• moze to nasza robota? Autor: ~kuna [174.198.9.*]
    Pytany kiedy będzie system komputerowy obejmujący wszystkich, którzy płacą podatki, Morawiecki odpowiedział:
    Myślę, że wkrótce, poprzez kilka mechanizmów. Jest to jednolity plik kontrolny, który obowiązuje już dla największych firm, teraz będzie obowiązywał dla średniej wielkości, a za pół roku - rok, dla małych. Już wkrótce za 6-12 miesięcy ogromna większość obrotów będzie podlegała weryfikacji z punktu widzenia analiz skarbowych. Ponadto centralny rejestr faktur jest to temat, który wdrażamy i centralna baza wszystkich rachunków. I wszystko to w ramach uszczelniania systemu. To da spore wpływy do budżetu już w tym roku.
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~kuna [174.198.9.*]
    To ciekawy post z parkietu

Wysłany: Sro, 04 Sty 2017, 20:46 apropos dzisiejszej naszej wymiany zdan dotyczacych zbierania daniny z granic :

– Tempo domykania luki jest umiarkowane – ocenia Janusz Jankowiak, główny ekonomista Polskiej Rady Biznesu. – Jeśli założymy, że uszczelnianie systemu podatkowego przynosi najlepsze efekty w rok po ich wprowadzeniu, to wciąż bardzo daleko nam do 50 mld zł „straconych" podatków , które rząd PiS chciałby odzyskać. Warto też pamiętać, że wiele nowych wydatków z budżetu państwa ma być finansowane właśnie z redukcji luki podatkowej. Ciekawe, co zrobi rząd, jeśli się to nie powiedzie – dodaje.
    Eksperci PwC podpowiadają, że należy jeszcze bardziej zintensyfikować działania ograniczające przestępstwa podatkowe. – Przede wszystkim należałoby wzmocnić działania analityczne – podkreśla Jan Tokarski, dyrektor w PwC. – Już dziś fiskus zbiera terabajty danych, ale nie bardzo potrafi wyciągnąć z nich wnioski – dodaje.

Luki w VAT nie da się zredukować do zera, ale można ją znacznie ograniczyć. Pokazuje to przykład Rumunii czy Słowacji. W przypadku tego pierwszego kraju, jak szacuje PwC, dziura w VAT spadła z ok. 50 proc. w 2009 r. do ok. 40 proc. teoretycznych wpływów do budżetu w 2015 r., w przypadku Słowacji zaś– z prawie 40 proc. w 2012 r. do poniżej 30 proc. w 2015 r. Pomogło wykorzystanie zaawansowanych systemów IT czy powołanie specjalnej jednostki do walki z wyłudzeniami VAT.

dla Pilaba miejsce jest
    ale jak Morawiecki mysli ze to zacznie zarabiac na siebie w 2017 roku
    to moze niech najpierw zadzwoni tam gdzie PIlab wprowadza takie wdrozenia ....
    moze za 4 lata przy dobrym wykorzystaniu danych uda im sie te 10 mld ukrocic
    czego im zycze z calego serca
    choc przemytnik polski to tylko czubek gory lodowej i cwany jest

"Jak raportuje branża, po wprowadzeniu pakietu wzrosło zapotrzebowanie na legalne paliwo. W pierwszym miesiącu po jego wprowadzeniu liczba cystern z nielegalnym surowcem wjeżdżających do Polski spadła do 150 z 750 wcześniej. Co prawda w drugim ponownie wzrosła, ale na razie „tylko" do poziomu 350 cystern.link Pokazuje to, że przestępcy dostosowują się do sytuacji. Ale mam nadzieję, że mafia paliwowa nie wróci do najlepszej kondycji"

