• troche ekonomii Ludziska! Autor: ~kris [83.9.158.*]
    Po otrzymaniu dywidendy niebawem /no wiekszej jej czesci/ w sytuacji gdzie akcje spadly... zakupie paier za cala kase
    tym samym bede posiadal wieksza ilosc waloru za ta sama kase. A pamietajmy ze dywidenda naliczana jest na szt papiera.
    Usrednie wiec w dol cene...nie wkladajac kasy z innej kieszeni.

• Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Północ [178.235.42.*]
    Właśnie tak trzeba do tego podchodzić, gdy nadarza się okazja to należy podkupywać w dobrej cenie. Pewnie nie ma tu osoby która by straciła na Echo. Tylko trochę cierpliwości.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~kris [83.6.85.*]
    Do kol... Polnoc luk..nikt wiecej nie zabral glosu w tym watku....orzel sie nie odzywa bo ma dechy z tych i,padow i smartfonow.
    o takie piedoly sie pytaja ...jak tu wszystko w zakladkach napisane.
    Na Zarzadzie powiedzieli ze ,,wyplata dywidendy /tych co byly/ nie jest efemeryda.
    Smartfony teraz niech sobie w slowniku znajda co to znaczy

• Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: baramur [5.172.234.*]
    Dnia 2016-12-21 o godz. 21:23 ~kris napisał(a):
    > Do kol... Polnoc luk..nikt wiecej nie zabral glosu w tym watku....orzel sie nie odzywa bo ma dechy z tych i,padow i smartfonow.
    > o takie piedoly sie pytaja ...jak tu wszystko w zakladkach napisane.
    > Na Zarzadzie powiedzieli ze ,,wyplata dywidendy /tych co byly/ nie jest efemeryda.
    > Smartfony teraz niech sobie w slowniku znajda co to znaczy
    >

Piszesz o efemerydzie w znaczeniu rośliny żyjącej bardzo krótko i tylko w sprzyjających warunkach? :)
    Ja siedzę w echo i mam po średnim 5,03. TAK dokupię po wpłacie dywidendy i będę miał średni wyższy ale kto nie ryzykuje ten autobusem kursuje.
    nie bedziesz mial sredniej wyzszej bo bedziesz mial wiecej papiera i jak to podzielisz to bedzie nizsza....przy obecnym kursie oczywiscie
    wiec jak jutro spadnie to jeszcze lepiej.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Tryg [176.98.119.*]
    Bedzie miał średnia wyzsza !!!!! O Boze investory poźal sie !!!!
    Tryg....jak za dywidende dokupujesz 10 proc akcji po taniosci to jak ci sie moze srednia zwiekszyc? sam jestes matematyk ze o pozal sie Boze. gdybys jutro kupil po 5.51 to tak a jesli kupisz ponizej 5.35 to do przodu.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~autor [89.71.201.*]
    przecież napisał, że ma średnio po 5.03....
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: hafid [91.198.217.*]
    Panie Krisie,
    jeżeli mogę wtrącić pewną rzecz od siebie. Dokupując akcje po cenie wyższej od średniej ceny zakupu posiadanych akcji powodujemy wzrost średniej ceny zakupu akcji dla danego waloru. Kupując akcje po cenie niższej zaś, powodujemy spadek ogólnej średniej dla tego waloru.
    Rozumiem Pański komentarz doskonale, jednak przyjmując, że średnia cena zakupu akcji może być poniżej kwoty odcięcia podywidendowego np 5.03zł, dokupując akcje w cenie odcięcia lub nieznacznie oscylującej (lecz nie poniżej 5.04) wokół 5.35 powodujemy wzrost średniej wyceny akcji tego waloru.

