• Czy warto ? Autor: ~globtroter [83.24.23.*]
    W obecnej cenie jeszcze kupić Echo, czy już jest zbyt drogi
    Jakaś rada.?
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Jack [31.0.43.*]
    nawet przy tej cenie dywidenda to 13% a do 20 grudnia cena jeszcze pójdzie do góry więc tak czy inaczej niezły zysk
  • Re: Czy warto ? Autor: ~kotek [85.255.8.*]
    Dokładnie to 10,85%, bo przy wypłacie od razu zabierają podatek.
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Północ [178.235.42.*]
    Oj warto, warto uwierz mi, napewno nie będziesz żałował.
  • Re: Czy warto ? Autor: ~globtroter [83.24.23.*]
    Coś w tym jest i trochę kasy też, jutro coś pomyślimy ale firma mocna tak po lekturze i analizie.
    Jestem na tak.

• Re: Czy warto ? Autor: ~Argo [31.0.34.*]
    Oplaca sie kupic pod dywidende

No przynajmniej ja tak robie i na prezenty bedzie dla wszystkich
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Lobo [94.254.131.*]
    Zalezy czy grasz czy inwestujesz. W echo sie inwestuje. Ja zacząłem pod ostatnią dywidendę, potem usrednilem i dywidendę mam gratis. po najbliższym odcięciu znowu dokupie. Dla mnie wart, a wchodzilem po 8 zeta:)
  • Re: Czy warto ? Autor: ~voodz [213.192.71.*]
    Ja mam średnią 5,73 i po dywidendzie mam nadzieje trochę uśrednić
  • Re: Czy warto ? Autor: ~miro [94.254.134.*]
    U mnie średnia 4.24. a po dywidendzie zobaczymy....
  • Re: Czy warto ? Autor: ~globtroter [83.24.23.*]
    To i ja już jestem na pokładzie drogi bilet ale jest tak pod dywidendę ,
    a potem zobaczymy, raczej na dłużej.
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Ike [94.254.242.*]
    Ja kupiłem pierwszy raz po osiem pod dywidendę.dywidendy dostałem 1300PLN, potem zakupiłem po.Teraz mam 450 akcji że średnią 6,5.to wszystko mną koncie ike.warto było i dokupię po odcięciu jeszcze
  • Re: Czy warto ? Autor: ~voodz [213.192.71.*]
    "Teraz mam 450 akcji że średnią 6,5.to wszystko mną koncie ike.warto było i dokupię po odcięciu jeszcze"
    Mamy trochę inny pogląd na tą sytuacje i inne ryzyko, dla Ciebie strata 10 % to jest troche ponad 100 zł dla mnie i innych kilkadziesiąt lub więcej tysięcy
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Ike [93.105.103.*]
    Ale dokupię i tak, żeby mieć w moim portfelu dywidendowym na ike 1000 akcji.Inwestycja długoterminowa ze wskazaniem na czerpanie z dywidend.A echo uważam za dobrą pozycję w tym portfelu.
  • Re: Czy warto ? Autor: ~axaa [89.78.46.*]
    Dnia 2016-12-09 o godz. 13:46 ~Ike napisał(a):
    > Ale dokupię i tak, żeby mieć w moim portfelu dywidendowym na ike 1000 akcji.Inwestycja długoterminowa ze wskazaniem na czerpanie z dywidend.A echo uważam za dobrą pozycję w tym portfelu.

Dołącz do portfela IKE PZU/PIS nie będzie rządził wiecznie/Bo na razie zrobił z PZU wehikuł inwestycyjny dla celów repolonizacji/Oczywiście jeśli ma Pan trochę czasu do emerytury:))
  • Re: Czy warto ? Autor: ~sebson [192.250.98.*]
    Rowniez mysle, ze warto. Najczestszy zarzuc dla tej spolki to to, ze wyplata dywidendy byla zbyt duza I ze na dluzsza mete takie wyplaty oznaczaja upadlosc. Czy aby na pewno? Wedlug mnie nie.

Warto spojrzec na przeplywy pieniezne.

W 6 z 10 ostatnich latach spolka prowadzila ksiazkowy model biznesowy osiagajac przychody z dzialalnosci operacyjnej I byla sie w stanie w pelni z tego utrzymac. W ciagu 9 lat zainwestowano lacznie ponad 2 miliardy zlotych - to jest wartosc rowna obecnej kapitalizacji spolki. W latach 13-14 spolka splacila spora czesc zadluzenia a w obecnym roku pomimo wyplaty dywidendy ECHO zahowalo dodatnie przeplywy pieniezne na poziomie 76M. Ktos powie ok - to moze byc zasluga sprzedazy nieruchomosci inwestycyjnych - to prawda. Ale trzeba pamietac, ze spolka jest w trakcie przemian modelu biznesowego. Ma dobra plynnosc I uwazam, ze w tym roku jest sobie w stanie pozwolic na rownie wysoka dywidende.

Czy to ma sens? - Dywidenda zawsze ma sens jesli nie ma na horyzoncie bardzo dobrych inwestycji. Zarzad zdecydowal sie na podzial zysku I to jest ok. Wzrosla kapitalizacja spolki I mozliwosci zaciagania kredytow. Jedyne co martwi to niskie przychody z dzialalnosci operacyjnej. Ale tego, ze dywidenda bedzie - I to dobra - jestem pewien.

