Z moich szybkich wyliczen wynika, ze zysk netto w tym roku bedzie wynosil jakies 18-21 mln PLN. Co daje zysk na akcje 1,37-1,52 PLN (+-3% zysk/akcji) Moje kryteria inwestycyjne to zysk netto do ceny akcji w wysokosci minimum 5%. Co daje cene akcji miedzy 27,4 a 30,4 PLN.
Biznes rosnie jak kapusta i nie ma przeslanek, ze cos moze sie zmienic. Jezeli Oponeo przez trzy lata utrzyma tempo wzrostu (30%) to w 2020 bedą mieli 1,2 mld przychodow. Jezeli uda im sie podwyzyszc marze - a jest to kwestia czasu to ten ticker bedzie bardzo zielony. Na dzisiaj moja maksymalna cena to 47 PLN za sztuke. Wszystko pomiedzy 47-52 jest bardzo optymistyczne, powyzej 52 to marzenia poki co.
ABSTRACT: ogolnie rzecz biorac sprzedawanie OPON nie jest niczym fascynujacym - wydaje mi sie, ze firma docelowo albo bedzie musiala wykorzystac swoj kanal sprzedazowy w lepszy sposob bardziej rentowny lub zostanie przejeta, przez kogos dla kogo opony beda naturalnym uzupelnieniem biznesu. Wg mnie jest to spolka dlugoterminowa - horyzont 3-5 lat i cena moze byc z kosmosu :)
Nie wiem nie znam sie :) Wydaje mi sie, ze jakiekolwiek analizy techniczne są przydatne dla blue chipow i spolek z ogromnymi obrotami. Chcialbym, zebysmy tutaj dyskutowali o kwestiach operacyjno-finansowych. Dla mnie te kwestie tworza podstawe do inwestowania. Pod tym wzgledem jestem bardzo konserwatywny.
Jak widac na zalaczonym obrazku, bylem zbyt pozytywny. Niestety przychody z uslug zostaly na tym samym poziomie. Wg mnie spólka pokazala stosunkowo slabe wyniki, szczegolnie jezeli chodzi o sfere kosztow. Sprzedali wiecej 40% wiecej opon a marza na nich wzrosla o 0,5%, koszty zwiazne ze sprzedaza wzrosly wg mnie za mocno.
At the end... spolka zarobila ok. 1,15 PLN na akcje. Podzielmy to przez 5% co daje nam racjonalna wycene 23 PLN dla cashcow. Oponeo jest raczej gwiazda wiec niech nawet zyski wzrosna trzykrotnie w ciagu 5 lat - to daje nam wycene pirazy drzwi 69 PLN. Z tym, ze taka wycena jest nierealna poniewaz musieliby podniesc sprzedaz 3 krotnie (jak widac w raporcie marza nie rosnie a koszty wrecz przeciwnie). Dlatego podtrzymuje swoja wycene na ok. 50 PLN - MAX!.
P.S. Jedyne co moze dawac jakiekolwiek powody do wyceny powyzej 50 PLN to fakt, ze obecnie firma ma 95 mln gotowki z czego 85 mln na lokatach.... wiec gdyby niemieli pomyslu na to co zrobic z taka gotowka.. moze komus wpadnie do glowy jakas dywidenda albo chociaz jakies przejecie? Chociaz oceniam to na nierealne bo po co sie dzielic? W najgorszym wypadku moga zainwestowac w siedzibe jak Apple Park :D
Przesłanek do wzrostu jest więcej niż wyniki finansowe, które są i tak bardzo dobre. Firma nadal się rozwija, powiększa swoje możliwości logistyczne, do tego jest ciekawym podmiotem do przejęcia, a branża szuka takich podmiotów. Dodatkowo wystarczy jedna ustawa w zakresie nakazu używania opon zimowych w sezonie (o czym już się od dawna mówi), oraz zakazu używania opon starych z DOTem powyżej 4 lat. A pod taką ustawę jest obecnie dobry grunt, szczególnie po wpadkach borowików z ostatnich miesięcy. Wtedy obecna cena, to nadal promocja.
Z tą ustawa to troche wyssane z palca a przy borowikach sie usmialem :D Zgodze sie, ze oponeo staje sie w tym momencie piekna firma do przejecia. Z cala sympatia do Oponeo na ktorej gralem miedzy 40 a 48 PLN, ale obecnie firma ta rozrosla sie ze zwyklego sklepu na allegro do wyspecjalizowanej firmy w sprzedazy opon.... Rynek opon jest koniukturalny - jak spadnie sprzedaz samochodow to i sprzedaz opon spadnie.
Sklep rowerowy - dobry pomysl chociazby ze wzgledu na wykorzystanie magazynow w sezonie letnim gdzie sprzedaz opon jest najnizsza. Natomiast stworzyc drugie Oponeo dla rowerow zajmie conajmniej 5 lat i kontenery pieniedzy na marketing.
