• Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~xxx [78.11.157.*]
    Proćhnik może powtórzyć rajd Bytomie, który podobnie jak Próchnik był spółką bardzo słabo zachowującą się w 2 połowie 2016, głownie ze względu na słabe dynamiki sprzedaży i spadek marży brutto. W przypadku Bytomia było to spowodowane zmianą polityki cenowej która ostatecznie okazała się klapą. Mocna sprzedaż w grudniu wystarczyła żeby Bytom zrobił +30% od początku roku. Czy tak może się zdarzyć w przypadku Próchnika? Oczywiście że tak. Jest to subiektywna ocena, ale według mnie Próchnik był bardzo mocno obecny w internecie w styczniu  w sensie reklamowym i promocyjnym, do tego stosował dość agresywną politykę cenową. Wydaję mi się że może pokazać mocne dynamiki w styczniu. Oprócz tego, nie wiem czy ktoś zauważyłem, jeśli nie to polecam spojrzeć na ich stronę. Próchnik delikatnie zrestrukturyzował sieć salonów, konsolidując Rage Age z Próchnikiem, powinno to przynieść dość konkretne oszczędności kosztowe. Dodatkowo, marża powinna być wspierana przez przeniesienie produkcji z Polski do Białorusi (nie wiem czy jest to powszechna wiedza).
    Także może największe od kilku lat obroty na Próchniku, na kilka dni przed ogłoszeniem sprzedaży styczniowej może nie są przypadkowe. Jak zawsze ktoś może wiedzieć coś więcej, a skala obrotów powinna zastanawiać. Bo w piątek obróciło się 5% spółki. Temat jest tak przeceniony że jeśli sprzedaż styczniowa faktycznie będzie mocna, według mnie będzie rajd na 1.5-1.6 czyli maksima z 2016, ten rajd będzie wspierany przez hosse na GPW. Zauważcie że od kilku sesji jest kilka tematów które bardzo silnie rosną, np. w piątek także Indykpol, oczywiście takich tematów nie kupuje zagranica tylko kraj. A jak kraj kupuje to znaczy że są napływy do TFI a jak są napływy to będzie rosło. W odróżnieniu od wielu na tym forum, nie twierdzę że mam rację, tylko stawiam tezę na bazie logicznych argumentów, zobaczymy czy się zrealizuję,
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~aleks [77.46.97.*]
    Sytuacja biznesowa którą zarysowałeś musi dojrzeć i znaleźć obraz na wykresie i tak jest ,że ci inwestorzy duzi wiedzą z wyprzedzeniem i dołują kurs ,bo wiedzą ,że przyjdzie czas tzn. sytuacja rynkowa ,która zwielokrotni zyski.Ostatnie sesje to typowe zachowanie kursu dla dołka cenowego i teraz zależy ,jak na tak ukształtowaną sytuację zareaguje popyt w poniedziałek....,
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~Jurek [37.248.103.*]
    Mysle ze kurs sam sie dźwignie do poziomu 1,30-1,40 a potem informacje o Funduszach ktore przyjęły <5% i kolejne kilka + %
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~rydz [94.254.130.*]
    To zwykła podbitka pod dodruk 12 mln akcji
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~felix [78.11.157.*]
    Dlaczego podbitka pod emisje? Obecnemu Zarządowi opłaca objąć się akcje jak najniżej jeśli wierzą w rozwój biznesu. Poza tym podbitkę kursu na Próchniku nie trzeba robić obracając 5% spółki, prawda?
    Według mnie rośnie, bo zaczynają rosnąc małe tematy które nie są drogie, a Prochnik taki właśnie jest, jeśli do tego dojdzie dobra sprzedaż za styczeń, to będzie dalsza jazda.

Zastanawia tez silne wybicie w Wittchen, o 10% w czwartek, ni z tego ni z owego, tylko na WTN zdecydowanie mniejszy obrót także sygnał nie tak silny jak w przypadku PRC

Próchnik pozyskał 6 mln zł na rozwój internetowych kanałów dystrybucjiISBnews - Biznes
    29 Lis 2016, 8:50

Warszawa, 29.11.2016 (ISBnews) - Próchnik zawarł umowy pożyczek konwertowalnych z wybranymi akcjonariuszami, na mocy których pozyskał ponad 6 mln zł na realizację strategii w zakresie rozwoju internetowych kanałów dystrybucji, podała spółka."Warunki umów pożyczek zakładają konwersję na kapitał zakładowy spółki, co oznacza, że spłata pożyczek nastąpi przez objęcie przez akcjonariuszy akcji nowej emisji. Zawarcie umów pożyczek konwertowalnych ma związek z ogłoszeniem przez spółkę nowej strategii rozwoju oraz zwołaniem na dzień 12 grudnia 2016 r. walnego zgromadzenia w celu upoważnienia zarządu do wyemitowania do 12 mln nowych akcji w ramach kapitału docelowego" - czytamy w komunikacie.
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~jurek [5.60.189.*]
    na pewno bedzie rosło
    pytanie tylko kiedy wyskoczyć zanim Grubasy bedą chcieli wyskoczyć ....
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~felix [78.11.157.*]
    i jeszcze jeden komentarz, jeśli faktycznie w spółce coś się zmienia na lepsze albo idą dobre wyniki to ważne będzie zachowanie kursu w poniedziałek, patrząc na wykres piątkowy ruch to de facto powrót z na maksymalne poziomy kanału który w styczniu się ukształtował w przedziale 1.05-1.10. Według mnie następny ruch może być na 1.20-1.23 i jeśli wystarczy paliwa i np. wyniki sprzedaży styczniowej okażą się OK, to następny poziom ok 1.4, później 1.5 no i na koniec obszar ok 1.6. Patrząc na wykres za ostatni rok, właśnie taki mocny ruch wzrostowy zaczął się na początku roku i trwał do maja, towarzyszyły temu bardzo dobre odczyty sprzedaży, z dynamiką rdr po 50% i więcej. Trzeba o tym pamiętać, bo efekt wysokiej bazy będzie miał wpływ na odczyty sprzedaży w 1 półroczu 2017. Ale przy braku ekspansji sieci sprzedaży, jeśli PRC obroni poziomy zeszłoroczne, uważam że będzie to dobry wynik, bo baza kosztowa będzie mniejsza a przez to możliwa wyższa rentowność operacyjna.
    Oczywiście nie wiem, to tylko teza, zobaczymy jak będzie,
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~Martin [194.228.32.*]
    Popyt będzie spory w poniedziałek jeśli się skorektuje na 1,08- 1,09 to byłaby okazja. Ale sądzę że otwarcie 1,13-1,15 zamek 1,3
  • Re: Prochnik może powtórzyć rajd Bytomia Autor: ~jurek [5.60.189.*]
    no i jeszcze pytanie ile będą chcieli wyrzucić papiera który mieli za 1pln.
[x]
PROCHNIK 0,00% 0,01 2019-01-17 15:19:48
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.