Dla lubujących proste kalkulacje: S = (A1*L1+A2*L2)/(L1+L2)
    gdzie:
    S - średnia cena jednego waloru po zakupie uśredniającym
    A1 - Średnia cena jednostkowa akcji przed zakupem
    L1 - Liczba posiadanych akcji przed zakupem
    A2 - Cena jednostkowa akcji dokupionej
    L2 - Liczba dokupionych akcji

Pozdrawiam, H
    P hafid...pragne jednak zwrocic uwage na fakt ktorego nie wzial p pod uwage ze akcje zakupujemy z otrzymanej dywidendy
    czyli z puli kasy ktora mamy w obrocie.nie dokladajac z innej kieszeni a to zmienia wszystko. przeciez to proste.
    roznica pomiedzy 5.35 a 5.51 to jest podatek/zaokraglajac co kilku groszy/
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~orzel74 [37.248.157.*]
    Kris szkoda nerwów. Niedługo wyniki q4 .
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Balt [77.65.84.*]
    Gruszki i jabłka... nie ma znaczenia dla sredniej ceny waloru w portfelu to, skąd pochodzą środki na jego zakup. Te 2 kwestie są po prostu różne i nie podlegają porównaniom.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~aaaa [83.7.12.*]
    no ładne napisane nawet wzory matemat.. ale jest Pan w błędzie b duzym jezęli tak Pan rozumuje to zjawisko to raczej nie inwes. Pan na giełdzie :
    wielki szacun dla inwestora o loginie -- kris ---
    wstawił zagwózdke o zakupie i jego średniej - i powiem że ma racje .
    kupująć jego przypadku -- ma niższą średnią i nie godzi mu się wysyłać obelg .
    nie doczytałem do końca czy wkońcu ktoś to wyliczył ale np.
    1) miał w skarbonce 503 zł
    2) kupił 100 szt. po 5,03 zł
    3) dywidend. dostał czy dostanie po odbiciu podatku 0,68 zł
    4) za kwotę dywidend. 68 zł
    5) dokupił po odcięciu dywiend. ( obojętnie jaka cena by była nie ważne - w naszym przypadku np. 5.35 zł ) około 12 akcji .
    6) teraz ma 112 szt za kwotę którą miał na samym początku
    7) czyli 503zł / 112szt = 4,49 zł
    noi co teraz ?
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~ToJużŻenada [66.102.9.*]
    To podkupujcie
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~orzel74 [37.248.157.*]
    Dzięki
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Tyyfg [176.98.119.*]
    Napisal wyraznie ze ma papiera za 5.03 teraz jak kupi za 5.10 to jak mu do cholery wyjdzie srednia nizsza ? Zagadka matematyczna !
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~magda [213.184.10.*]
    proste wytłumaczę jak dziecku . kupiłes dwa lizaki za 60 gr - jeden kosztuje 30 gr. Jezeli za darmo dostaniesz 1 lizaka ( dywidenda). to cena lizaka spadnie czyli 3 lizaki 60 gr to jeden 20 gr. Jasne???
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~cree [80.245.177.*]
    na dywidendzie ... tracicie
    - 19 % podatku

• Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Tygrys [176.98.119.*]
    A czemu liczysz ze za darmo , dywidenda nie jest za darmo bo została odcieta od ceny kursu i jeszcze podatek czyli masz mniej o 19 % , gdyby nie odcieli wtedy dywidenda wychodzi jako cos ekstra a tak straciłem ja po odcieciu
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Tuczonka [176.98.119.*]
    Kazdy kurs powyzej jego średniej 5
    hahhaha!!! .....magda...moze wreszcie to bedzie bardziej zrozumiale po Twojej prezentacji!!!
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Kiss [91.215.46.*]
    No tak zgadza sie ale chcac twoje lizaki wymienić na kase do staniesz0.60 g a nie 90g bo taka jest bieżąca cena lizaków.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: baramur [217.153.131.*]
    Nie ma znaczenia czy kupie za kasę z dywidendy czy za kasę z konta. Dywidendę mógłbym przeznaczyć na dobry wyjazd :) Kasa jest kasą nieważne, z której kieszeni!
    Ale krótko mówiąc arytmetyka to wam nie wychodzi. Prosto licząc na - jeżeli mam np. 100 akcji po średniej zakupu (licząc po odcięciu) 5,03 i dokupię np. 10 akcji (z dywidendy 100*0,69=69,00 minus podatek daje 57,98) po obecnym kursie 5,33 plus prowizja 3,00 zł daje średnią za jedną akcję kupioną z dywidendy 5,63. Zatem posiadam 110 akcji po średniej zakupu wyliczonej:
    503+56,30= 559,30 zł koszt zakupu 110 akcji i średnia zakupu jednej akcji to 5,08 zł
    Jak widać średnia zakupu jednej akcji jest wyższa
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Marco [37.47.45.*]
    Magda trochę zły przykład ,powiem inaczej,jeśli nie wyłożył nowych pieniędzy z portfela a kupił nowe akcje ze środków otrzymanych od echo to ma ich więcej w tej samej cenie wiec cena spada jeśli uznać dyw. za kolejne zainwestowane środki, to w zależności od ceny zakupu nowych akcji (pow. 5.05) cena średnia zakupu wzrośnie
    Noooo wlasnie marco! czyli obecna cena 5.33 juz obniza nam srednia /nie mieszajmy tu prowizji/
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: baramur [217.153.131.*]
    Dnia 2016-12-22 o godz. 10:31 ~kris napisał(a):
    > Noooo wlasnie marco! czyli obecna cena 5.33 juz obniza nam srednia /nie mieszajmy tu prowizji/

Licząc bez prowizji średnia zakupu, przy podanym sposobie obliczenia, wyniesie 5,05. Pamiętajcie kasa jest kasą, bez względu czy z lewej czy prawej kieszeni (dywidenda czy środki własne).
    Roztrząsacie się nad tym, a to prosta arytmetyka na poziomie 5 klasy. Proponuję aby kazdy z was kupił za dywidendę przy kursie powyżej waszej średniej zakupu i sam sprawdził jaka cena za jedną akcję pojawi się w statystyce na koncie realnym a nie w wirtualnym portfelu na bankierze. A jeśli chcecie to sprawdźcie na wirtualnym portfelu.
    zostawmy lizaki i średnia cenę bo wszystko zależy od ilości , ceny sprzedaży itd.
    wiem, ze trudno jest łatwo żyć, ale może macie propozycje co kupic aby w niedalekiej przyszłosci trochę kasy przytulić- zbieram na oryginalne wakacje.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Amigo [176.98.119.*]
    Magdo jesli jestes blondynka do 29 roku zycia to orginalne wakacje Ci zafunduje własnie z dywidendy !! Zapraszam
    kolor włosów się zgadza ale wiek niestety nie, a ponadto juz od kilku lat są to tylko babskie wakacje - taki zlot czarownic z dzieciakami. ostatnio nie mam zbyt dobrej passy co kupię to spada a muszę trochę kasy przytulić. mam juz w swoim portfelu perełki z których nie opłaca mi się wychodzić typu have, bumech i serinus( zabawa), trochę lepsze typu Echo i Alior ( inwestycja) ale to na dłużej i teraz coś na średni termin termin.
    Na średni termin mozesz mnie przytulic - Amigo
    Magdo jezeli jestes w przedziale do 40 lat tez sie łapiesz na wakacje ale juz niestety tańsze tylko w kraju . Z szacunkiem pozdrawiam - Amigo muchiacho
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Ciekawy [176.98.119.*]
    Pani Magdo niech mu Pani cos odpisze - temu Amigo !
    Magdo umòw sie z nim !!!!
    Wy tu o średnich a my czekamy co tu P. Magda odpisze niejakiemu Amigo
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Ryyr [176.98.119.*]
    Obnizylaby gdyby byla po 5 zł a nie wyzej niz 5.03 . Cena 5.03 plus aktualna 5.37 daje mi srednia 5.20 przy kupnie takiej samej ilosci jaka posiadalem poprzednio !
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: baramur [78.11.85.*]
    ok ale kupujesz taką samą ilość jaka posiadasz obecnie. policz średnią po zakupie akcji z dywidendy.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~waz [83.7.12.*]
    witam
    wielki szacun dla inwestora o loginie -- kris ---
    wstawił zagwózdke o zakupie i jego średniej - i powiem że ma racje .
    kupująć jego przypadku -- ma niższą średnią i nie godzi mu się wysyłać obelg .
    nie doczytałem do końca czy wkońcu ktoś to wyliczył ale np.
    1) miał w skarbonce 503 zł
    2) kupił 100 szt. po 5,03 zł
    3) dywidend. dostał czy dostanie po odbiciu podatku 0,68 zł
    4) za kwotę dywidend. 68 zł
    5) dokupił po odcięciu dywiend. ( obojętnie jaka cena by była nie ważne - w naszym przypadku np. 5.35 zł ) około 12 akcji .
    6) teraz ma 112 szt za kwotę którą miał na samym początku
    7) czyli 503zł / 112szt = 4,49 zł
    noi co teraz ?

