przed hamulcowym teraz....zdjac simlocka ..czy sciemciac dalej ? Dzisiejsze batoniki straszaki szybko znikaly. Wydaje mi sie ze cisnienie rosnie przed wynikami. Desperatow tez jakos nie ma. Ale najwazniejsze ....gdzie jest Mariusz?!!!
Pamiętaj że spadki zawsze przychodzą z zaskoczenia, a nic nie rośnie do nieba dotyczy to nie tylko Echa ale całej GPW Jak jest dobrze, to wszyscy szybko zapominają jak było źle, a teraz jest za dobrze, a to o czymś świadczy, optymizm oznacza spadki Wig 20 przebije 2100 p. a potem południe na całości.
Hamulcowy to jest cały czas i to ten sam daje ciut podjechać w górę,czeka na kolejkę z drugiej i wywala jak leci.Jest zdeterminowany, tak się wydaje Kris.
I nie myślę ,że kurs zamknie on dziś na czerwono jak uważa jeden z analityków a jedynie gdzieś w okolicy średniego czyli np. 6,15 a jutro znów do 6,27 i hojra na powrót do 6,20.Ma kupę tego...Na dziś wystarczy.
Chce się kląć bo hamulcowy już stoi a razem z nim jego klakierzy /kto kieruje się strategią temu pardon/. To wolny kraj i w ramach prawa należy się każdemu robić co uważa on za stosowne oczywiście.. Hej Voodzu albo Kris powiedzcie ostatni raz ile tak naprawdę oczekujecie dywidendy za 16 nie licząc zaliczki- ku pokrzepieniu serc tego znamienitego forum ????
Dnia 2017-02-09 o godz. 09:33 ~dami napisał(a): > Chce się kląć bo hamulcowy już stoi a razem z nim jego klakierzy /kto kieruje się strategią temu pardon/. To wolny kraj i w ramach prawa należy się każdemu robić co uważa on za stosowne oczywiście.. > Hej Voodzu albo Kris powiedzcie ostatni raz ile tak naprawdę oczekujecie dywidendy za 16 nie licząc zaliczki- ku pokrzepieniu serc tego znamienitego forum ????
nie jest łatwo podać przedziału, ponieważ jest wiele czynników korzystnych przemawiających za dużą i za mniejszą dywidendą, np echo rozpoczyna nowe inwestycje w najbliższym czasie możemy spodziewać się info o biurowcach na beethovena i Taśmowa, rozpoczęciu kolejnego etapu mieszkań np w browarach warszawskich, możliwe, że wzrosną koszty towarowej które jeżeli tak będzie, będą księgowane w tym roku, nie są znane przychody z tytułu prac wykończeniowych q22 oraz Symetris Business Park - Etap 1 Tryton Business House - O3 Business Campus - Etap 1 nie wiemy jak przebiegają negocjacje dotyczące powiększenia banku ziemi - jeżeli zamkną się pomyślnie, będzie to dobry znak pomimo iż może wpłynąć na mniejszą dywidendę (po prostu zysk dostaniemy z 2 lata później za to odpowiednio większy) ponieważ zwiększy to ilość inwestycji a z tych echo ma wysoką stopę zwrotu, z kolei za dużą dywidendą przemawia fakt iż, w tym roku jest możliwość uzyskania 2,5 -3 pln zysku na akcje (według danych na dzień dzisiejszy), co umożliwiłoby finansowanie części inwestycji z bieżącego zysku, a w kolejnych latach ten zysk będzie większy (2017 będzie rokiem dobierania przed zyskiem za rok 2018 :)) - echo w mojej ocenie jest spółką na longa - również grupa gryffin potrzebuje pieniędzy, w związku z czym jest szansa na wysoką dywidendę, aczkolwiek jeżeli echo będzie przygotowywało wiele inwestycji (co w dłuższej perspektywie byłoby bardzo dla wszystkich długoterminowych akcjonariuszy korzystne) to może odpuszczą, ponieważ również im zależy na rozwoju i w dalszej perspektywie zwiększeniu przychodów
gdybym miał naprawdę wróżyć to powiedziałbym, że przedział 1-1,5 pln jest realny (czy będzie mniej czy więcej - nie wiem), ale wszystko zależy kiedy i ile echo będzie potrzebowało na kolejne inwestycję, niedługo zaczną spływać dalsze info i będzie łatwiej o prognozę
Dnia 2017-02-09 o godz. 12:38 ~dami napisał(a): > Też tak obstawiam z tym,że u mnie dolna granica wynosi 0,85 zeta co łącznie z zal.=1,7 więc to i tak by było >20% k.licząc go w granicach 7-8
vodzu...przedstawil wyzej argumenty za i przeciw z mojej strony dodam ze zyski zapowiadaja sie sporo wyzsze niz rok wczesniej . przewidywalbym calkowita dywidende 3.0 - 3.50
Dnia 2017-02-09 o godz. 14:59 ~kris napisał(a): > vodzu...przedstawil wyzej argumenty za i przeciw z mojej strony dodam ze zyski zapowiadaja sie sporo wyzsze > niz rok wczesniej . przewidywalbym calkowita dywidende 3.0 - 3.50
teoretycznie zysk za cały będzie wyższy, więc jest to możliwe.... ale mogłoby to spowodować większe kredytowanie niektórych projektów PS. uwzględniłeś podział zysków od sprzedaży nieruchomości do EPP? 25% zysków im się należało, a w przypadku q22 do FTF Columbus wynagrodzenie w wysokości 82 mln euro netto.
Dział public relation spółki chyba trochę przysnął i Voodz z resztą na tym forum musi za nich robić /wszak wielu przed wejściem w echo nas czyta/.Nawet np.niewinne pytanko jakiegoś redaktora na temat dywy.by nie zaszkodziło bez wzgl. na enigmatyczną ze str.zarządu odp.np" zyski będą duże ale wspólnie musimy to jeszcze przemyśleć żeby wszystko zagrało".Każdy wie choćby nic poza tym nie wiedział ,że po tym kurs by trochę poszalał w górze.Ale cóż, nie będę ich uczyć...
Muszę koledze przyznać rację, powinni uchylić rąbka tajemnicy. Tym bardziej że wyniki mają być przekazane dopiero pod koniec kwietnia, czyli praktycznie na sam koniec okresu publikowania wyników. Od tego roku zmieniły się zasady i spółka ma czas maksymalnie do końca kwietnia na publikację wyników. Wiele firm zdecydowało się na publikację dużo wcześniej. No cóż ale myślę że i tak warto poczekać na wyniki do kwietnia.