W ktoryms z postow wycenialem juz ECHO metoda zdyskontowanych dywidend. Gdyby zachowalo taka stope dywidendy w ciagu 3 lat - spolka bylaby warta ok 14 zl - mozna odszukac na forum.

Pozdrawiam
    Dnia 2016-12-09 o godz. 16:37 ~sebson napisał(a):
    > Rowniez mysle, ze warto. Najczestszy zarzuc dla tej spolki to to, ze wyplata dywidendy byla zbyt duza I ze na dluzsza mete takie wyplaty oznaczaja upadlosc. Czy aby na pewno? Wedlug mnie nie.
    >
    > Warto spojrzec na przeplywy pieniezne.
    >
    >
    >
    > W 6 z 10 ostatnich latach spolka prowadzila ksiazkowy model biznesowy osiagajac przychody z dzialalnosci operacyjnej I byla sie w stanie w pelni z tego utrzymac. W ciagu 9 lat zainwestowano lacznie ponad 2 miliardy zlotych - to jest wartosc rowna obecnej kapitalizacji spolki. W latach 13-14 spolka splacila spora czesc zadluzenia a w obecnym roku pomimo wyplaty dywidendy ECHO zahowalo dodatnie przeplywy pieniezne na poziomie 76M. Ktos powie ok - to moze byc zasluga sprzedazy nieruchomosci inwestycyjnych - to prawda. Ale trzeba pamietac, ze spolka jest w trakcie przemian modelu biznesowego. Ma dobra plynnosc I uwazam, ze w tym roku jest sobie w stanie pozwolic na rownie wysoka dywidende.
    >
    > Czy to ma sens? - Dywidenda zawsze ma sens jesli nie ma na horyzoncie bardzo dobrych inwestycji. Zarzad zdecydowal sie na podzial zysku I to jest ok. Wzrosla kapitalizacja spolki I mozliwosci zaciagania kredytow. Jedyne co martwi to niskie przychody z dzialalnosci operacyjnej. Ale tego, ze dywidenda bedzie - I to dobra - jestem pewien.
    >
    > W ktoryms z postow wycenialem juz ECHO metoda zdyskontowanych dywidend. Gdyby zachowalo taka stope dywidendy w ciagu 3 lat - spolka bylaby warta ok 14 zl - mozna odszukac na forum.
    >
    > Pozdrawiam

Tak , zgadzam się z Panem , aczkolwiek sądzę że ta dywidenda zaliczkowa (0,85pln/akcję) będzie już ostatnią za 2016r/Nastepna może być za 2016r w 2017r/A to niesie za sobą możliwość rozczarowania /Powodować by to mogło spadki duże kursu po odcięciu owych 0,85pln 21.12.br
    Sorki/Za 2017 w 2018r:))
  • Re: Czy warto ? Autor: ~sebson [192.250.98.*]
    Ja jednak mysle, ze bedzie wieksza z jednego prostego powodu. Spolka w ciagu ostatniego roku pozyskiwala spory zysk ze sprzedazy inwestycji. Pytanie brzmi po co. Sa 3 opcje:

1. Spolka zamierza wyplacic spora dywidende a zgodnie z polskim prawem dywidende mozna wyplacic tylko z zysku netto
    2. Spolka szykuje sie do bardzo duzej inwestycji - rownie rpadowopodobne co punkt 1
    3. Spolka nie jest w stanie wypracowac zysku operacyjnego I zeby sie utrzymac ratuje sie sprzedaza aktywow - nie ma ku temu zadnych przeslanek.
  • Re: Czy warto ? Autor: ~leszcz [87.199.12.*]
    Pamiętajmy o jeszcze jednym:
    Kapitał z USA! Tam udziałowcy są przyzwyczajeni do wypład dywidendy raz lub 2x do roku. Jest to absolutnie normalne i utwierdza przekonanie rynku o wartości (price ale także walue) danej spółki.
    Poczytajcie o długoterminowych modelach inwestycyjnych z za oceanu. Może to trochę rozjaśni...
    Odpowiadając Panom/To że płacą w ratach może wyjaśniać że skłaniają się do modelu wypłat jak w USA/2 raty lub 3 raty
    Będę upierał się jednak przy swoim: Poza owymi 0,85pln/akcję spólka raczej w 2017 za 2016 nic nie wypłaci więcej/Zresztą to i tak jest REKORDOWA DYWIDENDA prawie 70%/Walne 19.12.br może rzucić jakieś światło na tą sprawę/Choć nie koniecznie musi
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Ike [93.105.103.*]
    Pzu mam 325 sztuk i już ponad 1200 z samej dywidendy...
    Do IKE/ i tak trzymać/Musi być konsekwencja w działaniu przy oszczędzaniu na emerytury/Na ZUS to bym specjalnie nie liczył(nie dlatego że upadnie; nie upadnie)ale należy liczyć się z dużą obniżką tzw. kwoty zastąpienia dla obecnie pracujących młodych ludzi
  • Re: Czy warto ? Autor: ~Ike [93.105.98.*]
    A ja sobie liczę, że mam jeszcze 25 lat tego ike.uzbiera się miła sumka...A jeśli ktoś ma takie ike razy cztery(wujek,tata itd), to wyjdą zdrowe bańki na koniec...procent składany to broń potworna...
  • Re: Czy warto ? Autor: ~kris [79.185.237.*]
    mysle ze nie zalujesz?!
[x]
ECHO -0,58% 5,12 2026-05-04 17:02:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.