Ale za co kupiłem? Za realny pieniądz z dywidendy, który mógłbym wypłacić i przepić z radości :)
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~kris [83.9.163.*]
    dzieki ...waz..jestes jedyny ktory to skumal.i wyliczyl prawidlowo.
    Niektorzy byli blisko ale...albo gubili dotatkowe akcje albo dywidende w probach wyliczenia sredniej.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~waz [83.7.12.*]
    wiesz kris aż boję się pomyśleć co tu się może stać jak mamy takich inwestorów na papierku .
    no to ciekaw jestem co wam pokaże rachunek maklerski w pozycji średnia cena zakupu
    Dnia 2016-12-22 o godz. 16:56 ~waz napisał(a):
    > wiesz kris aż boję się pomyśleć co tu się może stać jak mamy takich inwestorów na papierku .

Tak też się boję pomysleć co tu się może stać...
    Przecież akcje po otrzymaniu dywidendy na konto kupuję za realny pieniądz, którego nie wydaję na lizaki. Bo niby skąd bieże się dodatkowe 10 akcji. Polecam wrócić do mojego wpisu i przypomnieć sobie lekcje matematyki z podstawówki.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Rtyrt [176.98.119.*]
    Baramur to ze niejaki waz tak obliczył nie znaczy ze tak jest ! Z koniem nie nalezy sie kopac ! Juz nie chce mi sie nawet tłumaczyc ! Niech kazdy zostanie przy swojej racji . Jak im wychodzi srednia nizsza to niech dzis kupuja na potege bo beda mnieli srednia nizsza czego im zycze i bede pełen podziwu jesli tak im to obliczy system !!!!
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~Rtyrt [176.98.119.*]
    Krys - zebym juz miał pełny obraz waszych obliczen to napisz mi jeszcze odpowiedz do tego . Jesli posiadam 1000 zł i trace 50 % to ile potrzebuje zysku % wego aby znowu posiadac 1000 zł ?????
    jesli kupisz echo za 5 zeta to musisz je sprzedac po 10zeta i jeden grosz i jestes do przodu.
    troche ci to specjalnie skomplikowalem
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: hafid [91.198.217.*]
    Zmotywowany postem Pana Waz'a

Już tłumaczę:

Korzystając ze wzoru na średnią arytmetyczną szeregu szczegółowego zwanym także średnią arytmetyczną rozbudowaną lub średnią ważoną ( wykorzystuje to system maklerski do obliczeń średniej ceny jednej akcji).