-o czym to swiadczy ,ze przemytnik zwinal sie z biznesem ??? nie !
    na miescu jednego nawet przyblokowanego na krotki czas pojawia sie dwoch nastepnych .Jak prawo dziala ,to po dwoch miesiacach nic nie rosnie na tym samym polu

link 

na chwile obecna budzet mogl zyskac moim zdaniem z 2 -3 mld ,tylko dla tego ze troche niepewnosci bylo miedzy kombinatorami ,jak to bedzie wygladac po nowemu a wyglada nijak ,bo to ze wstrzymali 3 mld vatu w tym roku przedsiebiorcom,to o niczym jeszcze nie swiadczy

a caly deficyt ,ich wyliczenia ,wyliczenia lotosu
    o kant doopy potluc,ten rok pokaze jak sa daleko albo blisko zalozonych planow,bo na pewno nie zeszly

ale Pilab ma szanse na duze profity ,nie ma dwoch zdan ,to jest wspolpraca na lata,jak wdroza system
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~jah [94.254.249.*]
    hehhh...
    tym razem Kuna...znowu dużo slów...
    ale pytanie mam jedno:

nawiązując do tych "nadziei" rządowo/fiskalnych...
    i do aktualnego rządu/władz...
    czy "korzenie", "konotacje" amerykańskie, nie są, w takim razie "niewskazane" ?
    czy, wręcz, odwrotnie - są "pomocne" ?

hmmmm ?

• Re: moze to nasza robota? Autor: ~kuna [174.198.9.*]
    Moje w tych postach było jedno zdanie to chyba nie za dużo;-)
    Polityczne otoczenie jest maksymalnie sprzyjające lepszego nie będzie
    jeżeli to Pilab uszczelnia VAT to mamy krok milowy w rozwoju firmy.

• Re: moze to nasza robota? Autor: ~jah [94.254.249.*]
    no to byłoby milusio...
    jakby to Pilab działał w uszczelnianiu VATu...
    NAJLEPSZA rekomendacja...

tylko jak to sprawdzić ?... czy tak jest
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~kuna [174.221.6.*]
    Dnia 2017-01-04 o godz. 22:52 ~jah napisał(a):
    > no to byłoby milusio...
    > jakby to Pilab działał w uszczelnianiu VATu...
    > NAJLEPSZA rekomendacja...
    >
    >
    > tylko jak to sprawdzić ?... czy tak jest

Do tego potrzebny był by jakiś specjalista z branży.
    Na przykład taki st. spec. ds. analizy danych,
    i gdyby jeszcze specjalizował się w sektorze finansowym
    to taka osoba mogla by być zorientowana w temacie,mieć wiedze
    ale niestety nikt taki nie przychodzi mi do głowy.
    Ani na szybko ani po zastanowieniu :-) a trole to mógłbym odmieniać przez przypadki :-)))

• Re: moze to nasza robota? Autor: ~miras [94.254.163.*]
    Sytuacja się obraca ,do tej pory Pilab musiał się reklamować i zabiegać o klientów ,ponosić spore koszty związane z tym .
    Czas który musieli poświęcić doświadczeni fachowcy też nieźle kosztuje . W tym momencie firmy zaczynają pukać do drzwi Pilabu .
    I o to chodziło.
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~kitty [94.254.165.*]
    A ja mam nadzieję, że Pilab nie wypuka inwestorów, bo na razie cena jest w kosmosie w stosunku do zysków, i rośnie, a my nie widzimy twardych przesłanek które by to uzasadniały
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~maniek [188.146.76.*]
    dalej możesz kupić taniej niż kupowali amerykańce w ostatniej emisji to jest okazja
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~kitty [94.254.168.*]
    no tak ale trzeba pamietać o rundzie finansowania B, czyli dodruku akcji, a spółka nadal nie przynosi zysku netto
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [94.254.166.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~Chudy [213.158.223.*]
    Czy aby kolega nie konfabuluje????
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~miras [94.254.160.*]
    Jeśli kurs rośnie to nie bez powodu ,bo apetyt na akcje jest i to niemały .Nikt nie chce oddawać,na moje od jakiegoś czasu niby ktoś sypie ale jeszcze więcej ktoś zbiera ,podejrzewam że może wiedzieć trochę więcej .Jakiś czas temu w raporcie wypowiadali się o porównaniu z MEDICALG, i wszystko ku temu zmierza.
  • Re: moze to nasza robota? Autor: ~Chudy [37.47.10.*]
    Nie to miałem na myśli, bo to nieuzbrojonym okiem widać, a o tych klientów co to niby sami się proszą.
[x]
DATAWALK -0,94% 126,00 2026-05-04 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.