Inne szerokopojete inwestycje w startup (to cytowane z raportu) - to oznacza tylko brak pomyslu na dalszy rozwoj.
co tu dużo mówić. http://wiadomosci.stockwatch.pl/grupa-oponeo-pl-pochwalila-sie-rekordowymi-wynikami-za-2016-rok,akcje,187785 rekordowe wyniki, ciągłe zyski. kurs nadal w trendzie wzrostowym :) powolutku do przodu :)
No wlasnie powolutku do przodu... a kurs wzrosl o 80 % w ciagu roku.
Wyczytalem tez, ze wynik z transakcji sprzedazy Elektrody jest ujety w sprzedazy. Wynik to 12 mln. Jezeli to odejmiemy od zysku netto to wyjdzie nam slabiutki zysk w wysokosci 3 mln... Poprawcie mnie jezeli sie myle.
mala dygresja po lekturze raportu:
Delaware to stan znakow towarowych i innych bajek podatkowych... Siedziba Oponeo.com INC. odziwo znajduje sie w tym samym stanie. W polaczeniu ze spolkami w UK i Holandii - moga miec calkiem interesujaca strukture podatkowa. Jeszcze kwartal temu myslalem, ze naprawde cos kombinuja w USA, ale po sprawdzeniu google streetview... jestem przekonany, ze sa tam tylko ze wzgledow podatkowych. No coz....
kurs będzie rósł tak długa jak długo będzie popyt na akcje tej spółki, Żadna filozofia na temat wyników tu nie jest potrzebna.
Cały czas powtarzam: zobaczcie sobie spółki tj: CDProjekt, LPP, CCC, Wawel, Forte itp,itd. Jak te spółki się rozwijały/rozwijają to sky is the limit i tyle w temacie. OPN nadal się rozwija i jeżeli będą to robić w takim tempie to 1 mld przychodów to kwestia czasu, a za tym pójdą zyski.
@ LUKAS - filozofia jest taka, ze podstawa do kupna akcji powinny byc wyniki spolki i jej perspektywa. Perspektywa wg mnie jest dobra w porywach bardzo dobra, ale obecnie cena akcji jest wg mnie oderwana od rzeczywistosci. Spolki ktore wymieniles nie sa w zaden sposob porownalne z Oponeo. Orlen obecnie jest tak drogi ze wzgledu na PFR ktory kupowal od roku akcje a ponadto wizja przejecia Lotosu robi swoje. LPP generalnie jest gigantem i mozna mowic juz o dojnej krowie... Przypomne, ze kurs LPP pare lat temu oscylowal wokol 10 tys za akcje...
Grunt to zdrowy rozsadek... Kupowanie akcji Oponeo powyzej 50 PLN za akcje jest wg mnie bardzo ryzykowne... i wlasnie to probuje przekazac. Jezeli lubisz ryzyko to kupuj, ale wiedz, ze fundamentalnie nie ma do tego zadnych przeslanek.
Dla mnie wyznacznikiem kupna akcji jest wykres spółki. Skoro jest tak drogo to czemu dalej rośnie? Czemu w okolicach 47 PLN kupowali ludzie z zarządu? LPP jest gigantem, a OPN dąży do tego. Rynek dyskontuje przyszłość kolego. Wiesz czemu LPP jest ponad 40% tańsze niż kilka ale temu? Ponieważ perspektywy spółki się pogorszyły o ile pamiętam.
Ja te spółki podałem jako przykłady firm, które rozwijały swój biznes jak OPN. Chciałęm pokazać co działo się z cenami. Dlaczego na OPN nie ma być powtórki?
Kolejna rzecz, wybacz, ale zdanie kogoś kto pisze na forach nie jest żadną wyrocznią.
Kupowałęm OPN, ale w okolicach 10 PLN. wychodziłęm po 15 (błąd ogromny). Następnie ponizej 30 PLN grubo, więc się nie martw.
Co nie zmienia faktu, że patrząc na wyniki operacyjne nawet jeżeli potroją przychody to ich zysk bedzie wynosił ok. 50 mln co daje 3,5 PLN zysku na akcje.... co jest śmieszne :)
Zresztą dziś na mocnych obrotach zeszliśmy w stronę 50 co jest racjonalne.
oczywiście, że ustawa, to tylko pobożne życzenia, ale lobby importerów opon chętnie by taką ustawę widziało, a teraz jest pod to dobry grunt polityczny. Jeśli chodzi o sezonowość, to w przypadku dużych dystrybutorów, do których Oponeo już można zaliczyć, niema miesięcy w którym są puste magazyny. Latem kontraktuje się oponę zimową i zapycha nią magazyny, a zimą opnę letnią. Tylko dystrybucja detaliczna czeka na sezon z zakupem towaru, każdy poważny gracz w branży robi to znacznie wcześniej, co ma oczywiście wpływ na marżę. Zresztą, gdyby mieli wolną przestrzeń magazynową, to nie zwiększaliby swojej siły logistycznej.