• raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [46.76.134.*]
    Ciekawe jakie będziemy mieli walentynki ;)
    Brawo dla zarządu za decyzje o publikacji rap. za 4 kw., szczególnie, że niewiele spółek to robi.

https://www.bankier.pl/wiadomosc/PRIMA-MODA-S-A-Terminy-publikacji-raportow-okresowych-w-2016-roku-7305098.html
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bbb [78.88.60.*]
    Pewnie Darek chce się czymś pochwalić
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bzyczek [94.254.150.*]
    Oby oparte na realnych przesłankach oczekiwania, zostały potwierdzone w raporcie :-)
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~aaa [37.47.47.*]
    Szału nie będzie
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [46.76.134.*]
    osobiście tak jak już gdzieś tu pisałem też nie spodziewam się szału. Cały październik, a więc kluczowy w 4Q miesiąc mieli z bardzo małą ilością towaru z nowej kolekcji. Dobre poziomy zatowarowania na moje oko uzyskali dopiero w drugiej części listopada, podczas gdy cała konkurencja mocno zatowarowana nową kolekcją była już na przełomie sierpnia i września.

Poprawy spodziewam się oczywiście w 4Q. Pytanie jedynie czy nie będzie ona zdecydowanie za skromna wobec oczekiwań artykułowanych tu przez niektórych.
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~qwer [83.24.3.*]
    dla mnie każdy wynik powyżej zera będzie gigantycznym sukcesem i będę zadowolony
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [5.60.37.*]
    biorąc pod uwagę wspomniane okoliczności, dla mnie też
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~aaa [37.47.40.*]
    Panowie, powyżej zera to powinno być, przecież jest po restrukturyzacji więc już powinno żreć. Teraz trzeba straty odrabiać, marza jest kosmiczna na butach, np już nie musi 1000 par butów sprzedać aby wyjść na zero ze sklepu na Targówku w Warszawie
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~poilkj [77.254.7.*]
    Ja również chcę widzieć jeszcze kolejne potwierdzenie, że sytuacja jest rzeczywiście ustabilizowana i spółka nie przynosi już strat.

@aaa To prawda, PMA ma kosmiczne marże na tle konkurencji. Jak będą potrafili to w tym roku przelewarować na wolumenach to będzie kosmos na kursie akcji.

Swoją drogą, imo pan prezes powinien wejść z jakimś mocniejszym graczem w jakiś alians strategiczny czy inne cudo, żeby ten proces rzeczywiście przyspieszyć.
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~aaa [94.254.128.*]
    Ten szaleniec Z nikim w konszacht nie wejdzie i Wojas i Milek chcial, patrzcie jak ciezko na rnku obuwia jest zrobic taka marke jak prima moda, wg ekspertow trzeba wydac conajmniej kilkanascie melonow a tu primka 11 warta heheh duzo graczy chcialo ale on nikuta
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [46.76.11.*]
    aaa
    a może nie szaleniec, tylko człowiek, który wie ile ta spółka może przy dobrej optymalizacji kosztowej, rozwoju kanałów internetowych i dobrym zatowarowaniu zarabiać i być może Pan Darek gotów by był sprzedać biznes, ale nie za 1 zł, nie za 2, czy 3, albo 4 zł zł a np. za 10-20 zł na co z kolei kupujący nie byli skłonni się zgodzić biorąc pod uwagę dotychczasowe wyniki spółki? tego nie wiemy. Uważam, że gdyby dziś o takich cenach z Panem Darkiem ktoś rozmawiał, to finał takich rozmów mógłby wyglądać inaczej.

Co do rynku faktycznie jest bardzo trudny. Polacy bardzo sceptycznie podchodzą do nowych marek. Centro nie dało rady na naszym rynku. Monnari zapowiadało już 2 lata temu rozwój sklepów Monnari shoes and bags, a dziś słuch po tym pomyśle zaginął. Inne firmy nie wchodzą na rynek. Conhpol próbuje trochę się rozepchnąć na rynku, ale mimo, że jakość ich obuwia i designu oceniam wysoko, to jednak mam wrażenie, że nie idzie im to aż tak łatwo.
    Wojas, czy CCC stopniowo podnoszą ceny, a przez to klient coraz częściej będzie wolał dopłacić w mojej ocenie 50, 100, czy nawet 150 zł i kupić parę butów w Gino Rossi, Prima Moda, Kazar, Aldo, czy np. Venezia.
    Zatem mimo, że rynek jest trudny, to przy sprzyjających warunkach i utrzymaniu przez Pana Darka obecnych standardów funkcjonowania spółki, naprawdę może być w przyszłości całkiem interesująco.
    Prima Moda ma dodatkowo coś czego nie ma jego konkurencja praktycznie wcale. Mam na myśli buty realnie robione we Włoszech, a nie w Polsce (oczywiście nie mam nic do Polskiego obuwia, bo jakość jest dobra), czy w Azji. Niemniej w tej branży produkt włoski ma istotne znaczenie i jest bardzo dobrze postrzegany. Bład w mojej ocenie, że spółka tak słabo eksponuje w swoim marketingu fakt posiadania obuwia i torebek produkowanych w Italii.   

• Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bzyczek [94.254.147.*]
    Darson mógł pójść na łatwiznę i zrobić emisję akcji. Tego nie zrobił, nie rozwodnił kapitału.
    Może żyje wizją wielkiej Primamody, gdzie wartość firmy osiągnie cyfry 10x wyższe niż dziś (czego mu życzę, giełda zna takie przypadki).
    Rok 2016 można traktować jako rok stabilizacji (sieć, koszty, przychody). Ten rok musi przynieść nową jakość (nowe kanały internetowe, wzrost sprzedaży, zyski na każdym poziomie, w każdym kwartale, może nowy 1, 2 salony.
    Życie pokaże, co tu się "urodzi".
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [46.76.11.*]
    aaa
    z tego co kojarzę, to od ponad pół roku (a nawet może od roku) nie ma już ich w CH Atrium Targówek
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~aaa [176.107.108.*]
    Nie ma ich od roku na Targowku - a mysle tak mniej wiecej -miesieczny czynsz w tej galerii to z 30-40 kola + personel. To ile juz zaoszczedzil kasy, musi to pokazac. Co do emisji to sluszna drogą jest pozniej robic emisje
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bzyczek [91.231.92.*]
    Dorzucam kolejną cegiełkę pod wyniki za IQ - 3 pary butów zamówione ;-))))

• Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~HiperBessaMCI [83.8.4.*]
    Pany jakie wizje pod jutrzejsze wyniki? Nierentowne sklepy pozamykane, towar kupowany taniej, wyższe marże, to chyba warto sobie cos kupić dziś?
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bzyczek [141.0.12.*]
    Jeśli mieliby w IVQ przychody ca. 10mln, przy marży 60% i kosztach zarządu/sprzedaży na poziomie porównywalnym jak w IIIQ,
    to będzie zysk operacyjny ok. 1mln.

Większe przychody (11mln) przy niezmienionych pozostałych parametrach da nam zysk operacyjny w wysokości 1,4mln.

Wariant I będzie bardzo dobry, wariant II genialny :-))))
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~Olo [95.41.215.*]
    Ze względu na mala ilosc towaru w pazdzierniku mysle ze dobrze bedzie wziac tez pod uwage wariant ok. 9.3- 9.5 mln przychodow. 11 mln to wg mnie zupelna fikcja
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~HiperBessaMCI [83.8.4.*]
    Nie wiem jak w innych miastach ale w Poznaniu nie było szału więc te 9mln obstawiam. AT wygląda bardzo dobrze po 3.80 widoki świetliste ale zobaczymy, pozostały godziny do chwili prawdy
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~aaa [176.107.108.*]
    ja bede optymistą i postawię na 11 mln
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~olo [37.249.8.*]
    jeśli mimo zamknięcia ponad 10% salonów vs 4Q 2015, jeśli mimo słabiutkiego zatowarowaniu w październiku 2016 osiągną 11 mln zł przychodów (ok. 10% więcej niż w 4Q 2015), to byłby to oczywiście super rezultat sprzedażowy. Nie wierzę w niego, ale absolutnie nie mam nic przeciwko, aby tak się stało. W sumie przychody całej branży obuwia na metr salonów ładnie rosły, więc jedynie tu widzę jakikolwiek cień szansy. Gdyby mieli inny poziom zatowarowania od początku sezonu jesień-zima, to również postawiłbym na 11. Na ten moment stawiam na środek oczekiwań forumowiczów, a więc okolice 9,8-10,1 i czekam z niecierpliwością na raport 
    Czyli wariant 3 byl najbliższy prawdy a hiperbessamci trafil idealnie :) Przy tak slabym zatowarowaniu w pazdzierniku trzeba bylo jednak brac pod uwage ten scenariusz. Niezaleznie i tak na poziomie ebit i kosztow jest niezle. Rano napisze cos wiecej.
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~HiperBessaMCI [83.20.163.*]
    No tak intuicja podpowiadała choć serce chciało więcej. Tragedii nie powinno być ale z mega popytem będzie problem
    Ja ze spokojem czekam na kolejne wyniki. Spolka pierwszy raz od lat ma wystarczajaco kasy zeby zatowarowac sklepy nowa kolekcja w odpowiednim czasie. W 4q tak jak wiele razy pisałem brakowalo im kasy na kolekcja jesienna co az razilo na polkach w pazdzierniku.
  • Re: raport za 4 kw. już 14 lutego Autor: ~bbb [78.88.60.*]
    Świetny wynik r/r poprawa o prawie 3 mln
[x]
PRIMAMODA 0,00% 0,84 2023-05-04 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.