I dobrze że go zamknęli bo to był sklep wynajmowany w w Galerii , i obrót miał gówniany . najważniejszy to sklep na Pilotów który będzie jutro inwentaryzowany a od czwartku otwierany na nowo
Pan Torchała szybko i sprawnie(szacun) skorygował błędy w artykule -Z 8 placówek o których napisał ostało się jak na razie 6 (zostało poprawione w tekście) co jeszcze się zamknie dowiemy się raczej na dniach...Alma już nawet na swej stronie nie podaje aktualnej listy sklepów.
Ale mimo wszystko trzeba przyznać, że to "rozbój w biały dzień".
Zamiast spłacać długi zakłada się nową firmę niepowiązaną kapitałowo, robi się dzierżawę najcenniejszych aktywów a dostawcy, pracownicy i drobni akcjonariusze zostają na lodzie.....
Pytanie, kto na to wszystko pozwala? Za drobne kradzieże ludzie idą siedzieć, a tu człowiek oszukał setki ludzi i nawet sąd mu na to daje przyzwolenie, a może wręcz mu pomaga?
"I dobrze że go zamknęli bo to był sklep wynajmowany w w Galerii , i obrót miał gówniany . najważniejszy to sklep na Pilotów który będzie jutro inwentaryzowany a od czwartku otwierany na nowo"
Restrukturyzacja nie polega na zamknięciu wszystkich sklepów, bo działalnością Almy jest handel spożywczy. Wróć do planu restrukturyzacyjnego Almy sprzed kilku miesięcy, zakładała ona zamknięcie sklepów nierentownych z 43 do ok 20, a ile pozostało? Galeria Kazimierz była jedną z lepszych lokalizacji. Batony z lewej na kupno są, z prawej nic, a kurs na minusie. Dlaczego?
Centrum handlowe nazywające siebie Galeria Kazimierz od dłuższego czasu popada ogólną nędzę. Co raz więcej pustych powierzchni straszy reklamami. Kraków jeździe teraz do Bonarki i Modlniczki.
Tylko dlaczego nie ma oficjalnego komunikatu? Co to jest Alma Kraków? Sama nazwa wskazuje na działalność tylko w Krakowie, czyli wszystkie inne sklepy idą do piachu. Alma Kraków to Żarnecki? To tu zainwestuje obiecane 25 mln? Co z majątkiem starej Almy? Upadłość? Jak się mają akcje starej Almy do Almy Kraków?
Wpis do KRS-u z 02.01.2017 czyli dość stare, nie zauważyłem tego. No to Żarnecki utworzył zupełnie nową spółkę zostawiając lub lekko modyfikując nazwę. Chapnął dwa sklepy i tyle, Warszawa go nie interesuje, tym bardziej Gdańsk. No to chyba koniec Almy.
Pilotow jeszcze nie do konca chapnal. W tym przypadku dziala na zasadzie faktow dokonanych, uprzedzajac decyzje sadu. W modlniczce sprawa byla prosta, bo tam dzierzawi tylko wyposazenie sklepu ktore pewnie syndyk mu ostatecznie sprzeda. Zawsze to kilka groszy dla wierzycieli ...
dzięki za zobrazowanie sytuacji z Modlniczką. Pracownicy z Almy (Pilotów) napisali,że 8 /9 jest tam inwentaryzacjia a po niej przechodzą pod Almę Kraków-ale też na 100% nie są tego pewni bo nie dostali nowych umów (aneksów?)
To dlaczego kurs jeszcze nie tąpnął? Kupujący liczą na coś? Jeżeli zawiązana została nowa spółka, to z kapitałem Żarneckiego i z pierwokupem w razie upadłości w dodatku.
Są cztery opcje. 1) inwestorzy miela akcjami między sobą bo są zdezorientowani 2) jest spora podaż akcji zebranych 1.02 od PZU, popyt nie jest w stanie tego skonsumować 3) walor jest umiejętnie zbierany pod jakieś info np. o zaskarżeniu wniosku o umorzenie postepowania, albo sprzedaż aktywów- np. Kredensu 4) walor jest umiejętnie wywalany pod info o upadłości likwidacyjnej
Stawiam na kombinacje punktow 1 i 4. Prawdopodobnie bylemu glownemu akcjonariuszowi nie udalo sie sprzedac wszystkiego po atrakcyjnej dla niego cenie. Czas nagli, bo info o rezygnacji z objecia serii h moze nadejsc w kazdej chwili. Oczywiscie to tylko moja spekulacja niczym nie poparta
seria H została objęta, mogą chciec cwaniaczki zwalić kurs na 1,2 odebrać i wtedy walnąć pozytywne info o sprzedaży aktywów, mogą też dać info jeszcze dziś o zaskarżeniu wniosku o umorzenie postepowania restr.
tylko po co zaskarżać? Mazgaj wyszedł prawie ze wszystkich akcji ,fundusze też więc po co?nie sądze żeby to zrobili-no chyba że sąd nie zgodzi się wydzierżawić sklepów Żarneckiemu -to tylko takie tam moje przemyślenia
Tylko kapital zakladowy zostal powiekszony, emisji nie ma, i moim zdaniem nie bedzie, bo wtedy trzeba by bylo zrobic wezwanie na zakup akcji, a to w sytuacji spolki byloby dzialaniem nieracjonalnym z punktu widzenia zarneckiego, chociaz mazgaj by sie bardzo ucieszyl
Kapitał zakładowy został podniesiony, wpis jest z dzisiaj. Nie wiem dlaczego ale mnie to wydaje się od samego początku jedną wielką grą na czas... Prozaicznie ten wniosek o umorzenie postępowania sanacyjnego też może do tego prowadzić, sąd umorzy albo oddali ale rozpoznać musi, nawet jakby chciał umorzyć to w międzyczasie przyczyna może przecież cudownie odpaść, pojawi się to oświadczenie z 355 i po temacie umorzenia, a miesiąc minął.... a planu restrukturyzacyjnego jak nie było tak nie ma ...zresztą temu zarządcy prozaicznie też raczej powinno zależeć żeby zostać jak najdłużej w tej sanacji bo syndykiem w likwidacyjnym to być już raczej nie może jeśli był zarządcą tutaj ... Pożyjemy zobaczymy - stawiam jednak na dalszy ciąg i zabawę jeszcze chwilę
mam nadzieję ,że jednak sąd stanie im na drodze i pokrzyżuje plany M i Ż -dopiero by się tutaj działo...a i akcjonariusze może by wyszli z tego tylko z niewielką stratą (mam na myśli drobnych)
Na scenie pusto, brak juz aktorow i rekwizytow, a widownia dobrze sie bawi oczekujac w dodatku sensacyjnego zakonczenia spektaklu. A rzeczywistosc jest prozaiczna - plan byl, musial byc, zeby sad otworzyl restrukturyzacje, ale plan wzial w leb. Kilka miesiecy temu byla pewna szansa uratowania kilkunastu sklepow. Teraz nie ma juz czego ratowac a inwestor z podhala nie dosc, ze dziala nieudolnie, to w dodatku wylacznie w swoim interesie. Czas opuscic kurtyne i wylaczyc swiatlo, za bilety nikt nie otrzyma zwrotu