• 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~zoffu [5.172.255.*]
    Takich procentów na lokacie nie ma nawet za 5 lat dlatego uważam, że 5 zł pęknie do 22 grudnia. Ta dywidenda to łakomy kąsek na święta, taki prezent. ;-)
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~narcyz [217.153.114.*]
    ee tam gadanie. Ci co znali scenariusz kupili poniżej 4zł i teraz opychają akcje. Oni już odcinają sobie dywidendę, a naiwni dopiero kupują.
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~kamil [95.160.153.*]
    Spółka zarobiła w 2015 r. 341 mln zł, a w tym po III kwartałach około 200 mln zł. Na zaliczkę pod dywidendę wyda 701 mln zł. to oznacza że przeznaczy na to cały zysk za lata 2015 - 16. Ja wolę żeby spółka się rozwijała, bo po odcięciu dywidendy będzie miała problem żeby powrócić do poziomu sprzed dywidendy.
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~KS [5.172.255.*]
    Na dynamikę rozwoju Synthosu nie można narzekać, a dzielenie się zyskiem z akcjonariuszami to zdrowa praktyka. Spekulanci przed odcięciem jeszcze kilka razy kupią i sprzedają, natomiast inwestujący długoterminowo są usatysfakcjonowani poziomem dywidendy.

Na kapitał rezerwowy z przeznaczeniem na dywidendę przesunięto ponad 1 mld zł zostanie więc jeszcze z samego przesunięcia ponad 300mln zł.

Synthos najczęściej płacił dywidendy w kwietniu, więc 4 miesiące po zaliczce. Mądry i cierpliwy poczeka i zbierze obydwie, narwany da się ograć przez cwaniaków.

Tak to widzę inwesujący w Synthosa od kilku lat.
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~jaco [80.238.80.*]
    Nie dają dywidendy źle..Dają też niedobrze....Marudzącym polecam inne spółki...Długo tu wiało trwogą i nagle sie robi ciekawie...A marudzący znów są...Uważam że to perspektywiczna lokata...
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~gamgółka [46.113.109.*]
    Nie wiem, ciemna masa ze mnie. Może ktoś z Państwa mnie oświeci... 0,53 zł to kwota dywidendy czy zaliczki na jej poczet? Ja ten raport zinterpretowałam tak, że 53gr to cała dywidenda a 28XII wypłacą część tej kwoty. Byłabym wdzięczna za rozwianie moich wątpliwości
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: k_pszczolkowski [94.254.226.*]
    Jest to zaliczka na poczet dywidendy, ale za rok 2016, który jeszcze trwa :)
    Dywidenda za rok 2015 została skasowana, dywidenda wypłacana 28-XII-2016 jest a'konto rozliczenia dywidendy za 2016. Jeśli po zamknięciu 2016 r. wyniki pozwolą na wypłatę większej dywidendy, akcjonariusze dostaną "wyrównanie", jeśli wyniki nie pozwolą, będą się musieli zadowolić wypłaconą w grudniu zaliczką.

• Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~Benek [94.254.225.*]
    Dobrze piszesz. Patrząc z jednej strony jest dobrze patrząc z drugiej jest źle bo miało być inaczej z tą dywidendą. Ja tylko chcem odzyskać kasiurkę i nieco zarobić bo za wysoko troszku kupiłem a ta dywidenda nie jest mi potrzebna. Życzę wam dużych zysków i oby ten kurs wreście przekroczył 5zł oraz dużej kasiurki za dywidendę
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~gamgółka [94.254.162.*]
    Dziękuję za odpowiedź
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~akcjonariusz [89.68.38.*]
    Każdy robi co uważa za stosowne i zarządza swoim portfelem, ale mi osobiście wydaje się, że sprzedawanie teraz na miesiąc przed dywidendą to głupota.

Po odcięciu dywidendy od dzisiejszej ceny syntek byłby po 3,99 zł. Przy dzisiejszej cenie kauczuku i perspektywie II transzy dywidendy to śmiech.

Wczorajsze ogłoszenie zmiany polityki dywidendowej to brutalne odebranie akcji panikującym leszczom. Chyba nikt normalny nie pomyśli, że na takim poziomie to był niewinny przypadek. Te krótkie opóźnienie pomiędzy informacjami pomogło zapakować worki tym co trzeba.

21 października przed ogłoszeniem zaliczki na dywidendę i w stanie niepewności akcje sięgnęły 4,85 zł. a dzisiaj w obliczu 12% zaliczki na dywidendę to 4,52 zł. Gdzie tu logika. Nie brakuje jeszcze takich co się spóźnili z zakupami i chętnie kupiliby taniej od drobnych ciułaczy. Pytanie. Kto im odda swoje akcje?
    No to wczoraj podebrali nieco papieru od niecierpliwych. Ci co oddali po 4,45 - 4,52 zł. Muszą sobie dzisiaj pluć w brodę.
  • Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: ~Pawlak [188.146.87.*]
    Raczej są szczęśliwi bo sprzedali zanim kurs spadnie o kilkanaście % w dół. Otwórzcie oczy ludzie bo chciwość na giełdzie to krok do stracenia wszystkiego (tak samo jak w kasynie).
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [89.68.38.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~KS [5.172.255.*]
    Siedzę na Synthosie od dłuższego czasu i na samych dywidendach zwrócił mi się spory procent ceny akcji. Wzrostów oczekuje na podstawie rosnących cen kauczuku, wznowienia produkcji w wyremontowanej fabryce i kuszącej sowitej dywidendy.

Nie jestem nieomylny dlatego posłucham racjonalnych argumentów tych którzy są przekonani, że będzie dokładnie odwrotnie. Pisanie, że spadnie bo spadnie niczego nie wnosi do konstruktywnej dyskusji.
  • Re: (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: ~tomek [46.112.9.*]
    KS, podzielam Twoje zdanie, dokładnie z tych samych powodów oczekuję wzrostów, niekoniecznie od razu... Dyskusja nabrałaby kolorów gdyby ci, którzy oczekują spadków napisali z jakich merytorycznych powodów ich się spodziewają...
  • Analiza ING BSK z 6 grudnia Autor: ~KS [5.172.255.*]
    Na poparcie moich tez i przewidywań.

https://www.youtube.com/watch?v=lypYGepMw9k

• Re: 11% z dywidendy, a to tylko zaliczka Autor: stan_skupienia [83.6.11.*]
    Dnia 2016-11-22 o godz. 09:47 ~zoffu napisał(a):
    > Takich procentów na lokacie nie ma nawet za 5 lat dlatego uważam, że 5 zł pęknie do 22 grudnia. Ta dywidenda to łakomy kąsek na święta, taki prezent. ;-)

Na ENERDZE do Swiąt można 50% zarobić a ty piszesz o marnych 11%
    Zgadzam się z tobą, stosując dywersyfikację portfela jedno nie wyklucza drugiego. Energa jest mocno niedowartościowana. WIG 20 ma potencjał. PZU też ostatnio nieźle sobie radzi przebijając kolejne opory.
    Cierpliwość i rozsądek opłacił się, paniczna wyprzedaż akcji jak zwykle nie.
[x]
SYNTHOS -0,20% 4,89 2018-01-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.