale mam mało i bez straty.
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~Gawędziarz [83.31.126.*]
    Moim zdaniem podniesienie o 10% też niewielu skusi. 5.50 jest w marę godziwą ceną. Trzymać akcje i ewentualnie dokupować
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~Ja [77.92.35.*]
    Zrobia wszystko aby zdruzgotać wyniki przed upływem wezwania. Podobnie zachowuja sie cwaniacy którzy chcą przejąć firme. Degradują obraz firmy zaniżajac jej wartość by za grosze przejąć
    Najniższa z aktualnych wycen akcji jwc to bodajże 6,08pln i to jest tak naprawdę dolny poziom uczciwej godziwej ceny za 1 akcje jwc.
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~sl [89.231.241.*]
    Jaja sobie robicie, Józek sprzedawał za kilkadziesiąt zł a wy tu o paru zł mówcie, uwzględniając nawet ostatnia emisję to te 6zł to co to jest?
  • Re: wezwanie do sprzedaży Autor: ~sterw [195.47.201.*]
    Zrobia wszystko aby zdruzgotać wyniki przed upływem wezwania. Podobnie zachowuja sie cwaniacy którzy chcą przejąć firme. Degradują obraz firmy zaniżajac jej wartość by za grosze przejąć"

zgadza się a dla księgowego to nie problem,wystarczy jednorazowo zwiekszyc amortyzacje i zysk leci na pysk a za nim akcje
[x]
JWCONSTR -0,48% 4,16 2021-05-20 16:16:05
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.