S = (A1*L1+A2*L2)/(L1+L2)
    gdzie:
    S - średnia cena jednego waloru po zakupie uśredniającym
    A1 - Średnia cena jednostkowa akcji przed zakupem
    L1 - Liczba posiadanych akcji przed zakupem
    A2 - Cena jednostkowa akcji dokupionej
    L2 - Liczba dokupionych akcji

Podstawiając twoje dane:
    A1= 5.03
    L1= 100
    68/5.35 = 12,71 -> Wybieramy jedynie całości więc
    L2=12, pozostaje 3.8 niewykorzystanej dywidendy bo 68-12*5,35=3,8 zł
    A2=5.35
    S= (5.03*100+12*5.35)/(100+12) = 5.0643

Sprawdzenie:
    5.0643-5.03 = 0.0343 - znak dodatni oznacza że średnia po zakupie jest wyższa od średniej przed zakupem.
    Wtedy wycena twojego rachunku maklerskiego dla akcji jest równa: 5.0643*112=567.2 zł (a nie 503 zł)
    Sumując z resztą dywidendy 567.2+3.8=571 zł

Sprawdzenie ponowne:
    Cena zakupu akcji + dywidenda netto
    503zł+68zł=571 zł netto

Wyliczenie poprawiające obliczenia poprzednika:

671zł - 3.8zł = 567.2
    567.2/112 = 5.06 - i to jest cena średnia akcji wynikająca z zakupu wcześniejszego po 5.03 zł i odkupieniu tego za dywidendę. a nie 4,49 zł jak obliczył P.Waz

Na wszelki wypadek, gdyby ktoś niemądry zarzucił mi nieprawidłową wartość dywidendy bo przecież nie takie było odcięcie kursu to
    dane przyjęte dla powyższych rozważań:
    Dywidenda netto: 68zł
    Dywidenda brutto: 84 zł
    Wartość rachunku przed odcięciem: 619 zł (100*5.35+84)
    Średnia wycena waloru na zamknięcie sesji przed odcięciem: 6,19 zł

Pozdrawiam, H.
    p hafid...znowu popelnia pan blad!!! od 503 zl powinien pan odjac 68zl a nie dodac. bo o tyle akje spadly /odciecie/
    na prosty leb teraz akcje spadly ale kase mamy w zapasie na koncie to kupujemy tansze...a te wzory tylko komplikuja wyliczenia.
  • Re: troche ekonomii Ludziska! Autor: ~waz [83.27.34.*]
    witam
    odp. - krisa- cyt.
    p hafid...znowu popełnia pan blad!!! od 503 zl powinien pan odjac 68zl
    tak dokładnie powinien Pan to policzyć .
    Jeszcze jedno jeśli Pan by chciał mam lepszy temat mogę Panu dokładnie obliczyć ,wytłumaczyć hasło
    " dywidenda " gdzie i dla kogo jest zyskiem a dla kogo stratą , jeśli Pan to czyta to napewno jest Pan w tej opcji gdzie dywidenda dla Pana jest - stratą - na 100 % .

Ci co tutaj piszą że dywid. jest zyskiem to są naciągacze ,drudzy to tzw. rekiny oraz spekulanci .
    lub własciciele spółek ,posiadacze większych pakietów kontrolujacych ,zysk z dywidend jako jedyny w 100 % ma
    SKARB PAŃSTWA w postaci podatku .
    Natomiast prawdziwy inwestor w akcje traktujący to jako inwestycje jest tylko dawcą kapitału i proszę o tym nie zapominać,
    dlatego w naszym przypadku ta inwestycja jest to loteria w którym momencie wsiadłeś na wóz i kiedy z niego wyskoczyć .
    tak dla przykładu ;
    dywidenda- zysk dla wszystkich - tak powinno być , to dlaczego odcinają ją od ceny akcji to tak jakby ogłosili że księgowy zgubił pieniądze na wypłatę też by spadło może nie tyle .

Panie - hafid -
    dywidenda - jako strata - to dobry przykład by matematycznie to wyliczyć .
    Pozdrawiam
[x]
ECHO 0,00% 5,00 2026-05-27 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.