W Kętach ciągle wszystko jest ok, tylko w 2016 zysk netto był trochę na sterydach zresztą nie tylko u Kęt inne spółki też tak robiły. Kęty doliczyły sobie do zysku netto aktywo na odroczony podatek CIT ok 40 mln. Widać nie wszyscy o tym wiedzieli, a ci co nie wiedzieli zaczęli agresywnie sypać.
Spolka o odroczonym podatku informowala przy kazdym raporcie. Normalne, ze kazdy wiekszy inwestor o tym wiedzial. Trzeba dobierac przy 395-400 zl. Wykorzystuja ten fakt, ze zysk netto bedzie mniejszy do korekty.
Do normy nie wrocilo , ale to nie powod zeby nie dobierac ! coz Kety maja to do siebie ze nic sie nie dzieje a jak spojrzymy za 5-6 miesiecy to bedzie blisko 500 zl . Zakopac i zapomniec na jakis czas . POZDRAWIAM
Dostaliśmy obniżke zalecenia, ale równocześnie podnieśli wycenę do 455 zł. Zakładają, że szybki wzrost już za nami, ale widzą potencjał w nowym segmencie, które według prognoz spółki są nieco gorzej postrzegane. Pytanie czy to takie dozowanie informacji, bo Kęty zawsze słynęło z ostrożnych prognoz a później pozytywnie zaskakiwało zrealizowanymi z nawiązką wynikami. jak uważacie?
Rozwòj w nieskoñczoność jest mało możliwy - ale spółka jak napisałeś zawsze w prognozach jest bardzo ostrozna , dywidenda na poziomie 5 % zachowana - wiec dalej atrakcyjna . Jeżeli beda jakieś przejecia albo już same komunikaty o możliwych przejeciach beda windować kurs , w tym roku rownież spółka zależna a Slowenie osiagnie pełne moce produkcyjne . Jeśli tylko eurofundusze popłyną szerokim strumieniem to tu równierz zamowienia sie zwiekszą . Zresztą któraś z rekomendacji ze stycznia tez była trzymaj z ceną 378 zł .
Rzeczywiście doopło. Szkoda że nie mam teraz kasy żeby dobierać. Popatrzcie na ceny aluminium, myślę że to jeden z powodów. Rok temu tona chodziła po 1500 USD, dziś jest ponad 1900 USD i stale rośnie. Jak koszty przerzucą na klienta to zapewne spadnie sprzedaż. Jak wezmą na siebie to zysk będzie mniejszy. W jakimś stopniu to będzie widoczne w wynikach za 2017.
W 2008 ceny aluminium szczytowały na 3000 USD za tonę, więc wcale nie jest powiedziane że aluminium jeszcze nie zdrożeje.
Ostatnio wzrost byl zrobiony przy okazji rosnacej ceny alu o niemal 150 usd. Cena alu rosnie stale dla wszystkich dlatego bym sie tym szczegolnie nie przejmowal. Klient i tak kupi zdajac sobie sprawe, ze material jest drozszy. Ostatecznie zwiekszona cena zostanie przerzucona na klienta koncowego. Jezeli bedzie inflacja i ssanie na rynku to aktualne zmiany ceny alu nie zrobia wiekszej roznicy. Kety to nie spolka na ktorej sie wyciska duzo %, a raczej nalezy ja traktowac jako zamennik lokaty. 10-20% w rok + dywidenda dlatego tutaj siedze.
Mam kety juz prawie 2 lata i czekam aby dobrac. Bede kupowal jezeli kurs zawroci, a nie kiedy spada bo w ten sposob spie sobie spokojnie. Trzymam sie tego co wczesniej pisalem 395-400zl moze byc. Spadek intraday nawet 385. Przy takiej cenie biore napewno PKC. Liczę, ze kety beda przebijac prognozy, a i dywidenda tutaj 5% przez pare lat bedzie wiec dla mnie spoko.
Moze w ktoryms roku nie byc dywidendy jezeli spolka znajdzie jakis ciekawy podmiot do przejecia. Dla mnie bomba i pisze sie na to. Spolka zamiast lokaty jak wspominalem.
Kiedys dla mnie byla bariera 300zl i po zakupie poszlo zaraz na 25x zl. Oplacilo sie nic nie kombinowac. Kety warto kupowac kiedy juz wybucha totalna panika i zwala na indeksach.
Z ostatnich raportow chyba pisali cos okolo 80% zysku netto tj. z tego co liczylem 21-23 zl na akcje. Przy aktualnej cenie to troche ponad 5%. W tamtym roku dostalem tez 18zl na akcje przy cenie jakos 320z; i wychodzilo tez jakies 5%. W przyszlym roku licze na 4% jezeli kety nie przebija swoich prognoz. Mysle, ze na pewno beda to dwie transze.
Nawet nie spadlo do ceny za jaka chcialem dokupic, trudno :) Zostaje narazie z tym balastem co mam, a dokupilem Amice po 171. Zobaczymy co tam dalej ale spolka na tle rynku wyglada na niedowartosciowana. Moze jakas mina tam czeka?
Ja nie wiem tylko patrze na wykres, a na 400 zl widze wsparcie i jezeli trend ma trwac to pasuje tego poziomu bronic. Na dodatek mWig40 i reszta indeksow w trendach wzrostowych, a te szybko sie nie koncza wiec gram narazie na wzrost i to wszystko.
Mysle, ze nie. Ciekawi mnie za to brak informacji ze strony Ket odnosnie dywidendy. W poprzednich latach takie info chyba wychodzilo zaraz lub razem z wynikami rocznymi. Niby 80% planuja ale nadal brak info. Moze maja jakas ciekawa spolke na oku? A moze za duzo juz wina wypilem? hehe...
Dnia 2017-04-04 o godz. 21:12 ~Aaa napisał(a): > Gdyby nie ten wyciag na zamknieciu sesji to dla mnie byl by sygnal kupna. Zobaczymy co dalej. Trzymacie?
dzis zaczołem kupowac i do dywidendy jeszcze będzie okazja dokupic
Ktos gra jakas swoja gierke i prowadzi kurs jak mu sie podoba. Ja w to nie wnikam. Dokupilem Amice, a i 11 bit mi sie fajnie zachowuje. Kety zostaja w niezmienionej ilosci.